美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問吓做了gel nail 的媽咪, 照顧bb時, 會唔會覺得唔方便呢???

各位靚媽,

如題. 想整gel nail, 但又怕照顧bb時唔方便. 例如當用手餵bb食野, i.e. 麵包 etc, 咁又怕唔怕的呢 ???

謝謝分享 ........

男爵府

Re: 想問吓做了gel nail 的媽咪, 照顧bb時, 會唔會覺得唔方便呢???

我早排整過呀,好長 覺得好唔慣,做家務唔方便,跟住好快自己剪短佢...不過都叫做靚過丫,算數

公爵府

Re: 想問吓做了gel nail 的媽咪, 照顧bb時, 會唔會覺得唔方便呢???

初頭我都有咁諗過,so呢排自己留到d指甲好長等慢慢習慣,我都諗住生日前整靚一靚佢

大宅

好媽媽勳章

請問你地係邊度整, 幾多錢 ?? 葵芳區有無好介紹 ?

維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

男爵府

我覺得一樣唔好的就係無得自己係家洗羅。係唔係都要去番個shop洗..有點煩...有時長了但又無時間去洗,那就要忍受那兩載色的nail,有點...

大宅

我玩咗Gel Nail和水晶甲成年幾了, 初初有點唔習慣, 但現在叫我無咗仲唔習慣, 至於照顧BB和做家務, 當然要小心點, 否則會吉到bb和整斷指甲

珍珠宮

係呀, 我都係好唔慣長指甲的. 但係又真係覺得gel nail 好靚喎.

但自己最擔心的就係餵bb食野的時候, 驚bb食到啲化學野囖. 你知啦, 有時候會用到手去餵食架麻.

anyway, thanks all for sharing !!!

男爵府

我正左成年幾啦 ! 所以我通常吾會正好長, 因做家務吾係太方便, 但如果切野, 就一定吾會切到隻手, 因有d 手甲擋住.....好靚架 !!

大宅

CherlyMaMa,

如果你做Gel Nail, 做得長好易整斷, 水晶會硬好多, 或者你做Power Gel, 會比做Gel Nail 硬, 但如果你甲型修長, 做短再做花款都可以好靚, 至於你講化學物質就要看你去那兒整啦, 因為我知有好多舖頭是用大陸貨, 其實我是自己整的, 買的全是美國貨(全部通過測試-有牌子的)所以不是好怕化學物質的問題, 但如果是用大陸貨就唔敢包了

男爵府

我都做到好長, 一d都唔覺得唔方便喎, 仲同仔女沖涼忝, 家務就唔使我做, 不過我相信只要識得就住黎用就得, 例如唔好搵甲借力, 唔好用甲撬野已經好好多, 其實做完甲後質料會比真甲硬十倍架, 都好夠實淨。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

首頁

尾頁

跳至