意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 195|主題: 123230

[電腦] 想換一部可以用五年以上的電腦

民房

國民生產總值:59

想換一部可以用五年以上的電腦

現在部電腦巳經用了六年,實在太慢。 如想換,請問應選什麼組合最好 ? 請幫忙 !

Heiling

男爵府

國民生產總值:7665

好媽媽勳章

Re: 想換一部可以用五年以上的電腦

5年,話長唔長話短唔短,仲要要佢唔壞喎
你有咩要求架?用黎做咩多?仲有最緊要係想用幾錢先?

複式洋房

國民生產總值:465

科技一日千里, 嫌慢的話, 就唔到你唔換, 除非你唔upgrade你用既software.
不過d野用得耐左一定會覺得慢, 但未必係佢真係慢左, 多數係你習慣左, 所以覺得慢姐.....

講完"肺"話喇.... 其實都有一d指引既, 想部腦襟用d, 就買d中上價錢/等級既貨.
因為最top最貴果d, 係俾d玩砌機既人"玩", 好快跌價, 你就會覺得好赤, 實際亦都用唔著咁高grade
太平果d, 已經係水尾, 支援/應付唔到新product, 亦都會令你覺得好"慢"

一般電腦店都會將d貨分高中低級(低級即係入門級), 你就揀d介乎高與中級的貨, 就經濟得黎又襟用

希望幫到你啦
日本 京都 音羽山 清水寺 {翡翠級 151-2000} {水晶級 71-150} {珍珠級 41-70} {鮮花級 21-40} 小草提供的表情圖案

民房

迪迪仔 :

現在部機主要是 "上網" 用,但小朋友開始上中學,所以希望同時適用於日後之需要.......做網頁,相片處理等等

價錢可以好彈性,由 5K - 10K 都可以。

見市面上主要是 "Deli", "HP" 同 "IBM" 等,但有太多組合,都唔知邊隻較適合 !!

heiling

p.s. 我現在部機如下,請問是否可 upgrade
- Compaq Presario 5230
- Intel Celeron processor 4000 MHz
- 64 MB 100 MHz SyncDRAM (max. 384 MB)
- 6.0 GB UltraDMA hard drive with Performance Accelerator
- 32x Max CD-Rom drive

民房

motorleaf :

好多謝你,但市面上實在有太多組合,花多眼亂,都唔知點選,所以希望有高人指引。

heiling

禁止訪問

國民生產總值:1513

男爵府

好媽媽勳章

heiling 寫道:
迪迪仔 :

現在部機主要是 "上網" 用,但小朋友開始上中學,所以希望同時適用於日後之需要.......做網頁,相片處理等等

價錢可以好彈性,由 5K - 10K 都可以。

見市面上主要是 "Deli", "HP" 同 "IBM" 等,但有太多組合,都唔知邊隻較適合 !!

heiling

p.s. 我現在部機如下,請問是否可 upgrade
- Compaq Presario 5230
- Intel Celeron processor 4000 MHz
- 64 MB 100 MHz SyncDRAM (max. 384 MB)
- 6.0 GB UltraDMA hard drive with Performance Accelerator
- 32x Max CD-Rom drive

妳呢部太舊喇,up無可up

男爵府

好媽媽勳章

我建議呢個config,中價位(大概$5.3K),買廠機妳可以揀部甘上下config既都得(當然會貴d),呢部野起碼可以用幾3,4年(唔壞唔打機既話),dell既廠機都唔錯!

Intel Pentium D 820J (2.8EGHz) (HT)(800MHz) (LGA775) (2MB Cache) $1,978
Kingston 512MB DDR II 533 x 2 CL4 (PC4000) $766
ASUS P5LD2-VM I945G,M.ATX M/B $980
Seagate 200.0GB ST3200822AS SATA150 HDD $760
Pioneer DVR-110D 16X DVD+/-RW (D/L,Bulk) $367
2theMAX PowerMAX HE-320 (370W) (30db) $250
2theMax 8002G CASE (White) / 8002E (Black) $185
Samsung 1.44 Floppy Drive (White/Black) $45

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.