想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章 畀面勳章

一個愚蠢的問題.

看到topice, d bk友話bingo左就會持續16天高温就可能bingo, 咁是早上起身check 體温(例37度), 咁1日內是否都是37度???

另一方面, 我無每日check體温(比較lazy), 咁用耳探體温, ok嗎? 如果在16日又高又low, 是否代表唔bingo?

大宅

2020勳章

Re: 一個愚蠢的問題.

用耳探無口探咁好,因耳垢可能會影響讀數。

咁你買支捧捧驗o下未知囉! :lol:

男爵府

GIGI168,
EGG DAY 後持續16天高温就可能bingo
咁是早上起身check 體温(例37度), 咁1日內是否都是37度???
當你身體有MOVE 時體溫已經上升0左.
所以答案係: 唔係

check體温用耳探都ok.(因你LAZY, 但如可以用婦用好 D) 但你一定要每日同一時間, 同埋唔可以有身體郁動.

如果在16日又高又low, 是否代表唔bingo?
又高又low, DIFFERENT 大唔大呀?
TEMP 突然SHARP DROP 即M 將COME

男爵府

2020勳章 畀面勳章

wakuwaku[quote]

咁即16日內由37度降至36.4度, 即無bingo la.

但你一定要每日同一時間, 同埋唔可以有身體郁動.(都好辛苦lor, 咁叫老公幫手未唔郁lor)

如果在16日又高又low, 是否代表唔bingo?
又高又low, DIFFERENT 大唔大呀?
如37度降到36.5度, different都叫好大la.

如果看體温, 咁d 姐妹便不用驗孕lor????

男爵府

GIGI168 ,
16日內由37度降至36.4度, 無bingo 0既chance 都幾大.

叫老公幫手又得, 又或者放0係under pillow 自己拎都得. upto you

如果看體温, 咁d 姐妹便不用驗孕lor?
體温只係for一個period 準0既人搵出egg day.
又或只係一個輔助性質lai ga. 因體温會因身體不適, 遲睡, 天氣而受影響, 又唔可以唔駛驗孕ge.
當然如果你100% 相信體温準確性0既話, 你可以唔驗孕都得ga.

複式洋房

gigi168,

這是其他bk sister 的 temp table, for your reference:-

12月19來m (每月30日cycle)
24號 - day 6 :36.43
25號 - day 7 :36.46
26號 - day 8 :36.51
27號 - day 9 :36.58
28號 - day 10 :36.55
29號 - day 11 :36.38
30號: day 12 :36.28 - 用clear-plan第一支 (兩線同色)
31號 - day 13: 36.32 - 用clear-plan第二支 (一深一淺)
1月
1號 - day 14: 36.56
2號 - day 15: 36.77 (正式踏入高溫期, 於是可見egg day係 31號量完temp後-2號量temp前的少於48hour)
3號 - day 16: 36.93
4號 - day 17: 36.84
5號 - day 18: 36.91
6號 - day 19: 37.05
7號 - day 20: 37.11
8號 - day 21: 36.96
9號 - day 22: 36.94
10號 -day 23: 36.90
11號 - day 24: 36.89
12號 - day 25: 36.84 (截至今日, 我連續有12日高溫, 咁應該我的黃體賀爾蒙應該足夠...如果後兩日我都係高溫)

你可以睇到,佢的temp 升得好靚!!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
ivf Q & A ... 2 3 4 5 6 .. 262