論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急問︰菲菲合約未滿,但佢想辭職返去湊女,可以嗎?

我個菲菲今日突然同我講佢想返菲律賓湊女,叫我俾佢辭職。但佢合約未滿,要到06年10月先完約,我又唔係好想俾佢走!

我想問,其實佢可唔可以未完合約就話辭職?而家真係俾佢攪到一頭煙!

大宅

Re: 急問︰菲菲合約未滿,但佢想辭職返去湊女,可以嗎?

佢可以比一個月通知,或者比一個月人工做通知金,咁樣佢就可以走。正如你唔想要佢,亦都係一樣。

不過,不論係佢辭職,或者係你炒佢,按照法例,你都要比回程機票、大假等,就算工人去左僱主度做一日,然後話辭職唔做,僱主都要比咁多野,幾唔公平。

別墅

你唔想比佢走都唔得架,我第一個妹同你情況差不多,我仲慘過你,佢做左唔夠兩個月就話思鄉要走,我叫極佢幫我做到搵到新工人為止佢都唔肯,做夠一個月就啦啦聲走,當時仲係聖誕機票特別貴添呀
我當時同佢講你出來打工都係為個仔,佢話個老公好掛住佢,佢又好掛住個仔,唉.....比佢玩死....請佢來比左一筆、送佢走又要比一筆、請過個又要比一筆,佢...."印印腳"攞幾件衫來做兩個幾月賺幾千蚊又返郷下嘆一年半載(佢都好意思同我講幾千蚊差不多夠係郷下起間細細地即屋),我...使一大筆、煩一大輪,慘過鬼,做僱主真無保障 :cry: :cry:

複式洋房

小恐龍︰你講得咁!做僱主真係冇保障!工人的保障好似比我地仲多!

我而家真係有排煩!

大宅

如果一向關係良好,就試下同佢講,做多幾多月等你搵到人先。

如果佢肯,遲d再同佢講,不如做到約滿啦。
該用戶已被刪除

別墅

關係好又如何呀,我第一個妹都話我好好人,話好唔捨得小主人,佢走果日攬住呀仔流馬尿添,咪又係叫極都唔肯幫下忙做多一兩個月.....或者我遇人不淑啦 :cry: :cry:

大宅

My last Philippino maid worked for me for few months and suddenly with some ridiculous reasons resigned. I was so worried at that time to find a new maid. Anyway, I know some people also got maids like that. One said her maid got a new job overseas, thus, she borrowed a lot of money and quit the job in HK.

首頁

尾頁

跳至