自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:亞仔份常識專題研習.....!!Help~~~~

搵區議員幫手

Carmen is Mama and Beta is Papa

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我都頭痕緊.
有冇小學生份研習係自己一腳踢搞掂,唔使家長理嫁?

Caleung  我以前細個都要做研習, 都係自己搞掂, 點解依家D小朋友唔得?  發表於 11-11-30 12:06
Super-Man  邊有可能...  發表於 11-11-30 10:23

男爵府

引用:我都頭痕緊.有冇小學生份研習係自己一腳踢

原帖由 蝦碌媽咪 於 11-11-30 發表
我都頭痕緊.
有冇小學生份研習係自己一腳踢搞掂,唔使家長理嫁?
正苦搞d死人專題研習出黎之前有冇用腦諗過小朋友做唔做到?由定題目到搜集資料到打入電腦到print出來,有幾多係小朋友自己做?有d仲要有power point口頭匯報,諗起就慘

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔小3,又係要做常識科專題研習,同樣是以一本書的形式去做。
唉~老師又冇詳細講點做,我真的無從入手...
你地會做幾多頁?用電腦打定手寫?
做完是否要拿去影印店釘裝才似樣?
要加埋powerpoint口頭匯報嗎?
希望有經驗的媽媽可以教下我地。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 一仔媽咪520 的帖子

不如試下做....
(1) 屋企附近既樹分佈圖, e.g. d 樹係咩名, 幾時開花, 幾時落葉, 有無果子等等.
(2) 屋企附近既傷殘人仕通道, 設施, e.g. lift 既盲人點字按鈕, 盲人通道, 傷殘人仕洗手間等等.
又或者每一晚屋企附近邊個幾多點熄燈訓覺覺豬....

珍珠宮

環保. 綠化. 設施... a lot ot say

最好之後話下點改善. 證明下阿仔有用腦思考

子爵府

爸B勳章

其實,我都幾鍾意「專題研習」架,
可能自己以前專業呢科,
所以好期待同囝囝一齊做專題。

以前好多人話,專題研習即是叫家長做,
其實我唔認同。

有些朋友的親子美勞作品,全都自己動手做,
根本無同個小朋友一起做,其實係無意思既!
我覺得,創作、題材方面,點都要小朋友參與下,
如果佢唔識諗個開頭,可以自己給一些主題、題材、方向作引導,
一齊諗下可行性,怎樣搜集資料等。

如果以上題材,或是無論甚麼題材,步驟可以是︰

1. 理解主題︰
先和小朋友溝通「關心周圍環境」,
單單諗這句說話,佢會諗到D乜?你又諗到D乜?
爸爸又諗到D乜?家姐又諗到D乜?
例如答案可能係︰小朋友會諗到「保持清潔」
家姐會諗到「愛護花草樹木」、媽媽諗到「有手尾保持家居住得舒服」、
爸爸會諗到「空氣質素」……

2. 訂下探索的範圍︰
可以用以上的範圍,再加一些有趣的內容︰大堂有垃圾分類箱、家居如何保持清潔通爽、環境如何影響我們(人類)的健康……

3. 訂下目錄(先後次序)︰
把想探索的內容分先後次序,一般是「起、承、轉、合」或是「vision, mission, action」等幾個大方向。(當然不是在目錄用這些「起承轉合」或「vision, ...」字眼寫出來)

3.1 「起、承、轉、合」︰通常用於一篇文章,「起」是起源、引言;「承」是文章主旨,帶出重點(「人人愛護環境);「轉」是峰迴路轉,沒有保護環境而影響了地球一些甚麼?eg:溫室效應、非洲地方乾旱、冰川溶化……影響生態。「合」是總結。
3.2 vision︰提出可看見現有狀況;mission︰我們最終目標是希望……(人人愛護地球);action︰我們可以做些甚麼行動保護、關心周圍環境?

4. 製定內容︰
假設目錄分4-6個chapter,每個chapter有3-4個主題/小題,例如︰
chapter1:世界原本很美麗(影些自然環境)
chapter2:地球先生病了(在網上下載一些冰川溶化、地面乾旱)或搜集一些統計數字
chapter3:我們可以……(垃圾分類箱、少用冷氣…、少用膠袋、用手帕代替紙巾…循環再用…)拍攝。
chapter4:結語(加番1-2張自然環境的相)。

當然,技術上的問題,如打字、印相,有些可以幫他們做(您係佢秘書,佢係呢個project既主任),版面點樣放、設計,可以和他們一起做。

雖然,小朋友未必諗到晒以上東西,只要他們諗到其中一些,父母加以引導,或參考書本、網頁,可以「和他們一起」探索,這已經是成功的了。

記著!給他們發表意見、想法、參與,不要否定他們提出的。
但他們想不到時,家長可以給予幾個方向的意見,讓他自己作出決定。
我地大人响公司開會,都唔係個個自己一個諗晒成條橋,都係大家brainstorming咁樣,再左加右減,先至夾到個方案出來。

只要佢有份諗,佢有份參與,到佢present時,就有信心同有把握得多!

希望各位家長,不要怕左「專題研習」,反而趁機教孩子「如何思考」、「如何找資料」、「如何觀察」、「如何訂下範圍」……其實係教曉他們的組織能力。

加油!^^

clarawuwu  我都鐘意「專題研習」架....  發表於 11-11-30 11:21
viotior  真係好pro, copy低佢先, thx!  發表於 11-11-30 10:12
hiragana  LIKE  發表於 11-11-30 10:10
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆 一仔媽咪520 的帖子

今年份專題研習我做起喇.....年年份專題研習都拎9.5分(10分滿分)
"関心周圍的環境"我小朋友舊年做左喇.....拎到9.5分..(考試計10%)...樓主,俾心機做呀.

SandyCPS  勁喎!  發表於 11-11-30 10:25

子爵府

爸B勳章

以上只是個人經驗,沒有對錯,只有資料豐富與否,請自行加減!
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

回覆 bonbon123 的帖子

你地會做幾多頁?用電腦打定手寫?
p.3 手寫, p.5-6 用電腦, 8-10頁
做完是否要拿去影印店釘裝才似樣?
只用釘書機釘
要加埋powerpoint口頭匯報嗎?
當年p.6老師沒有要求

老師希望小朋友能自己做, 家長從旁幫助, 不過這是很花時間的projcet.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 rkk88 的帖子

謝謝你的回覆,其實做專題研習不失為一個好經驗,不過小朋友細,如老師沒有適當指引,真係唔知點做!!!

大宅

回覆 bonbon123 的帖子

你可提供大綱給小朋友,其餘由小朋友發揮, 從旁提醒.

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

easy.

常識科, 仲要講明"環境".

1) 污染 (e.g. 空氣就最easy)
2) 公園內的設施 (e.g. 要使用者小心使用)
3) 花草樹木 (e.g. 大家要愛護)

夠未?

大宅

唉依家的功課好似不是比小學生做的
唔知是考邊個

首頁

尾頁

跳至