自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jeje 發表於 11-11-28 19:44
話說頭先喺寶琳論論盡盡左手揸尿片右手拖亞仔, 亞女就排我前面入閘, 一入閘見到有MTR 就叫亞女跟住我上車啦 ...

我試過有一次搭mtr, 企近左邊門口, 當時架車唔多人. 去到某一個站, 有對母子上車,個仔應該係K3. 唔知點解當日架車關門關得好快, 個仔入左黎, 但個阿媽因為度門關得好快入唔到黎. (對母子係無衝門).

係果一刻, 我都有小小O咀, 望一眼個小朋友, 又即刻望一眼媽咪. 小朋友都尚算鎮定, 但媽咪就表現得好急, 有D擔心, 有點不知所操. 我即刻隔住破門用口形同個媽咪講我同個小朋友係下一個站等佢. 之後就同個小朋友講我同佢係下一個站等媽咪. 途中同個小朋友傾計, 原來佢去考琴試, 希望佢無因為咁而受影響啦.

同意BK媽咪所講, 要預先教定小朋友走失左, 要點做. 即使搵人幫手, 都要教佢懂得搵D乜人幫自己.
天空之城, 快樂之地

大宅

嚇餐死
我愛鬆皮熊
獨自生活在九霄雲外 獨自快樂也獨自悲哀

珍珠宮

畀面勳章

好彩

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蕃茄薯仔湯 發表於 11-11-28 19:59
可以教定阿女,假如唔見咗父母要點做

我由細住官塘,阿媽教落,走失就要去屈銀紙門口等;最後試過一次真係 ...
你真係好醒, 咁危急都仲記得亞媽嘅說話. 我都有教佢地走失要原地等, 不過咁驚嘅情況下都唔知做唔做得到.

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我同佢地出街拖唔倒佢地我都係會叫佢捉住我件衫,褲,袋,總之捉倒咩就捉咩!而家習慣咗唔洗我出聲,見倒我冇手拖佢地會自己搵嘢捉住

男爵府

畀面勳章

任何時候萬2分小心.唔係次次有踢2.mouth:

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 11-11-28 22:16
我試過有一次搭mtr, 企近左邊門口, 當時架車唔多人. 去到某一個站, 有對母子上車,個仔應該係K3. 唔知點解 ...
剛剛就係類似差不多情況啦, 我一向聽到"嘟嘟"響聲都唔會同佢地衝入車, 頭先就係一行入去就突然關咗門, 我都嚟唔切應該點做就立即開返門, 我都有懷疑係咪個車長按錯制, 不過都唔可以怪人, 只可以怪自己大意無拖實個女.

伯爵府

好彩!
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:jeje的帖子

真係好彩,以後小心D啦!

水晶宮

回覆:剛剛差啲同個女失散

下次唔好咁心急上車喇。得閒都要同小朋友傾下,如果一個上左車,有人未上車,應該點做

我細個試過行行下街市唔見左媽咪,而每次買完餸,都會去果檔食粥......於是我就行去粥檔等媽咪,仲自己叫野食.....諗返都好笑

jeje    發表於 11-11-28 23:51

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mouth:好彩.........
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

首頁

尾頁

跳至