跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 05年3月媽媽會-10月27號(臭b出世之後, 媽媽既訓覺時間)入黎呢到傾啦

雖然我係weekend媽媽, 但我都覺得好累, 呢7個幾8個月好似無休息咁, 但我知道比好多每日又要湊仔又要返工既媽媽好好多!

如果我要湊仔果晚訓覺, 一晚會醒4-5次, 就算阿仔係訓緊, 都好自然咁醒一醒望一望佢. 唉~你地晚晚湊, 真係累到死呀!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 05年3月媽媽會-10月27號(臭b出世之後, 媽媽既訓覺時間)入黎呢到傾啦

唉~我由生個囡到依家都係未好好休息過呀,,,慘慘慘~~~

我依家又要返工又要日日湊囡係辛苦死先至啱呀 我每晚半夜都會起至少三次身嫁。而每朝早5點幾都會喂一次奶俾囡囡先,7點幾就帶佢去我媽到,直至放工買埋餸就湊佢返自己屋企再煮飯....每日都好忙好累。唔知係唔係唔夠瞓搞到抵抗力差咗,我每個月平均都會大傷風一次 我依家又病緊喇 雖然病緊但以上講的事我仍然每日都會做,返工個度又唔可以請假(因請咗假第二日會有面色睇嫁,慘慘),,,,,我就快累死喇,好想長眠呀~~~

大宅

Cathy_Chung,
嘩....你鐵打ga?? 咁辛苦~你小心身體啊! 我地大家都仲要照顧個細的...知道嗎?

Hellomimi112,
唔見你兩日, 唔知你做乜事? 本想今日27號打電話比你! 不過E+見到你, 又安樂番晒~

答題:~
自從Hugo出世之後, 我真的沒有好好的瞓過一覺! 你話齋啦~即使臭豬冇醒, 我自己都彈起身望下佢, 睇下佢有冇撐走張被? 有冇反瞓? 熱呀? 凍呀? 甚至無論佢有冇醒, 我E+每晚都會抱佢去換片片(怕佢up住唔舒服)! 一晚可以醒3-4次...
有時Hugo dad話由佢on duty, 我都信佢唔過! 因為佢一瞓就瞓到天光...
所以, 全家都瞓得好好ga, 係我一個人瞓得唔好咋!!

別墅

嘩, 你咁樣真係好倦喎, 又返工,又煮飯,又湊囡. 你要小心身體呀.

我阿囝好痴身, 若得我一個湊佢, 無可能煮到飯, 有時星期六老公係到我都未必煮到, 因兩公婆湊佢已經筋疲力盡.

你地可以半夜起到身都好犀利呀 我一覺

民房

我梓謙bb都係3月26日出生.

我都係每天要湊bb 及返工, 不過我 就好enjoy. 雖然我每晚都要起至少二次身較番正呀仔瞓搞嘅位置(我bb好鬼番瞓 --好多時朝早起身, bb 成個人180度轉身, 轉左去床尾). 但係每晚一放工返到屋企就見到謙謙, 真係好鬼開心. 有時我一番到屋企, 一打開門, 見到謙謙對住我笑, 真係心都sweet .
謙謙都係嫲嫲湊, 謙謙嫲嫲同我哋住得好近, 她每朝一早嚟我道湊謙謙, 放工我就買埋餸, 而謙謙嫲嫲就負責煮飯, 我就負責洗碗, 到大約8:30pm左右謙謙嫲嫲至返屋企 -- 睇呀旺! weekend及public holidays 我就全職湊仔.
不過你哋講得無錯,我同老公真係比以前瞓少好多.
  :lol: :-P

伯爵府

對我來說,生了bb後我瞓時間都無咩點變,因為我有喪瞓功能,而且我隨時都可以入睡的 不過塱塱就吾可以比我自由選擇交豬時間囉 :-( :-( :-(

伯爵府

mrsleungbb,

我都要一瞓,瞓到天光,中途要我起身,仲衰過我吾起身幫手.

複式洋房

Ivanbaby通常10点鍾瞓,到七点鍾起身,不過回想以前未搬屋,返六点半時要五点半出門口,老公車我返工,因為未有工人,要帶埋bb車我,我要四点九起身餵咗Ivanbaby然後先返工,唔係搞醒佢喺家車到喊食就大件事.
後尾三個大人也頂唔住(我,老公,我媽媽),先决定搬返近医院同請工人湊.

so far Ivanbaby晚上瞓得好好,都算好乖,乖但又少少蠢,佢未識爬,未識looklook轉,轉到趴起度唔識返轉到就喊.....
Hi~~~~

大宅

Kikokikovenus 寫道:
Hellomimi112,
唔見你兩日, 唔知你做乜事? 本想今日27號打電話比你! 不過E+見到你, 又安樂番晒~

答題:~
自從Hugo出世之後, 我真的沒有好好的瞓過一覺! 你話齋啦~即使臭豬冇醒, 我自己都彈起身望下佢, 睇下佢有冇撐走張被? 有冇反瞓? 熱呀? 凍呀? 甚至無論佢有冇醒, 我E+每晚都會抱佢去換片片(怕佢up住唔舒服)! 一晚可以醒3-4次...
有時Hugo dad話由佢on duty, 我都信佢唔過! 因為佢一瞓就瞓到天光...
所以, 全家都瞓得好好ga, 係我一個人瞓得唔好咋!!

嘩~晚晚醒3/4次仲要返工? 冇命架喎! 而家朗朗半夜好小"shu..shu..",有時朝早訓醒條片片好似冇尿咁.

佢最近進步左, 半夜有時醒1次最多兩次, 冇之前咁攞命, 醒成3/4次.

朗朗出左兩隻牙仔之後, 心情回復返哂, 諗住有得休息一下先再出啦, 口水都流小左, 塊面一D濕疹都冇, 成個靚仔哂! 點知好左幾日, 99話朗朗又開始唔想食奶, 勁流口水, D濕疹又走哂出黎, 唉~ 都怕且要出埋上面果兩隻先休息一下lu...

大宅

Joan媽咪 寫道:
對我來說,生了bb後我瞓時間都無咩點變,因為我有喪瞓功能,而且我隨時都可以入睡的 不過塱塱就吾可以比我自由選擇交豬時間囉 :-( :-( :-(

唉~ 都要bb乖乖地訓媽媽先有得喪瞓~ 我朗朗之前半夜晚晚喊醒幾次要飲水, 邊度有得訓......., 你真幸福呀! :-P

大宅

monjoey1,
你真係好媽媽, 咁幸苦都冇怨言.

Cathy_chung,
嘩~你得唔得呀? 咁涯法會虛脫喎! 會唔會請個工人幫下手好d?

:-x

首頁

尾頁

跳至