自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

幫朋友問: 佢想出年4 月(CHINESE CALENDAR)結婚, 依家要開始攪未? 要從邊D做起先?

如題.

大宅

Re: 幫朋友問: 佢想出年4 月(CHINESE CALENDAR)結婚, 依家要開始攪未? 要從邊D做起先?

梗係要搞,仲等咩?

首先假設佢地唔使搞住屋問題,咁就先擇日,然後快d,快d ,搵酒席同埋 book 婚姻註冊處,呢兩樣因為要配合日子,所以要搞先,其餘可以無咁急。

公爵府

牛年勳章

Re: 幫朋友問: 佢想出年4 月(CHINESE CALENDAR)結婚, 依家要開始攪未? 要從邊D做起先?

應該先搞雙方父母要點做, 例如妳們心目中是中式定西式, 大概合共要幾多圍酒, 要男家擇左日子, 妳們先可以訂酒席先, 訂左酒席就可以開始做其他

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

最主要book到酒樓或者酒店先喇。
之後如在教堂行禮咪要book埋同一日囉。
如果係行註冊處,都係要book埋。
一定要落實邊日兩樣都有位先得囉。
其他D野可以慢慢攪。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

擇日先! 如擺酒就揾酒樓視察場地訂位先!諗邊度註冊去登記排期;如咁啱夾唔到註冊、擺酒同日就分開日子辦。因有啲一年前訂好酒席架!....等餅咭減價入貨 女仔做美容到時上粧啲...... 買本新婚通訊或有婚紗展去研究吓
我女2001年1月8日QE出世  

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

出年4月? 即around2006年5月?
梗係要做野啦, 人地通常一年前book酒席架
叫男家擇左日先(擇多幾日, 因為咁趕可能無地方擺酒, 你知個個都好日擺酒架嘛), 同埋預大概幾多圍(大概啦, 有d酒樓地方細, 只可有十零圍, 如果粗估都有40圍, 當然唔駛唸啦)
如果係教徒, 要book教堂, 如果註冊處結婚, 係最早3個零月前至開始book既, 留意日期千祈唔好遲左
我幫你上網check過, 如果5月2日結婚, 最早預約日期係1月19日
http://marriage.esdlife.com/chi/default.htm
其他遲d至唸啦

等待驗證會員

1. 得雙方家長同意.....
2. 如果佢會擺酒, 搵地方先... 因為好多時d 星期六/日都一早俾人book 晒... 再睇d日子好唔好....
3. 註冊處係理想日期前3個月先接受登記... 如果4月結, 1月就要排隊/ 上網登記.
4. 跟住再四出搵場地怖置, 婚紗/ 餅家 / 影相/ 姊妹兄弟圈之類ge野...
年中會展都會有婚紗展, 可以叫您朋友留意下.
:mrgreen:

子爵府

最好去埋"公教婚姻輔導會" book私人的婚前輔導。

我有朋友不是基督徒, 都去做了婚前輔導, 佢話對倆人往後的溝通很有幫助! 我自己只做了團體的輔導, 我覺得冇乜用, 因為大家都不會願意在不相識的人前剖白自己....
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

如果想影婚紗相就要馬上預約啦!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

大宅

恭喜

禁止訪問

民房

嘩......唔該晒各位. 等我快d話佢知先.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至