母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睛靈勳章

半夜醒了要食人肉奶咀@_@

我囡囡現7個月多, 近幾個星期的半夜平均2至3個鐘就醒了,唔知是否出牙的關係, 我試比奶咀佢又唔食, 唯有比bb食人肉奶咀, 咁啜下啜下先能再睡, 那麼我是否應繼續這樣做, 如果唔比佢食, 就會喊到收唔到聲, 我避免吵醒家人, 已這樣一段時間了, 我的做法是否不該呢, 有甚麼其他方法可指教, 謝謝!

公爵府

Re: 半夜醒了要食人肉奶咀@_@

pikpik719,

我覺得你做得好arm

我囝囝依家差不多19個月, 佢都仲有食夜奶, 不過我知道佢唔係肚餓, 只係心隱, 但我都選擇繼續比佢食, 我從來冇唸過用奶咀代替, 因為我寧願囝囝啜我好過啜奶咀. 不過我係同囝囝一齊訓的, 我係躺餵, 好多時囝囝未食完, 我都已經訓著lu.

我唸你都可以試下同囡囡一齊訓, 躺餵, 咁樣你就唔會咁辛苦.

複式洋房

睛靈勳章

Hello rabbitpiggy,
多謝你的回應!
我都會同囡囡一齊瞓,因為太疲倦了,所以無辦法.當佢想食,我就比佢食,但我老公同老爺就驚bb會習慣要一齊瞓先得, 我怕真係會這樣, 都唔知點好.

複式洋房

To pikpik719,
我BB都係7個月1週大,依兩晚唔知點解都係要半夜起身食奶,前晚一次,尋晚兩次,我仲估係唔係自己D奶開始唔夠佢食,因最近都未試過有脹的感覺.
我BB仲係未好肯食糊仔,想問下大家有咩方法,另外你地有冇俾水BB飲同俾幾多.

伯爵府

好媽媽勳章

我老細14個月了, 成日都要啜人肉奶咀至訓到架, 夜晚.... 仲大鑊, 一晚至少醒兩次........... :-( :-(
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

伯爵府

我個囝囝都係要食住人肉奶咀先肯訓架,無論日夜都係喎,差唔多24小時,一醒左就要食架喇,如果唔係就喊我都係怕佢嘈到人先比佢食住訓,不過依家比佢食慣左又唔覺得有問題喎,起碼囝囝喜歡跟住我,只有我先知佢想要乜,連佢老豆都唔知佢想點,好有滿足感,哈哈~~
大b駿逸細b駿晞

男爵府

小兒已十六個月, 仍有這個情況. 前陣子安排了小兒跟爸爸睡, 起初半夜醒來, 小兒哭得厲害, 四處找媽媽, 要幾經安撫才再入睡, 有時安撫失敗, 就要我出馬了.

最近, 小兒半夜醒了, 看不到媽媽, 只要輕拍, 快可以安然入睡.

之前亦試過在小兒睡前給他一瓶奶粉, 讓他飽一點, 但情況沒變, 依然半夜要母乳.

我想母乳小寶半夜吃奶, 是有目的, 主要是找尋他最喜愛及熟悉的東西, 媽媽的懷抱亦令他感到溫暖, 是最好的安撫.

但問題是, 媽媽與小寶都時常不能睡一覺完整的, 長久對精神健康不是最好的辦法. 有時側睡太久, 早上起來腰酸背痛, 亦有點吃不消, 所以就做了這個行動.

伯爵府

我細女2歲都仲係咁
係唔係唔應該呢?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

複式洋房

睛靈勳章

Hello Raisin,
我想bb要食人肉奶咀瞓,都係心癮,同埋有安全感,我試過唔比佢食,就會喊到拆天,我唯有 比佢食啦!真的無辦法.做亞媽真係唔易架!
之前我bb都唔係好肯食糊仔,比d耐性,每日少少試下,或者視乎糊仔牌子的味道,我bb現在食粥仔了,不知幾鍾意.你可以嘗試下.
我覺得食固體食物,就要多飲水.我無計過BB飲幾多,總之得閒就比佢飲羅.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