嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

民房

請教湊到bb肥肥白白既媽咪!! tks

我想問, bb已經係食肥仔奶粉 s26, 但都唔係太肥肥白白, 佢2個月到, now唔肯食奶, 我好唔好同佢轉奶粉呢? (佢便便ok嫁)

我首選想轉和光堂, 其次係明治

有冇媽媽有心德點樣可以湊到bb肥肥白白呀?

因為我覺得已經食到咁 rich 既奶粉都唔係太長肉, 可能係太rich佢跟本吸收得唔好.

請比意見我啦.

該用戶已被刪除

Re: 請教湊到bb肥肥白白既媽咪!! tks

民房

咁我想問, 你有冇跟足s26既沖調方法去開奶比bb食呀?

我頭先睇到, 食6安時一日食5餐only (即5小時一次)

我bb而家2個多月, 係咪只比4安佢食?

伯爵府

moonBEBE,

我仔仔都吾係一隻肥b,佢依家7個月多d(佢出世6磅多少少.6個月時差不多17磅),健康院姑娘話佢生長得好好,不過佢真係吾係太長肉,但幾高.佢係食明治的,我覺得仔仔食了之後皮膚好左好多,便便又ok喎,而且佢都喜歡飲奶.飲幾多都好,佢都吾係太長肉,係一味長高.所以我就煲米水比佢沖奶,好好多了,有d肉底,不過點都吾係一隻肥b.
其實bb的高矮肥瘦太多都遺傳父母,如果你地兩公婆都係偏瘦,你bb又點會係肥b黎丫(係健康院姑娘講架)最緊要健康同埋bb肯食,吾係隻奶粉有幾好都無用.

大宅

monebebe

My bb 已經 21 lb end of this month is 5 mths, I think if bb healthy is ok la, dont think too much, she drinks the beanstalk Japan version
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

民房

JOAN媽咪 & sw1972

點解揀日本brand既? 係咪覺得日本仔既products一定冇衰??

禁止訪問

大宅

我女係飲美素佳兒奶粉呀~都係肥肥胖胖呀!! 唔一定日本奶粉先會肥肥白白呀

大宅

to喬媽媽~~
粥可以加多d野呀 妳可以試吓整南瓜粥 好甜呀or粥裡面加d蕃茄 有小小酸酸 好開胃呀~尤其係魚肉粥落蕃茄 好味呀 我自己都鐘意食

複式洋房

Re: 請教湊到bb肥肥白白既媽咪!!

喬媽媽,

My daughter as same as yr baby! she is 9 mths (17.5 lbs) now and also eat 5 times milk per day.... + 2 spoons 粥仔 or 糊仔!!!!

From her 5 mths try to 餵糊仔 until now, no any improvement, also eat 2 spoons !

I asks to 姑娘 , they says only have one method:
Try to 餵 everyday although baby eat so little....

In fact, I also worry about that.......

:cry:

大宅

kay 寫道:
我女係飲美素佳兒奶粉呀~都係肥肥胖胖呀!! 唔一定日本奶粉先會肥肥白白呀

我 bb 都係飲美素佳兒奶粉, 好吸收, 腸胃都幾好

該用戶已被刪除

大宅

係呀, 我個仔以前都係, 我呀媽煲d米水開奶, 好肥ka, 唔可以成日煲ka.......

禁止訪問

複式洋房

喬媽媽,

My daughter 食緊 A+2 (from 6.5mths) until now, I change to A+2 reason is she need more Protein + Iron, in fact, more food can have these Vitamin but she don't eat another food ma!
Now her weight is 17.5lbs (9.5mths)
:-(

She was sick and don't like to eat (2 oz only), I think the weight will decrease....

Some ma ma asks me one of baby food the taste is very good, you can have a try..... (but my BB also eat so little ! )

The brand name is : Gerber (Chickens)
the price around: $8-9/per bottle
you can mix with 粥仔 or 糊仔

複式洋房

My daughter also 9.5 months and only 18 lbs too. She only drink milk and don't eat 粥仔 or 糊仔
So, I started mix the formula with rice water and see she will improve or not.
But she spilt out almost everything and that's why she don't gain weight. She cannot sit still to eat and like to crawl and move. So, if you find some good method to make baby fat, let me know...please.

珍珠宮

醒目開學勳章

喬媽媽
我個仔同你 bb 情況好似.
佢已經一歲, 仲未食到一碗飯仔/粥仔.
佢除咗奶, 麵包, 餅之外
其他野一概無興趣.

佢唔食糊仔, 於是我煲粥仔.
6-9個月不斷嘗試餵粥仔,
甚麼材料試過, 佢一樣唔鍾意食!

9個月開始食飯仔,
情況好少少,
間唔中可以食到半碗 (bb 碗喎).

我都無晒佢辦法,
我試過比大人野佢食,
佢一樣唔多 hou,
真係激 c !!

e 生話咁樣唔得,
每日一定要有二餐飯/肉/菜落肚,
但佢真係唔肯食,
有乜計??!!
:-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

睇完你地D post, 我就開始擔心啦﹐我B雖然好食得﹐每日兩餐8安奶﹐一餐3安奶點心加三餐杰粥(一碗滿﹐次次都食晒)但依家9個半月都係多你地DD 得19磅咋﹗﹗點算﹗﹗﹖﹖ :-( :-( :-( 都唔知食左既野去晒邊又唔長肉﹗﹗﹖﹖

仲開始俾老爺問我其實煮左D物野俾BB食﹗﹖ :-( :tongue:

民房

My son is similar to yours. He eats a lot (about 5 full meals milk, 2 half-bowl cereal with choi sum, peaches) but he is only 17 pounds (7 months). I am also wondering "where" the feed has gone?!!

But as far as he appears to be healthy and energetic, just let it go lar.

joanne ma ma

別墅

我囡囡一歲,係中大碼,最近食得唔多好,我個人認為,如果要bb吸收,一定要調較好佢地

首頁

尾頁

跳至
熱門主題