跳至

首頁

尾頁

大宅

BB塊面紅卜卜...唔知點算>_<

我個仔塊面變左紅蘋果....搽藥膏又唔得....幾日喇

教我點做先好..... :cry:

大宅

Re: BB塊面紅卜卜...唔知點算>_<

黑魔鯉 ,
你個仔係奶蘚,濕疹定係天氣乾燥而引起o架?有無睇醫生啊?聽過有人用過金銀花洗面有好轉喎,你試下問下人啦!希望你仔仔快d好番,因為我知做阿媽o既一定好肉痛o架!

子爵府

黑魔鯉 寫道:
我個仔塊面變左紅蘋果....搽藥膏又唔得....幾日喇

教我點做先好..... :cry:

見到你張相好似係濕疹咁,我大仔試過之前都係咁,好似有d乾同脫皮,我比佢查娥羅納英就ok,你可以試下!

大宅

HoWangMami:

睇過醫生喇~上一次都有,都係咁的,醫生話係濕疹囉~但係上次睇醫生,都係比藥膏,一搽就得,咁我搽番果d藥膏都係咁,好似爆刷咁嫁~~又紅喎,依家都唔點好~~有可能睇多次醫生都未定呀,幫個仔搽都唔係問題,係驚佢啜手果時hight埋d藥膏食埋就大獲喇~帶埋手套都照啜....真係激c我囉~~

QutieBaby:

thx~thx~你係咪話用金銀花洗面都ok嫁~~係邊到有得買嫁,買幾多先岩呢!!!請問???我都有聽過,不過唔知得唔得囉~我都唔想個仔塊面咁樣,我家姐仲係到怪我,叫我快d攪番好個仔塊面....我都唔想....

大宅

黑魔鯉,
金銀花去藥材鋪執啦!你話你個仔o既情況佢知,我諗店員會教你!而且bk有個濕疹bb論壇,你有無睇過呀?

濕疹bb論壇

大宅

我個女1個月大時都係咁,攪到我好心痛,係佢2個幾月時睇左醫生,比左d有1-2%類回醇既藥膏塗左就好番好多,之後我幫阿女買左隻無類回醇既藥膏個名係"膚樂得",塗左好番晒啦!!好番之後就只係用水份護膚乳霜就ok!!

你可以試下啦!!濕疹係好難控制架!會時不時覆發,所以要好好check住bb既狀況!

金銀花水我都試過,冶標唔冶本架!(係好少少咋)

子爵府

如果係濕疹咁醫生都會好似bbmon講咁比d有1-2%類回醇既藥膏bb,咁塗左就會好,但如果常用會唔好,所以你可以好似bbmon咁去買支冇類回醇既藥膏比bb塗,不過濕疹都係好多時轉天氣都會返發,要等bb大左先會好轉!

大宅

bbmon:
真係有效的嗎???那麼膚問你依隻係邊買倒的,大約幾錢的...上次睇醫生個醫生比左隻藥膏我,個名係"AQUEOUS CREAM B P"搽完第二日好好多呀!!!!依次搽都唔得==

QutieBaby:

IC~我未去睇過~依家去睇~~THX你呀!!!!!

HoWangMami:
咁BB大約幾大先會好D呀!!!

點解會有濕疹嫁....唉....未睇醫生前我買過寶寶濕疹膏同個仔搽.....點知....塊面就好紅喇....所以去左睇醫生,我又問過健康院D姑娘,佢話搽D冇香料既藥膏會好D的...

子爵府

黑魔鯉 寫道:

HoWangMami:
咁BB大約幾大先會好D呀!!!

點解會有濕疹嫁....唉....未睇醫生前我買過寶寶濕疹膏同個仔搽.....點知....塊面就好紅喇....所以去左睇醫生,我又問過健康院D姑娘,佢話搽D冇香料既藥膏會好D的...

我都唔太清楚,我有朋友個囡而家5歲,已經好左好多,但都會間唔中發下,另一個就7歲都仲有!
我聽佢地講如冬天可以用片糖煲水比小朋友沖涼,咁會舒緩佢地冇咁痕架!
我有一份關於濕疹的小冊子,係香港兒科醫學會出的,入面好詳細講解有關濕疹的成因同護理方法咁,如果你想要我可以fax比你,你pm你fax比我啦,因為我只得hard copy,所以只可以fax唔可以email比你呀!

大宅

黑魔鯉,

你醫生比你個隻好似唔係藥膂黎架,因為我都有係健康院姑娘介紹架(係水乳既護膚霜)

我買個隻BABY雜誌都有買廣告,我問過我個兒科醫生先買的(藥房大概160幾)唔需要醫生信的

大宅

黑魔鯉,

另外我都SEND左份關於濕疹既小冊子比你,你CHECK下你個E-MAIL啦!!

大宅

收倒喇~~~好可惜我冇fax機 :cry:

係咪去藥房同個人講要依隻藥膏得嫁喇~~真係work嗎?

依家覺得佢塊面好鞋,好似爆刷咁囉~冇咁紅....如果再係咁就帶多次去睇=醫生,都唔知有冇方法,另到佢唔啜手

thx~all :mrgreen: :mrgreen:

大宅

bbmon 寫道:
黑魔鯉,

另外我都SEND左份關於濕疹既小冊子比你,你CHECK下你個E-MAIL啦!!

可否email埋比我呀,thx
因為我bb而家日日都有搽葯膏,一唔搽就出返晒 :-(
[email protected]
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

男爵府

好媽媽勳章

唔好查咁多類回醇既膏呀. 好似話唔好架. 人地話多 d 同佢
用暖水抺面就得喎... 不過一定冇咁快好 ... 要等....

我個 b 間唔中就會咁, 不過就只會一兩撻係咁, 唔會成面都
係.

會唔會係你 bb 食完隻手仔, 攪到手仔有奶, 跟住又周圍抺,
整到塊面呀 ? 如果 d 奶冇抺乾淨好易就生奶癬架啦. 我估我
個 b 都係咁先會出奶癬.

大宅

bbmon:

可否 pm 藥膏名比我. 唔該晒 !!

bbmon 寫道:
黑魔鯉,

你醫生比你個隻好似唔係藥膂黎架,因為我都有係健康院姑娘介紹架(係水乳既護膚霜)

我買個隻BABY雜誌都有買廣告,我問過我個兒科醫生先買的(藥房大概160幾)唔需要醫生信的

大宅

MAKO,

我SEND左E-MAIL比你,PLS CHECK!!

大宅

ah_wa ,

PLEASE CHECK PM

大宅

終於頂唔順今日朝早帶個仔去睇醫生,琴晚試下用娥羅納英膏啦~點知....第2日起身見倒個仔塊面又係紅,甩皮.好似爆刷爆得好利害咁,唉.....都係去睇下好d~~唔知依家醫生比果d藥唔會好d呢~~睇多一2日先~~

大宅

bbmon:
唔該晒,我已收到了

bbmon 寫道:
MAKO,

我SEND左E-MAIL比你,PLS CHECK!!
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

我個女之前都有奶癬,塗俄羅立英都OK,但後來又有,再用唔得,又紅又爆擦,之後同事唧左少少BB尿疹膏比我,阿女試完好番,我本來諗住阿女去打針問醫生攞藥膏,點知唔使,果隻牌子吉之島有得賣,叫mei mei 黃蓋,60元左右

首頁

尾頁

跳至