嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想問一個月大BB食多少奶?

我個bb今日一個月大,但一次都係食2-2.5安奶,點好? :-( :-( :-(
有冇人係咁.......

洋房

Re: 我想問一個月大BB食多少奶?

其實個個BB都唔同,有D出世偏輕就未必好大食.你有冇問過健康院呀??
我阿B出世7 lbs. 一個月時食4oz/3.5 hrs

男爵府

我個囡一個月食5安奶/4 hours,但醫生話佢食得多得濟(我都唔想,一攞走奶樽佢就勁喊要食)

洋房

係咪食奶粉?食奶粉應該唔可以多過指定的最高份量,如果食得少但瞓得,其實瞓得比食得更長肉,同埋對腦部發展更好。如果唔食得又唔瞓得,或者試吓少食多餐。

我個細仔三個月大時健康院姑娘話佢係超級大隻仔,仲大隻過大碼,超晒標,但因為佢食母乳,唔駛減份量。(其實係無得減,因為都唔知佢食幾多。)但食奶粉的話就一定要控制份量,如果唔係會體重失衡。

callymum 寫道:
我個bb今日一個月大,但一次都係食2-2.5安奶,點好? :-( :-( :-(
有冇人係咁.......

男爵府

我個囡9磅重......飲得好`少....... :-( :-( :-( :-(

別墅

我亞b仲有幾日一個月,而家食4安/4hrs,但成日唔訓,(我知佢唔夠喉,但姑娘話唔好食太多)夜晚兩餐就5安

子爵府

我個仔1個月,食4oz,過左一個月,就夜晚4.5oz,漸漸加比佢

大宅

.

別墅

ebab:

我亞B出世時都係3.58Kg,但出世之後唔太肯食,頭幾日,
一餐食唔到一安就訓左,正極佢都唔起身...但姑娘話佢"黃",一定要食多d,排"屎尿",then排"黃",於是我"恨心"彈佢腳底,
等佢cry起身食奶,的確好似好d,十幾日之後一日一日食多左,
2.5 oz --> 3 oz --> 3.5, 而家仲有幾日一個月飲5oz至肯訓

大宅

.

別墅

我個B女一個月大時食2-2.5安.

子爵府

其實如果佢每次食得少,咁佢餐同餐之間的時間應該都會短d,咁就冇問題,我bb宜家1個月10日,有時食奶只食2.5-3oz就會訓左,但我都唔會理佢,因為佢1.5-2hours之後就會自然嘈我要食奶。
但我有個朋友,佢個bb如果訓左,就唔知hungry,一路一路訓,佢出世10日就yellow,仲輕左,so佢以後都會用任何方法整醒個女食奶。

首頁

尾頁

跳至