自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

嬰兒愛紅藍最憎綠色

引述東方日報

嬰 兒 對 各 種 顏 色 的 喜 惡 程 度 , 至 今 仍 存 在 眾 多 未 解 之 謎 , 這 方 面 的 知 識 , 僅 局 限 於 認 為 嬰 兒 喜 歡 鮮 豔 顏 色 。 英 國 諾 丁 漢 大 學 早 前 進 行 的 研 究 發 現 , 小 至 四 個 月 大 的 嬰 兒 , 經 已 對 紅 色 和 藍 色 產 生 偏 好 。
研 究 發 現 , 綠 色 居 於 嬰 兒 「 厭 惡 」 顏 色 之 首 , 這 或 可 解 釋 為 何 這 麼 多 年 幼 兒 童 不 喜 歡 蔬 菜 。 黃 色 居 於 第 二 位 , 紫 色 緊 隨 其 後 。 另 外 , 嬰 兒 要 到 稍 後 階 段 , 才 會 對 粉 紅 色 產 生 好 感 , 大 概 是 由 於 女 嬰 大 多 接 觸 粉 紅 色 的 緣 故 。
研 究 亦 發 現 , 正 處 學 步 階 段 的 兒 童 不 喜 歡 灰 色 和 棕 色 , 幼 齡 兒 童 講 出 「 棕 色 」 的 正 確 發 音 有 一 定 困 難 , 皆 因 很 少 聽 到 「 棕 色 」 一 詞 , 而 他 們 亦 不 明 白 該 詞 的 含 義 。 領 導 這 項 研 究 的 謝 爾 利 芙 授 說 : 「 年 幼 兒 童 傾 向 於 說 房 子 有 一 扇 紅 色 門 , 不 喜 歡 說 有 一 個 棕 色 的 屋 頂 。 」
謝 爾 利 芙 授 指 出 , 單 一 顏 色 的 物 體 , 例 如 紅 波 或 藍 波 , 較 其 他 顏 色 的 玩 具 更 能 吸 引 嬰 兒 的 注 意 力 。 她 說 : 「 嬰 兒 喜 歡 對 比 色 彩 及 鮮 豔 顏 色 , 並 鍾 情 強 烈 而 飽 和 的 色 彩 。 」

大宅

Re: 嬰兒愛紅藍最憎綠色

侯爵府

我常常以為紅藍綠是最吸引BABY

男爵府

我唔知內容指的幼兒是幾歲.
但我姪女由未到2歲就好鐘意綠色和咖啡色,
佢好憎紅色,連粉紅都麻麻地鐘意,
情願要紫色,鐘意d沉色少少,
佢勁鐘意"o依o育"因為個身d色好沉色,
怪妹來o架?

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我女最鐘意綠色, 但對蔬菜就全無好感.

大宅

我帶bb去檢查...個姑娘用左個紅色ga波波啦...我現在明了...thanks

大宅

咁樣俾個紅白藍佢地玩咪得~~~

複式洋房

我讚同這個講法, 我個細女現在10 個月, 見到紅色的東西都會去拿! :wink:

子爵府

oic....

子爵府

我bb見到紅色,會望多兩眼
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

侯爵府

好媽媽勳章

YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

男爵府

仔仔好細時三兩個月時,勁鍾意綠色公仔喎.以家就好鍾意食菜喎.見我地食飯,佢一定要有條菜在手.

首頁

尾頁

跳至