跳至

首頁

尾頁

洋房

BB臉上有紅粒及白色膿, 點算?

BB 已二十一日大
最近幾天, 臉上多了許多紅色的粒粒
而且粒粒仲有D有一白點 (望去好似膿)
請問這是什麼, 要去看醫生嗎?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: BB臉上有紅粒及白色膿, 點算?

係咪好似油脂粒咁? 我個 B 都有幾粒~
我問過 friend 佢話係油脂粒..叫我勤 d 幫亞 B 抹面!
我諗住下次去健康院問下咋!

男爵府

其實妳們所講的是"濕疹", 中醫是"胎毒"
主要的原因是...大肚揹住BB時, 唔介口, 亂食東西,
之後生BB後, 過左"賀爾蒙" 比BB,
所以會有這樣~~

可以用金銀花焗水, 用棉花幫BB抹面
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

別墅

我大肚時好多野都冇食點解bb會成面都係? :-(

大宅

我阿B都係呀,連頭髮內都有,都幾多架,真係使唔使睇醫生呢?

大宅

藥材舖d亞叔話用野銀花功效好過金銀花, 煲滾後攤凍用黎洗面冲涼! 我b仔未出我就冲定先, 所以都係間唔中得一兩粒~

大宅

唔係食奶粉熱氣呀?
我用金銀花煲水同佢沖涼同抹面, 而家好左好多啦.

伯爵府

等我都買黎試o下先~ :mrgreen:

洋房

有無話要每日用金銀花來抹面幾多次架,
還是得閒就就抹下呀
因為我每次食奶後, 都會幫他抹面的

別墅

我尋日都去買左呀,好似又真係好左d喎. 你地個b係咪都好大汗架?同埋每次喊完塊面紅左,d粒粒就仲呢?

大宅

無話分幾多次, 沖涼時抹下, 飲完奶又抹下就夠了,
一兩日會無架啦.
ktc1203 寫道:
有無話要每日用金銀花來抹面幾多次架,
還是得閒就就抹下呀
因為我每次食奶後, 都會幫他抹面的

子爵府

你地買的 '金銀花', 係 for 沖涼定飲的?
我買飲的, 藥材舖話靚 d.

但我抹左兩日, 每日幾次, 都係咁.

洋房

我個B每次睡完, 個背部都會濕哂的, 真的令我非常苦惱, 我已經幫他普短袖衫的, D汗仍是那麼勁, 有個解決方法, 用爽身粉有效的嗎?

伯爵府

健康院話唔好用爽身粉, 因為含有石膏粉.
如果係要用的話...薄簿一層就好!
我個 B 訓完個 pat 位都出晒汗....我都諗緊好唔好用爽身粉!

今日我叫老公都買了金銀花~ o岩o岩試o左一次幫亞B 抹面...過多幾日睇o下得唔得!!

男爵府

唔關妳大肚時好多野冇食,
而係"荷爾蒙"過左比BB的原因,
唔駛太 :-( , 大多數BB都這樣 ~~
fionaytwong 寫道:
我大肚時好多野都冇食點解bb會成面都係? :-(
晴晴的網頁

男爵府

若果"效果"沒有用的話,
可以用"金銀花"+"少許片糖"煲滾,
幫BB抹面, 好些 ~~
yau_grace 寫道:
你地買的 '金銀花', 係 for 沖涼定飲的?
我買飲的, 藥材舖話靚 d.

但我抹左兩日, 每日幾次, 都係咁.
晴晴的網頁

別墅

我bb都係, 奶奶話因為d奶粉熱氣, 跟住用"雙妹0麥"雪花膏 查bb, 好快好番. 支野好平, 約25元

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

伯爵府

我呢幾日幫亞B 用金銀花抹面...以家亞B 塊面無晒粒粒!
又幾有效喎!

複式洋房

我幾日幫亞B 用金銀花抹面...以家亞B 塊面, 身,頭都有 晒粒粒..... :-(
有冇其它方法????
[/url]

大宅

個個BB都這樣 ~~

首頁

尾頁

跳至