意見反饋
義工
跳至
[2005年] 出院後一直都慒慒地, 冇表情

別墅

國民生產總值:679

出院後一直都慒慒地, 冇表情

我好擔心呀, Kelda 今次出院後一直都慒慒地, 任何人叫佢都吾應, 冇表情, 吾願活動, 婆婆話可能係醫院吉吊鹽水針的個多小時過程嚇親! 而家佢牙仔又未出, 又吾識爬, 又吾識企起身, 好遲鈍咁! 點算呀!!!!!! :-( :-( :-(
[img align=right]http://baby.popart.hk/blog/upload/KNY_FIONA/2006062901160034931.jpg[/img] 惡雞女 - 小小Kelda的成長點滴 Kelda Studio Photos

大宅

國民生產總值:4693

Re: 出院後一直都慒慒地, 冇表情

會唔會kelda剛剛病好, 未復原呀?
有時BB有DD咁多多唔舒服, 都會吽吽豆豆ga~
不過, 你真的好擔心的話, 就帶佢去見見E生啦!!

大宅

國民生產總值:2869

2019新春慶豚圓

Kelda好快會康服過來的,你唔好咁擔心啦,順其自然,給予佢最好

大宅

國民生產總值:4719

Fiona,

每個bb進展都會唔同ka!唔好同其他bb比較,最緊要bb健健康康,好多野都要順其自然,唔好俾壓力自己同bb。如果都係擔心,可以見一見e生,買個安心

別墅

我都知吾可以同人比較, 但出院後她真的好慒, 再加上她的行動發展一向都比別人遲 (例如差不多七個月至識轉身), 所以我會諗多左D野, 而家唯有睇下佢於這兩天食晒D藥後, 有冇好轉, 希望係x'mas party 裹你們會見到一個活潑可愛的小小Kelda 啦!

Anyway, 多謝大家關心!

吾知早D比佢翻育嬰院有冇幫助呢?! :cry:
[img align=right]http://baby.popart.hk/blog/upload/KNY_FIONA/2006062901160034931.jpg[/img] 惡雞女 - 小小Kelda的成長點滴 Kelda Studio Photos

大宅

國民生產總值:1333

kny_fiona 寫道:
我都知吾可以同人比較, 但出院後她真的好慒, 再加上她的行動發展一向都比別人遲 (例如差不多七個月至識轉身), 所以我會諗多左D野, 而家唯有睇下佢於這兩天食晒D藥後, 有冇好轉, 希望係x'mas party 裹你們會見到一個活潑可愛的小小Kelda 啦!

會唔會因為食緊藥,所以"吽逗"d呢
不過精唔精靈係bb健康
細媽

大宅

國民生產總值:1464

返育嬰院係就係幾好,我囡囡兩個月大就開始返囉!不過都要諗諗bb個身體狀態先得

複式洋房

國民生產總值:362

Don't worry la

MY Ivan more worse:
he don't know how to turn around till 7 months, but now he still don't know how to turn back....
he don't talk except he had some request...e.g. hungry
he never cry after 'BOBO',I always need to smell his pet pet
he just like watch TV....
he alwayys need hug when we are dinner....
when other baby talking beside him, he cry at once....

I hope he won't ONLY cry when meet all ur lovely baby

Patshing

Hi~~~~

伯爵府

國民生產總值:15915

我塱塱病完之後,都係懞懞下,吾睬人,係依家好番好多.仲有你話Kelda 發展遲,我塱塱都係架.人地好早識的野,佢梗係要比人遲,但又吾等於佢吾識,係慢少少0者,大大下就吾會架啦.放心啦.
至於育嬰院的問題,我覺得如果父母要返工,無人湊到bb,去育嬰院係最好的選擇,如果吾係,最好都係自己湊,起碼照顧得周全d,我老公亞嫂樓下有間育嬰院(良景),無bb去架,我好耐之前見過有bb,不過成日都係在床仔裡喊,又喊,再喊...........

別墅

由於Kelda仲係有小小肚痾, 我已打電話問醫生, 仲問醫生點解佢好"o牛"! 由於上次出院時醫生教我地開浠豆奶, 每次只可食四安, 但Kelda吾夠飽, 扭計要再食, 我地怕佢腸胃未好, 吾敢比糊仔佢食, 咪唯有加多豆奶到6安, 點知完來醫生話太多啦, 如果吾飽, 就每次比佢飲四安不開浠的豆奶, 暫時不好一碗糊仔當一餐, 每半小時比佢食兩匙糊仔, 如是者係5個鐘內食晒一碗, 即係小食多餐o

經過再天的實驗, Kelda 精神左, 今朝仲痾靚屎tim, 希望Kelda 快快好翻, 食得又訓得又玩得啦!

