嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

水痘針一問

各位媽咪
囡囡3歲,你們會否給她打水痘針呢,請給意見???
thank a lot :lol:

大宅

Re: 水痘針一問

我個囡夠半歲已去打水痘針, 因為當時佢表姐出緊,但不算嚴重, 只是面同身有一粒粒, 發咗幾日燒, 但而家塊面重有二粒豆皮. 医生話打咗就算出都唔會太 嚴重喎.
:-D

洋房

水痘針, 我幫BB打時他剛滿兩歲, 醫生說, 足一歲便可以打, 我幫囡囡打因為他準備讀Nursery, 接觸小朋友多, 受感染機會大. 這是我替他打的唯一原因.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都打算比女女返nursery之前打!

MsTang 該用戶已被刪除

大宅

my daughter got the injection at around 15 months. i don't want her to get infected as she has skin allergy. So, if she has that "spots", I can't imagine the impact. So I brought her for injection very early.

大宅

請問有效幾耐呢?我聽人講過有效期十年,唔知係唔係呢? Can U tell me

禁止訪問

複式洋房

我想問下呢, 我仔仔上星期五同左個出水痘的小朋友玩, 我今日先知個小朋友原來個日出水痘, up to now仔仔都未有任何徵狀, 咁我使唔使隔離佢呢? 有個朋友話要隔離2星期喎, 因為2week係潛伏期。如果係, 咪好甘囉, 潛伏期隔離2星期, touch wood佢真係有水痘, 又要隔多1星期, 咁咪成個月都唔駛返學?

好迷惘呀我, 最衰自己未同個仔打水痘針喇

首頁

尾頁

跳至