產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係政府生, 但東區無幫我驗, 但我而家都38週, 係咪一定要驗呢? 如果唔驗, 咁BB出世時, 點先知有無事?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

最好驗,因為自然分娩會影響到個b架,我個女因為我有呢個菌,一出世就住左8日醫院先可以出院,本來2日就話可以出院,點知突然間話身體入面‘XX指數’低左,要打7日針,醫生話系醫院打埋針等的指數升翻先可以出院,其實如果我唔知有呢只菌,醫院都唔會幫我留意個b既情況,可能要出左院先知有事,到時都唔知會發生咩事添嘛..就連我生既時候我自己都要吊針架.

大宅

回覆:little_alice 的帖子

我係美國生時有驗架,唔記得邊個week驗。如果媽媽驗到有,順產時要打抗生素,驚會傳染比bb,你最好問返你個醫生。

大宅

我前2天覆診問過醫生, 佢也建議驗B鍊, 佢話最好35-37WEEK..公立醫院無, 要去私家驗

大宅

我個私家醫生話唔駛驗,因為好普遍。我都38w5d啦,都就生得,所以好矛盾。

TszHin媽  我今日都俾個私家問我︰點解要驗?潮流興?我只好話︰買個安心囉!  發表於 11-12-20 05:04

大宅

驗左買個安心呀,萬一有既話BB出世個時感染到可大可小架.

大宅

B鏈係B型鏈球菌....對大人冇咩影響...但係順產時有好大機會感染BB....可能肺炎...可能腦膜炎....驗到有B鏈....生之前要食抗生素...生時要吊抗生素或打抗生素去防止感染BB

It is not about COMMON or not COMMON...its all about your BB's health

大宅

咁係唔係開刀既就可以唔驗呀?

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

引用:B鏈係B型鏈球菌....對大人冇咩影響...但係

原帖由 kissobaby 於 11-11-28 發表
B鏈係B型鏈球菌....對大人冇咩影響...但係順產時有好大機會感染BB....可能肺炎...可能腦膜炎....驗到有B鏈. ...
係呀!如果有B型鍵球菌而人穿咗水,對bb好危險!

大宅

tea2011 發表於 11-11-28 11:43

yes....becos the chances to infect the BB is really really really small if 開刀

大宅

回覆:是否一定要驗B鏈?

驗左買個安心好d~ 我都係東區生,冇幫我驗,唯有去私家,hkd200就知有冇事~

大宅

引用:咁係唔係開刀既就可以唔驗呀?

原帖由 tea2011 於 11-11-28 發表
但係touchwood,,你開刀前穿水咁點算?都係驗左好。我開刀架,都驗左,我有b鏈。

大宅

oic, 咁去私家度問下先, 知唔知通常要幾錢呀?

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 回覆:tea2011的帖子

系唔系是但一間私家診所都有得驗???
我第一胎咩都唔識
仲有無其他也要cheak

大宅

回覆 Ma_Mi 的帖子

請問你係邊度驗B鏈呀? 可唔可以PM 資料俾我呀?

大宅

我上星期六(38w6d) 都係C+做咗B鏈test
$200.- 買個安心囉~
不過唔知阿B出世先, 定係個result 出嚟先呢(今個星期三晚才有)?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我第一胎有驗,報告冇事,到生咗阿仔出埋院幾日,醫院打嚟叫我返去,話我知我有B鏈,嘩⋯好彩阿仔冇事咋,今胎應該唔駛驗,到生嗰時同醫生講⋯

男爵府

畀面勳章

我聽講座話最好去驗,因為可大可小,個醫生又話明年開始政府醫院開始包埋入產檢,希望係真同快啲有得驗啦

大宅

畀面勳章

回覆:little_alice 的帖子

有驗買個安心無妨

大宅

我早兩日問過健康院姑娘,佢話依家37週後就會幫孕婦驗,唔知係咪間間做法都唔同呢?

首頁

尾頁

跳至