Joan 媽媽,
你話良景那間育嬰院係咪"憐社", 之前我都有想過比佢地溴, 後來因為時間趕吾到翻工, 所以否決了.

別墅

國民生產總值:710

kny_fiona ~

祝Kelda早日康復!

大宅

Kelda媽,
你真的打算將Kelda放育嬰院嗎? 你考慮清楚D好喎~
因為Joan話齋, D姑娘比BB在床仔 :-( :-( :-( ga~你捨得ga喇? 我就唔制喇~~ 所以請左工人!! 我諗總好過放在育嬰院囉!!

別墅

其實我都吾想比佢育嬰院的, 我地都有想過請工人, 白天得佢一個, 都吾知會對bb做D乜, 你知啦, bb得七個月, 有乜都吾識講, 又係一個考慮點囉! 總之好煩啦! :cry:

大宅

Kelda媽:
起初我都係咁諗ga, 但冇辦法先行呢一步咋!
1) 原意係比我99湊, 但佢湊緊一個一歲的~唔肯湊!!
2) 我媽咪想幫我湊, 但我覺得佢粗心大意, 同埋皮氣唔好, 我唔比佢湊!!
3) 搵果D parttime阿姐(負責我返左工的時間), 但好貴下
既然以上種種都不可行, 我咪請工人囉~起碼幫我做埋D家務佢呀嘛, 我淨係負責同Hugo玩~同埋幕後操控佢的起居飲食..
不過, 請工人呢家野, 可遇不可求呀~
我只可講一句...我好彩!!

別墅

Kikokikovenus,

99 stand for ??? 咁你覺得你個工人點呀, 我實左見左好多, 主人吾係度一係就不秋不彩個bb, 一係就係又打吾係又打, 所以好怕!

大宅

哈...
講真的...唔好的case, 我都聽唔少! 但通常唔好的, 才會話比人地聽, 因為 呀嘛~

好的唔係唔講, 而係我地對工人早就有左偏見! 即使個工人真係好, 我地會認為佢呃大話! 假的! 唔係真心的!

我返工後, 同工人事先聲明, 會裝camera的, 因為我掛住個B, 要在公司得閒睇下佢! 一來比佢一個警惕唔會亂黎, 二來我可以成日見到阿仔!! 我唔建議D媽咪, 在工人不知的情況下裝cam, 因為當比你睇到出事時, 經已太遲!!

我請左呢個工人, 都做左好多思想教育ga~佢本身湊BB真係OK, 經佢手湊大的有7個BB!! 咁當然有一D地方有佢不足之處, 但我地就要好好同佢講囉! 我成日都講果句~工人都係人, 有阿媽生的!! 亦要體諒工人不足之處, 雖然佢在家裡湊BB, 好似好得閒~其實, 換轉自己湊個仔一日, 自問好多野都做得唔好(湊住個仔連飯都唔想煮)~咁點解對人地要求又咁高呢?

大宅

2019新春慶豚圓

kny_fiona:
「主人吾係度一係就不秋不彩個bb, 一係就係又打吾係又打」--冇咁恐怖吧?!我個情況同你同Kikokikovenus都似,都係白天一個賓賓對住阿女,佢都算有愛心同揍得惦阿女。不過係冇印印咁抵得唸,但都算OK。人都有好人壞人,請工人係講彩數

別墅

我同我老公都係咁諗, 當時想請工人時, 都話屋企野做得吾好都冇所謂, 最近要係溴 BB好, 係用心溴個隻! 但如你所說真係可遇不可求囉!

你個工人搵邊間AGENT請嫁??

大宅

2019新春慶豚圓

Kikokikovenus:
同意,所以我請工人的第一條件係要揍過newborn. 情況真係同你咁似

大宅

FloliMon,
其實, 我冇用咩靚野ga~
我都係用MSN之嘛(好普通果D)! 夠ga喇~我做電腦的朋友話, 唔駛咁靚的, side錢喎!!

至於邊間agent 可以介紹比kelda媽你, 但經同一間agent都唔代表可以請到一樣有質素的工人喎! 我唔想人地以為我係agent, 賣緊廣告! 你考慮清楚先啦!!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.