論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印印同我講數

我個印印2月到期, 佢作晚問:[太太, 你係agent度攞番passport未?] 我話未, 不過唔使攞啦因為費事轉另外一個agent. 我同佢講而家我會幫佢俾埋佢個份費用($2千). 因為很多謝佢照顧我個仔照顧得幾好, 家務做得幾妥當. 跟住佢就話多謝太太, 但係我要每個星期日都放假. 但係我唔想, 因為番咗6日工, 我都想星期日休息. 真係唔知點做.

別墅

Re: 印印同我講數

照實同佢講 叫佢一人讓一步囉!! 你好我好啫

男爵府

調返轉諗,佢都係返左 6 日工,而且佢的工作時間&壓力不比您少,佢都要抖一下。係嘛?

湊小朋友係好辛苦,但樂趣亦不少。我印印初初放例假時,我簡直想死。到左而家,我好享受沒有外人參與的家庭樂。而且,對於在職媽媽來說,是好難得的親子時間。我不想日後囡囡的所有快樂回憶,都一定有姐姐而不一定有我。

或者同印印還價,隔個星期放又如果?

大宅

咁佢平時放星期幾?同佢講咯睇下呢個係唔係一定無得say no, 我個工人最多once a mth係放sun。
kacheung 寫道:
我個印印2月到期, 佢作晚問:[太太, 你係agent度攞番passport未?] 我話未, 不過唔使攞啦因為費事轉另外一個agent. 我同佢講而家我會幫佢俾埋佢個份費用($2千). 因為很多謝佢照顧我個仔照顧得幾好, 家務做得幾妥當. 跟住佢就話多謝太太, 但係我要每個星期日都放假. 但係我唔想, 因為番咗6日工, 我都想星期日休息. 真係唔知點做.

複式洋房

佢而家係隔個星期日放假, 佢話 frist contract 可以隔個星期日放假, second contract 就要every sunday is holiday 如果唔放就要俾錢.

大宅

咁用錢replace rest day都好呀,好過放every sun去we wet!

別墅

係呀!!!
flyingmom 寫道:
咁用錢replace rest day都好呀,好過放every sun去we wet!

複式洋房

因為之前唔使俾如果而家要俾, 老公唔想. 同時如果應承會唔會俾佢食住呢?

男爵府

犯法架喎,您唔怕佢咬您一口呀?
因為之前唔使俾...

大宅

講真,你要佢休息日做野,咁你比番錢佢,係天經地義

複式洋房

她的要求合情合理

大宅

係呀! 犯法架! Be careful.

咕怪媽媽 寫道:

犯法架喎,您唔怕佢咬您一口呀?
[quote]
因為之前唔使俾...
[/quote]

大宅

You pay her O.T. for rest days (Sun) is reasonable and also it is the legal requirements to an employer. To have a good maid is your luck therefore comply the labour law is a must.

Currently, I pay O.T. to my Indo maid for 3 rest days in a month. She feels happy and being treated fairly. On the other hand, I enjoy somebody cooking and cleaning for us on Sundays. Win-win situation.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

首頁

尾頁

跳至