意見反饋
義工

自由講場 今日: 604|主題: 1023338

工聯會學整餅

大宅

國民生產總值:4504

工聯會學整餅

有無人响工聯學過整餅?
係唔係自己可以落手整同一人一cake攞走架?

公爵府

國民生產總值:27587

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 工聯會學整餅

我現在係葵芳學緊整蛋糕﹐可入下面看看

果子教室

大宅

國民生產總值:4504

我都有响出面學, 但啱啱睇到工聯嘅春季課程有得學, 仲好平tim, $1000左右學10幾個cake or $100樓下學兩款cake!
所以有d懷疑係咪只係睇阿sir整而自己無得落手整, 個cake就要同人share! 如果唔係無理由咁平!

所以想問下有無人响工聯學過?

kwan0520 寫道:
我現在係葵芳學緊整蛋糕﹐可入下面看看

果子教室

洋房

國民生產總值:61

以下祇是我的個人意見, 僅供參考.

我於尖沙咀工聯會學過, 是大約$85學兩種蛋糕, 你的懷疑是正確的.
每班大約32人, 祇是師父整, 他會每款整四個大餅;
最尾時把餅一開八, 你可以即場食或用食物盒(自攜)取走.
但如果想學整餅, 當然是自己落手做最好, 反而有否餅取走是其次.
我有於其他地點學過, 所有的製成品是於堂上共享的,
這樣反而可以試下其他組員的製作經驗
(例如, 有些組員於製作過程中錯誤加多了麵粉,
亞SIR反而會叫我們試下這個加多了麵粉的蛋糕的效果).

反而於工聯會學時, 亞SIR話打忌廉, 打到企身, 我完全不知到底如何.
另外, 亞SIR於課室前方中間開講, 兩邊是直的兩條長檯;
一定要早到坐頭位, 即使準時亦祇能坐近尾, 聽書和看示範途中亦較為辛苦.

我反而會提議你去一些有親手做蛋糕的班報兩個course,
然後掌握到一些基本的經驗後, 再看Video.
現網上有很多免費的蛋糕製作班真人示範影片
(最重要是免費的).

[quote]
PakYuMom 寫道:
我都有

大宅

國民生產總值:2965

me 無學過整cake,但上過其他課程,覺得他們的帥資麻麻

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.