意見反饋
義工

產前產後 今日: 2|主題: 241048

跳至
原來廣華係由助產士接生

別墅

國民生產總值:878

原來廣華係由助產士接生

其實係咪每間政府醫院都一樣架?我係第一胎我真的有小小擔憂點算好啊! :-(

大宅

國民生產總值:4712

Re: 原來廣華係由助產士接生

我02年在威爾斯生都係助產士接生的,還有實習護士 (我都有份被實習呀:-(),到聯針醫生才現身咋!

別墅

國民生產總值:859

無錯, 除非你係high risk. 不過助產士好有經驗, 你唔洗驚. 反而黎個houseman驚d...

別墅

國民生產總值:592

我都喺咁話

大宅

國民生產總值:3928

2019勳章

係政府醫院生唔好期望見到醫生,如果見到就多數有問題架!

子爵府

國民生產總值:14678

助產士經驗仲豐富啦.
有 D 醫生, 仲係妹妹仔.

但 D 助產士, 好多經驗架. (每日接生咁多)
連照顧 BB 都會比到好多意見我地架.

別墅

係啊!我今日見個醫生係妹妹仔來的,好像22-23咁

男爵府

國民生產總值:7339

要醫生接生唔係一件好事!
所有政府醫院多數都係助產士接生!
要醫生接生姐係BB出世有問題~
望都唔望

別墅

thats probably bcoz she's a houseman....better pray u don't see her in yr delivery room.

別墅

houseman?咩來架

別墅

實習醫生

伯爵府

國民生產總值:15960

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

文里文靜 寫道:
要醫生接生唔係一件好事!
所有政府醫院多數都係助產士接生!
要醫生接生姐係BB出世有問題~
望都唔望

Yes
My friend is 助產士.
Normal case ---->助產士
Special case----> houseman or doctor
[img align=right][/img]

複式洋房

國民生產總值:379

我聽人講,政府醫院會先由助產士接生,如果有問題,先再安排實習醫生,都唔得,先至有醫生到場。

唔好擔心,雖然係助產士,但每日不斷替好多孕婦接生,應該會好熟手。

禁止訪問

國民生產總值:6252

男爵府

國民生產總值:8204

熱血金章 hashtag旅遊勳章

係呀,我都聽好多bk媽媽讚廣華d助產士架,我都係上得黎多先知,所以我仲專登跨區登記廣華,亦順利入到助產士小組

佢地會係同一個小組o既姑娘一直由產檢跟進到生,之後再跟進產後情況

反而我上次第一次做產檢時,因一定會安排見醫生,而睇我個醫生好鬼後生,睇落似得25歲度,我仲擔心呀,都唔知佢得唔得

大宅

國民生產總值:2305

2019勳章

請問點先可以入到助產小組架

別墅

我昨天第一次覆診已助產士同我介紹助產士係咩來問我有無興趣加入. :-P

洋房

國民生產總值:402

water111,

第一次產檢時, 佢地會按你既身體情況同病曆, 屬於係低危既mami就會被選入助產小組, 我都係架, 我9月5日至生左, 廣華真係幾好架。

大宅

國民生產總值:2305

2019勳章

我早2日只去左登記, 要到12月才第一次檢查, 到時等我問下先

男爵府

國民生產總值:8204

熱血金章 hashtag旅遊勳章

water111 寫道:
請問點先可以入到助產小組架

water111,
正如pinguBG 所講,要低危o既孕婦先有機會入呢個小組,不過補充少少,就係呢個小組有quota架,就算係低危都未必入到...要俾佢揀中,又要有位先入到,所以我入到覺得似中左獎咁架
係呢,妳依家幾多週呀

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.