跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知大家有咩睇法?
有人不斷同我講ST PAUL唔好, 得個名, 最好係聖安多尼喎, 之但係又講唔出佢有咩好囉.

男爵府

如果唔計較學費同男校我會揀聖保羅書院小學...
不過將要搬去南區...
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

大宅

回覆:spmok1999 的帖子

我有個朋友的仔以前讀高主教小學,但佢個仔成績唔錯,佢都選聖保羅中學,所以聖保羅應該係高一線

珍珠宮

畀面勳章

PercyPer 發表於 11-11-28 11:33
唔知大家有咩睇法?
有人不斷同我講ST PAUL唔好, 得個名, 最好係聖安多尼喎, 之但係又講唔出佢有咩好囉.
...

"最好係聖安多尼".... 可能因爲免費!另外兩間要比學費!

但係又咁諗, 聖保羅有中學, 基本上會收返哂小學部學生(我個係就係咁), 唔使6年後再玩過呢個game! Raimondi又有中學部(雖然係津校).

大宅

spmok1999 發表於 11-11-28 12:07
如果唔計較學費同男校我會揀聖保羅書院小學...
不過將要搬去南區...
...

搬去果度又真係遠左D....

大宅

Teresa 發表於 11-11-28 12:34
"最好係聖安多尼".... 可能因爲免費!另外兩間要比學費!

但係又咁諗, 聖保羅有中學, 基本上會收返哂小學 ...

係, 我都有咁諗, 可能佢覺得6年唔洗$$, 就最好....
佢就係話, ST PAUL唔係直升, 到時一樣要考, (呢個我就唔係好清楚)

其實仲有聖類斯呢間, 呢間OK麻?

聖類斯, 聖保羅同高主教都有中學, 就算唔係一定升得番, 係咪都OVER7, 8成呢?定係ST PAUL外, 果兩間都要靠抽獎呢?

SORRY, 真係唔係好知到底係點.

珍珠宮

畀面勳章

Raimondi / St. Louis 小學:私立(比學費)
中學:津貼(ie.按成績banding抽獎)

St. Paul Boys': 小學/中學都係直資(比學費)
中學:收生100%有自主權,自己小學又優先(不用interview),而且小學只有4班(搬校舍之後),中學有6班,理論上會全收自己小學部。

大宅

Teresa 發表於 11-11-28 15:55
Raimondi / St. Louis 小學:私立(比學費)
中學:津貼(ie.按成績banding抽獎)

THX Teresa,
咁即係如果係睇$$既, 就唔會揀ST PAUL啦.

按成績banding抽獎...好似有D危....

咁撇開學費, 呢4間點排名呢??

侯爵府

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係掛聖安多尼最好?

我會揀 st. paul boys, Raimondi, st. Louis

子爵府

2021勳章

For me, I will rate

1 St Paul Boy
2 St Louis
3 Raimondi

in terms of academic and location.

To declare, my boy is not studying in the above 3 schools or even St Anthony. But I have applied or visit 1, 2 and S.A. schools before.

大宅

咁想請問大家揀ST PAUL既朋友, 你地係咪都覺得, 俾果6, 7年中學學費, 係好值得既呢?
我自己都好鍾意ST PAUL, 但另外果幾間, 真係唔太清楚, 只係成日俾人灌輸係好...

男爵府

如果在$$$$上有能力的話直上應該係一個不錯的選擇, 如果係小朋友本身有能力的話咁轉去英皇都係另一個不錯的選擇....
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

珍珠宮

畀面勳章

唔好叫我排名啦! 大家各有各好, 你認為好唔等如我都認為好.

我仔幼稚園同學讀St. Anthony (E院道), 有時同佢傾開, 覺得佢地功課量多過Paul Boys'. Paul Boys'放長假/暑假一定冇功課, 但係佢地就做到CC下. 但係有功課做下, 可以keep住唔心散. 咁你話好定唔好?

值唔值得係咁比$由Paul Boys'小學讀到中學, 見仁見智. 直資學校有佢賣點, eg. 中學個connection好好, 一放長假就有global classroom去唔同地方, 試過去London巡迴唱歌(choir), 又試過同coalition schools交流. 來年summer又攪Eng course 19-day + 住host family.... (錢當然要比, 不過學校有sponsor, 始終各方面都會比自己去報外面既遊學團好). 學校既culture係work hard, play hard... 校長話, busy boy is good boy. 校方有好多活動, 真係好多元化, 但係要去玩就要讀書勤快, at least保住唔好fail, 都有D難度架!

不過, 你地眼中既"名校", 多少都係要"付出", 因為活動多, 學業亦有要求, 一係家長在學業上都要幫一把(dictation, test溫書), train下個仔要自覺做功課 -快+準. 好似我個仔呢D, 自覺欠奉, 態度較散漫, 其實都有D蝕底, 所以我咪教到CC下囉!

大宅

Teresa, 多謝你既分析.
其實都明白每間學校都有其可取之處, 但有時諗, 係咪真係咁快就睇得出個仔係點?, 岩讀D咩 SCH呢?
以前我一直諗, 小學可能都仲可以幫佢揀下, 但到左中學就真係要睇佢自己到時讀成點.
但實在太唔鍾意HK既制度, 我對佢個統一派位冇信心, 自行分配又唔夠分同人爭, 好煩, 所以會諗, 係咪去考私校/直資叫左感覺上公平少少, 機會大DD呢?!
$$當然亦係一個問題, 始終一個月俾多幾千蚊, 又唔止一個小朋友要讀書, 都幾大負擔下.

首頁

尾頁

跳至