自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 鍾意睇哈利波特(書/電影)

全美開畫係11月18日,但香港好似安排聖誕先上!
唉~ 要等多個月! 唔制呀!

別墅

小草 寫道:
"混血王子"本舊課本都無講點解去左哈利度,有嘜原因?! 我唔信咁"kiu"!

有提過架,哈利上課無書,跟住個魔藥課老師揾俾佢嘅。但就咁Q俾到哈利(事關榮恩都俾咗本,佢兩個無買書呀嘛)

0岩先見到第七集嘅"預告",唔知係咪真嘅,但睇落好吸引。我原文copy過嚟。

1.鄧不利多將會以另一種方式出現。 但不一定是復活了。下一集裏鄧不利多會給劇情帶來很大推動。

2.霍格華茲將會被無限期停課,直到解決了佛地魔為止。

3.但是三個主角的劇情依然會發生在霍格華茲裏,因為鄧不利多留下的調查日記認為,霍格華茲裏留著令佛魔恐懼的力量,佛地魔很想得到它,而三個主角則必須先於佛地魔找到它。

4.在下一集裏JK將帶領小主角們為讀者正式揭開霍格華茲的歷史和他的神秘力量。以及《霍格華茲•一段校史》這本書背後隱藏的秘密。

5.金妮將正式想哈利表白,表示"無論發生什麼,她都將永遠和哈利站在一起"(看來金妮和哈利是JK大人早就預謀好的)

6.鳳凰社成員們和佛地魔的爪牙們展開殊死搏鬥,為哈利爭取時間。

7.鄧不利多的計劃是讓哈利直接面對佛地魔,理由是鳳凰社無法組織起能對抗佛地魔軍團的力量。

8.最後的較量將在哈利出生時的家裏展開,雙方好像是使用了時光倒流的力量。並且要去阻止什麼。

9.小說將揭開三個最另人目瞪口呆的秘密--為什麼佛地魔一定要幹掉哈利和為什麼佛地魔沒能幹掉哈利以及為什麼哈利有擊敗佛地魔的力量。

10.四位主角中(你沒看錯,有一個是金妮)的三位都將因受重傷或牽制時間而不能陪哈利走到最後,但萬幸的是大家都不會丟命。

11榮恩向妙麗表白了,但是當時的場面太亂,事後榮恩又矢口否認曾經表白過。

12.納威和馬芬都將起到扭轉乾坤的作用。

13.石內卜會沒命。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

[quote]茶姑娘 寫道:
有提過架,哈利上課無書,跟住個魔藥課老師

版主

第七集"預告"似乎好精彩喎~ :-P

男爵府

小草 寫道:
第七集"預告"似乎好精彩喎~ :-P

Yes, and looks like quite true wor.
But I wonder all the 4 main actor and actress all alive? As what JK said, one or more will die

版主

mamay 寫道:
Yes, and looks like quite true wor.
But I wonder all the 4 main actor and actress all alive? As what JK said, one or more will die

10.四位主角中(你沒看錯,有一個是金妮)的三位都將因受重傷或牽制時間而不能陪哈利走到最後,但萬幸的是大家都不會丟命。

咁樣講好擔心喎~ :-|

別墅

小草 寫道:
呢段我記得,但硬係覺得唔係咁Q~
仲有,哈利得到本書,魔藥成績大好,咁又點~

嗯~~~
我估學好魔藥課對將來對付佛地魔有幫助掛(其實哈利次次都係出貓,唔算學得好好 )。
但,鄧sir特登揾個新教授返嚟係教魔藥,而唔係黑魔法防禦術,而且,石sir本書咁Q係哈利度=石sir親自教佢咁?? ?-( 我一開始仲以為本書係湯姆嘅tim~~~

別墅

茶姑娘 寫道:
10.四位主角中(你沒看錯,有一個是金妮)的三位都將因受重傷或牽制時間而不能陪哈利走到最後,[size=medium]但萬幸的是大家都不會丟命

睇清?!

版主

"四位主角中的三位都將因受重傷或牽制....."

我理解指呢三個咋~
我都唔想哈利死呀~

別墅

個預告又真係似層層喎, 記唔記得妙麗成日提住霍格華茲一段歷史, 重有佛地魔咁想返學校校書一定有佢既原因, 另外我覺得雙胞胎可能會發明一點野幫哈利, 佢地咁叻!

