意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 10|主題: 77880

Pls Help! BB 係咁喊, "un"住抱同行都唔得, 點算好?

民房

國民生產總值:43

Pls Help! BB 係咁喊, "un"住抱同行都唔得, 點算好?

我BB1個月大, 4.59kg, 飲4-4.5安 S26奶粉, 3個鍾1次.

呢排唔知做咩, BB以前都只係扭你抱就唔喊, 而家係抱住又"UN"又行都好大聲咁喊! 仲要喊大半個鍾都唔收聲....
我聽到心都"拿"住"拿"住. 連我奶奶都話冇湊過咁惡既BB,
點算好? 大家有咩辦法可提供?

:-(
天朗BB 於05年9月25日出世啦~ :-D

禁止發言

國民生產總值:1160

Re: Pls Help! BB 係咁喊, "un"住抱同行都唔得, 點算好?

民房

Re: Pls Help! BB 係咁喊, "un"住抱同行都唔得, 點算好?

唉...佢以前一抱就唔喊.
而家先係咁. 照計我又餵了4.5安奶, 應該OK掛?
又換了片, 又唔係太熱太冷je....
佢真係好惡, 狂喊, 好似唔會累咁....
成日咁"乙水"佢, 真係好辛苦...

第時我返返工, 奶奶一個湊仲慘....
唔知2個月既BB會唔會好D呢? :-(

嘩, 頭先我棟直抱佢, 佢真係收聲訓教呀.......勁!

伯爵府

國民生產總值:18214

好媽媽勳章

呢d叫"黃昏性腹胶痛", bb over 3個weeks大, 腸既活動多左, 一時未handle到就會肚痛cry, cry得比平時兇惡, cry既時候, 多數都係雙腳向心口屈曲, 同埋佢既眼白應該係灰藍色咁既, 而且因為cry, 所以吸入更多風, 個肚就會痛得更勁 .......

咁可以做既係用手同佢按摩個肚, 打圈咁初下佢, 咁佢會冇咁痛, d風又會少d, 同埋可以將佢pa響自己度, 打直咁同佢掃風, 咁佢都會好d, 因為有你個心口壓住佢個肚, 佢又會冇咁痛, 呢個process, 會大約1 week左右, 有d handle得唔好, 可能會變百日哭架

民房

jlam,唔該晒...

但我個BB喊時伸到個人直晒架喎, 好惡好大聲, 點乙水都冇咩反應......同埋喊到塊面紅紅黑黑咁.
咁呢種症狀會幾時冇架? 佢而家1個月大, 係呢個星期先係咁.
jlam 寫道:
呢d叫"黃昏性腹胶痛", bb over 3個weeks大, 腸既活動多左, 一時未handle到就會肚痛cry, cry得比平時兇惡, cry既時候, 多數都係雙腳向心口屈曲, 同埋佢既眼白應該係灰藍色咁既, 而且因為cry, 所以吸入更多風, 個肚就會痛得更勁 .......

咁可以做既係用手同佢按摩個肚, 打圈咁初下佢, 咁佢會冇咁痛, d風又會少d, 同埋可以將佢pa響自己度, 打直咁同佢掃風, 咁佢都會好d, 因為有你個心口壓住佢個肚, 佢又會冇咁痛, 呢個process, 會大約1 week左右, 有d handle得唔好, 可能會變百日哭架
:-(

伯爵府

好媽媽勳章

我個大女果陣要個幾星期先得, 我要的佢去kitchen, or入washroom, 比d新野佢睇先好d, 所以, 到個大仔果陣, 我兩個幾week開始同佢初肚, 咁佢又ok wor, 你個b食人奶定奶粉?

唔好cry先初肚, 唔cry果陣都要初初佢[quote]
gracengo 寫道:
jlam,唔該晒...

咁呢種症狀會幾時冇架? 佢而家1個月大, 係呢個星期先係咁.

伯爵府

好媽媽勳章

你留意下佢眼白有冇灰藍色, 有就即係有風, 有風就肚痛架啦

民房

jlam, thx a lot ah!
佢係食奶粉架, S26.
初佢個肚佢會唔會FEEL唔舒服架??

大宅

國民生產總值:2941

可以BB肚子痛,因為有風,通常有一些BB響頭三個月會多D肚痛!你可以問下藥房<吳德物次>腸痛水,可唔可以比亞BB飲!
I LOVE YOU BABY !

男爵府

國民生產總值:5040

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我亞B最近都係咁呀~2個月人仔,一到大約6點就會哭,哭下訓下咁,大約3個鍾先會停,又飲少左奶,今日已經第5日喇~~好擔心呀,我應該點做呀? :-( :-(

複式洋房

國民生產總值:479

我個仔仔三個月之前都差唔多係咁,我就係間屋同廳既牆貼好多相,佢睇到好多時都唔會再喊啦,佢又好鐘意睇軍曹喔。不論幾時睇到軍曹張相就即刻笑,好得意。我聽姑娘話BB細個時好鐘意睇一D有顏色同埋輪廓分別的東西,你地可以試下,轉移BB既注意力
:wave: :wave: :wave:

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.