跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 第二胎0606靚媽請進~~

hello all mama,

我因為公司無得用電腦所以成日上唔到同你地一齊chat, 真可惜. 我過左12週之後都好好多, 無唔舒服啦. 照左bb都話正常無野, 都放下心頭大石. 你地都無唔舒服啦, 係唔係?

講起乳線炎, 我都有試過, bb2個月時, 我無程程發燒, 之後仲鬼咁痛, 個度仲紅左一大塊. 不過好彩食左1,2次藥就無野啦. 食人奶未必一定辛苦, 只要大家想一想bb健康就一d都唔辛苦啦. :lol:

侯爵府

scmnhh 寫道:
pmjleung,

我最好都係用針筒餵,點知佢勁反抗,又試過huo佢食食下粥唔多覺餵一羹,不過佢次次領完野都扭下計,後來仲識得lur番哂出lai....我衣家通常都溝埋落d奶比佢食....

我個囡依傢食藥都ok, 但以前真係勁反抗, 放落粥仔連粥都吾食, 放落奶又係連奶都吾食!! 如果妳落奶佢肯食就用呢個方法先啦, 最緊要吾好嚇怕佢食藥呀!

別墅

聰明豆 寫道:
[quote]
我個囡依傢食藥都ok, 但以前真係勁反抗, 放落粥仔連粥都吾食, 放落奶又係連奶都吾食!! 如果妳落奶佢肯食就用呢個方法先啦, 最緊要吾好嚇怕佢食藥呀!
\

我都係咁話,最多食少餐飯飲多次奶

男爵府

I recently want to buy/hold a bk mama's "Medael"乾濕電兩用既 break feeding pump - very good price - $300 包商業區免費送貨 or by hand in TST (original price $6xx).

But my friend just give me one and so I would like to post for this mother, if anyone interested, pls pm to me!

http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

別墅

嘩!果日個friend問我行行歲半做果個評估o 唔 ok,我話ok ge,然後佢話佢個阿哥個仔好鬼西利,佢係0405bb,姑娘話佢係語言上係3歲ge level,佢已經識得講:

"我要食提子"---成句句子wor.嘩!勁!好鬼驚 點解可以咁西利ge?行行仲係停滯係單字ge階段,雙音字都係得--唔知,唔駛,唔好,多謝,拖地,跌左...冇啦,係咁多啦,仲未識得動詞+名詞用......

侯爵府

scmnhh 寫道:
嘩!果日個friend問我行行歲半做果個評估o 唔 ok,我話ok ge,然後佢話佢個阿哥個仔好鬼西利,佢係0405bb,姑娘話佢係語言上係3歲ge level,佢已經識得講:

"我要食提子"---成句句子wor.嘩!勁!好鬼驚 點解可以咁西利ge?行行仲係停滯係單字ge階段,雙音字都係得--唔知,唔駛,唔好,多謝,拖地,跌左...冇啦,係咁多啦,仲未識得動詞+名詞用......

個個發展吾同, 吾洗比下去喎!

D細路學野好快, 而且日日吾同, 我個囡歲半都係講吾到好長既句子, 依傢咪不停好多野講, 我都有少少嫌佢煩添呀! 吾洗擔心架!

大宅

scmnhh,

我個仔到而家都係單字,我又唔係咁担心,每個小朋友發展都唔同,我會俾多半年時候佢,如果都仲係單字我先諗諗去

依幾日俾亞仔激c左,唔知係咪做哥哥少氣,佢真係好扭計,今日激到我要打佢,唔睬佢成半個鐘

別墅

pmjleung/聰明豆,

我唔係擔心,只係覺得好神奇,我都覺得每個b都唔同,所以唔會比較 因為我個佬曾經講過句我覺得好好:

快takeoff唔代表將來一定叻,遲亦都唔代表等日唔叻(wording差唔多係咁)

複式洋房

HI,

各大肚婆注意~~~今日好凍 著多件衫

scmnh, hpmjleung,
我個女都成2歲4,5先講多D嘢,人地BB已經一串串句子講,一首首歌識唱, 雖然而家都未完全清楚,但你估唔到佢有D嘢識講...........

大宅

每一個step我地都要担心:反身,識坐,識行,識講野........
我地仲要從頭再担心多一次

侯爵府

pmjleung 寫道:
每一個step我地都要担心:反身,識坐,識行,識講野........
我地仲要從頭再担心多一次

係呀! 係呀! 我覺得最大滿足感係佢剛識行見住佢個背影行得吾多隱陣個樣, 好想喊呀! 好大感觸! :-( :-(

大宅

--

水晶宮

pmjleung:
原來你又有左,,做乜唔去77報到呀
恭喜晒你呀~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁

尾頁

跳至