別墅

唔好意思請問點樣 bookmark 佢呀, 我見人地可以將個 topic 放係最頂一開就係, 點做呢! 多謝幫忙

版主

放o係最頂要版主先可以做得到,通常都只係"釘"d重要訊息或好多人睇既topic。

你開左呢個topic之後,看頁頂有一項"我的最愛",按下,再按"加到我的最愛",再"確認",咁呢條link就bookmark左,下次你click番頁頂果個"我的最愛",就可以搵番呢個topic架喇~

芝芝姑B 寫道:
唔好意思請問點樣 bookmark 佢呀, 我見人地可以將個 topic 放係最頂一開就係, 點做呢! 多謝幫忙

版主

我都想再睇到雙胞胎~ :-P

芝芝姑B 寫道:
個預告又真係似層層喎, 記唔記得妙麗成日提住霍格華茲一段歷史, 重有佛地魔咁想返學校校書一定有佢既原因, 另外我覺得雙胞胎可能會發明一點野幫哈利, 佢地咁叻!

複式洋房

茶姑娘 寫道:

0岩先見到第七集嘅"預告",唔知係咪真嘅,但睇落好吸引。我原文copy過嚟。

1.鄧不利多將會以另一種方式出現。 但不一定是復活了。下一集裏鄧不利多會給劇情帶來很大推動。

2.霍格華茲將會被無限期停課,直到解決了佛地魔為止。

3.但是三個主角的劇情依然會發生在霍格華茲裏,因為鄧不利多留下的調查日記認為,霍格華茲裏留著令佛魔恐懼的力量,佛地魔很想得到它,而三個主角則必須先於佛地魔找到它。

4.在下一集裏JK將帶領小主角們為讀者正式揭開霍格華茲的歷史和他的神秘力量。以及《霍格華茲•一段校史》這本書背後隱藏的秘密。

5.金妮將正式想哈利表白,表示"無論發生什麼,她都將永遠和哈利站在一起"(看來金妮和哈利是JK大人早就預謀好的)

6.鳳凰社成員們和佛地魔的爪牙們展開殊死搏鬥,為哈利爭取時間。

7.鄧不利多的計劃是讓哈利直接面對佛地魔,理由是鳳凰社無法組織起能對抗佛地魔軍團的力量。

8.最後的較量將在哈利出生時的家裏展開,雙方好像是使用了時光倒流的力量。並且要去阻止什麼。

9.小說將揭開三個最另人目瞪口呆的秘密--為什麼佛地魔一定要幹掉哈利和為什麼佛地魔沒能幹掉哈利以及為什麼哈利有擊敗佛地魔的力量。

11榮恩向妙麗表白了,但是當時的場面太亂,事後榮恩又矢口否認曾經表白過。

12.納威和馬芬都將起到扭轉乾坤的作用。

13.石內卜會沒命。

看了這預告, 更加心急想睇7th集 。想不到金妮這麼重要, 相信電影中演金妮的, 第時一定更加觸目,更大壓力。

有沒有jk的訪問關於7th集, 或有更多資料

大宅

醒目開學勳章

唔通哈利用時光機去救返佢自己?
榮欣同妙麗早就已安排一對.等三集既時候,佢地以為鷹馬死左;妙麗好傷心,但第一時間攬住榮欣.第六集就更加明顯講榮欣鐘意左妙麗.
真係好想快些有得睇第七集.好緊張呀.

[quote]8.最後的較量將在哈利出生時的家裏展開,雙方好像是使用了時光倒流的力量。並且要去阻止什麼。[quote]9.小說將揭開三個最另人目瞪口呆的秘密--為什麼佛地魔一定要幹掉哈利和為什麼佛地魔沒能幹掉哈利以及為什麼哈利有擊敗佛地魔的力量。

別墅

無言感激呀小草
小草 寫道:
放o係最頂要版主先可以做得到,通常都只係"釘"d重要訊息或好多人睇既topic。

你開左呢個topic之後,看頁頂有一項"我的最愛",按下,再按"加到我的最愛",再"確認",咁呢條link就bookmark左,下次你click番頁頂果個"我的最愛",就可以搵番呢個topic架喇~

[quote]
芝芝姑B 寫道:
[/quote]

別墅

好可能係哈利救返自己亞爸亞媽, 不過好耐之前校長講過話松尾會感激哈利曾經救過佢, 可能松尾到時又會幫返哈利, 太多伏線真係好想快 d 睇第七集, 不過到第七集完時可能再無野期待會好失落

大宅

好想快0的睇埋第7集 但係又唔想冇得再睇
係唔係一定唔會再有第8,第9 GA LA :-(

版主

好似羅琳講過唔會有咩前傳外傳果d喎~

別墅

小草 寫道:
好似羅琳講過唔會有咩前傳外傳果d喎~

羅琳嘅我哋唔知幾時睇到,不如由小草妳寫返個先吖 橫掂妳咁熟。

首頁

尾頁

跳至