論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

樓主... 我個衰賓都係做左2個星期, 就比信我話唔做啦... 我之前仲要係申請左成2個月, 等佢過黎... 今次真係俾佢地玩死... 一隻二隻正PK mouth:

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我個BUN下WEEK來...我都好驚

大宅

回覆 siupak01 的帖子

你的經歴,我都試過
條氣簡值頂到上天花板

吾知佢地來什麼目的
亦不知佢點解來......

Or我得罪咗佢啩......就好似你的house rules "受不了"

更頂的是,佢出去就即刻有第二位香港人請咗去

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

我都係同你地一樣嘅受害者, 所以, 我寧願貴少少請本地ee, 唔肯再請工人.
真是怕怕

別墅

我聽我個AGENT講,
最好頭幾個月買晒工人D假期,
事關工人黎親頭大半年都要還$$比AGENT,
而家工人又好短缺,
所以出面有AGENT會搶工人,
LET SAY工人要還8個月$$比AGENT,
如果佢放假,
咁岩又識到第二間AGENT D人,
第二間AGENT D人想搶人,
可能會同工人講我要你還$$還3個月,
工人自己袋多5個月咁著數,
個工人唔走就奇啦!!!
買佢假期就係防止工人一黎就走~

複式洋房

真係好傷, $唔在講, 最慘係冇人用, 要佢照顧小朋友果d在職媽媽真係企左係到, 發dean想kill人. 我舊年都試過, 日日喊, 擔心亞女無人照顧, 又要那那臨去揾人, 總之就俾佢地害得慘~

點解我地香港顧主咁無保障, 個無能政府任由d工人玩我地, 但納稅ga係我地, 實在太氣頂~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己就覺得, 啲海外賓, 好多時會當申請嚟的第1份工係踏腳石, 因為菲領事館有規定, 喺唔知4-6個月內斷約, 佢哋係可以喺agent度攞返晒佣, 即係唔駛還錢(即係唔駛白做6~7個月), 咁佢哋就會喺香港揾第2份工, 之後就去澳門或內地等新visa, 返嚟只需俾三百幾agent, 相比起要俾萬幾二萬蚊, 佢哋當然寧願斷約, 如果一個唔該搏炒成功即走, 仲可以唔駛做穩袋三千幾再加機票, 就係哩啲原因促使哩班海外賓玩嘢.

男爵府

其實我地所有mama係咪應該諗辦法同政府嘈?請願?fb群組?如果唔係下下蝕airticket同bodycheck....真係蝕入肉

大宅

我以為得我一個咁黑仔,原來好多賓都玩野,不過,等左成3個月黎第3日就話死老豆,真係吾係幾信佢.依家,仲有一個月我都即刻出個schedule俾佢,真係超寸,hea住做,講明dinner後一定要掃地+抹地,日日都偷懶要叫都吾想做,真係激死人呀!好彩,我係fulltime mami,日日睇住佢無有怕.不過,好不容易才捱過大女11月test,1月exam又黎喇!一個人無人幫手湊兩個女,唉...呢半年揀賓賓總不如意,開始沒信心了,係咪要俾貴$$請鐘點呢?

大宅

DoReMi媽媽 發表於 11-11-25 23:56
我自己就覺得, 啲海外賓, 好多時會當申請嚟的第1份工係踏腳石, 因為菲領事館有規定, 喺唔知4-6個月內斷約, ...

菲領事館咁既規定, 比我係工人都玩野博炒啦!
菲咁樣做法真係擺明"蝦"我地香港人"蝦"到上心口

咁我地都有選擇權既...咪就係唔請菲傭囉:;pppp:

男爵府

真可憐,我都是不再請菲姐,怕怕

大宅

係囉, 唔怪得宜家見親 d post 講親博炒既都係講菲傭多,
初頭以為菲傭network勁, 容易學壞,
原來菲領事有咁既規定

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

照咁講, 請海外賓咪好危

大宅

樓主既情況真係好陰公, 希望政府快d制定外傭試用期, 而試用期應定為同佢地還款期一樣

大宅

樓主既情況真係好陰公, 希望政府快d制定外傭試用期, 而試用期應定為同佢地還款期一樣

男爵府

Filipiino maids really are very hateful. Two overseas Filipino maids came and gone within one year! I need to bear their plane tickets and local transportation fee to get home!

首頁

尾頁

跳至