自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

千萬不要吃大閘蟹~~重要哦!

[size=x-large](千萬不要吃大閘蟹)

最近小弟我走桃花運,認識一個某醫院的漂亮醫檢師,
於是前幾天假借名目請她吃飯…

因為最近秋天了,媒體上炒大閘蟹炒的厲害,
於是我獻殷勤的想請她到餐廳準備吃大閘蟹。

沒想到漂亮美眉一聽到這個建議當場花容失色,
大呼萬萬不可…

她說:中國的淡水湖這幾十年還都飽受中華肺吸蟲的影響,
當地政府在夏天最嚴重時,都要求當地人不要靠近湖水…

大閘蟹跟人不同,不會受肺吸蟲的影響,
但是其實身上佈滿肉眼看不到的
肺吸蟲…

如果不完全煮熟,吃到生蟹的感染率高達70%.會造成腸穿肺爛。
他們醫院每年都有好幾例這樣的病患,做肺組織切片時爬滿
肺吸蟲…

我一聽完全傻了,我前幾天死黨才跟我去餐廳吃了兩隻…
該死的媒體與黑心商人,怎麼從來沒有講說吃大閘蟹那麼危險…

回家越想越怕,媽啊~~~我還沒結婚,要是腸穿肺爛還有誰要嫁我?

打開Google鍵入"中華肺吸蟲""陽澄湖肺吸蟲"
找到的資料讓我從背脊麻到頭皮,我立刻急電去約了漂亮醫檢美眉,
幫我做相關檢查…

大家趕緊昭告親朋好友愛人同志,千萬不要吃大閘蟹呀.......
想知道有多可怕自己到Google搜尋…一大堆資料太多了…

可惡的統媒還在鼓吹大閘蟹有多美味,我只要想到他身上爬滿肺吸蟲…
我就很想拿鏟子把我幾天前吃的大閘蟹全挖出來........

有興趣看噁心的衛氏肺吸蟲生活史的朋友…

可以到”美國疾病管制局的網頁看圖

** click here **

大閘蟹就是圖中的 "6" --- 淡水甲殼類動物,內含肺吸蟲
"囊狀幼蟲"(metacercariae), 被我們吃進肚子後,
在十二指腸破囊而出,然後鑽出腸壁進入腹腔,再鑽過橫隔膜進入肺部,
最後在肺部發育為成蟲,然後生蛋…

(也可能跑到不該去的地方,如腦部和肌肉)

蛋蛋隨著痰往嘴巴送,咳出來,或者再被吞進去,然後跟著大便排出來…

伯爵府

Re: 千萬不要吃大閘蟹~~重要哦!

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

男爵府

hashtag影視迷勳章

大宅

呢個唔係咩新聞,係人都知道食物唔煮熟會有問題啦。咪話大閘蟹,就算平日食既豬牛雞蔬菜生果都一定會有蟲/細菌/農藥。洗乾淨,煮熟,呢d係基本常識。

我上個禮拜都食左大閘蟹,自己蒸,蒸左30分鐘,咩蟲都死曬啦,一樣咁好味。出面食就難包囉....

laughin' to keep from cryin'

子爵府

我今年都未食添,都係自己蒸安心d!

大宅

係呀,係香港好多年前我都聽講大閘蟹有寄生蟲,一定要刷乾淨(有人仲要我戴手套處理,因蟹爪上邊d 毛好多菌),且一定要蒸熟。可能台灣呢幾年先興食大閘蟹,所以冇呢方面架知識。
wawamama 寫道:
呢個唔係咩新聞,係人都知道食物唔煮熟會有問題啦。咪話大閘蟹,就算平日食既豬牛雞蔬菜生果都一定會有蟲/細菌/農藥。洗乾淨,煮熟,呢d係基本常識。

我上個禮拜都食左大閘蟹,自己蒸,蒸左30分鐘,咩蟲都死曬啦,一樣咁好味。出面食就難包囉....

男爵府

近來睇得太多尼 d message 啦
而完全唔敢食呀!
就算自己買 lai 整都咪啦~~~~~

侯爵府

子爵府

人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

別墅

大宅

首頁

尾頁

跳至