意見反饋
義工

自由講場 今日: 4035|主題: 1023264

幼稚/幼兒園學費減免-[供養父母]調查表

王國長老

國民生產總值:12034

王國長老

幼稚/幼兒園學費減免-[供養父母]調查表

有冇人要填呢張表先可以申請??
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

大宅

國民生產總值:2724

Re: 幼稚/幼兒園學費減免-[供養父母]調查表

我同我老公都要養老爺奶奶.不過申請時,無人要我填過.
你要咩??
你申請到津貼未?

大宅

國民生產總值:1431

請問幾時先申請? 係唔係要入左學先?
明日之<猩> - 卓彥

王國長老

王國長老

唉, 唔係我呀, 係我朋友, 佢上年申請都係填哂自己父母同老爺奶奶4人, 但今年唔批, 要佢填呢張表先決定批唔批 因為教署問得好DETAIL-->[點解您有兄弟姊妹, 佢地無俾錢既咩?剩係您地負責哂0的生活費.]朋友問我點, 我話我都唔知, 所以咪`黎幫佢問下羅.
不過查實其他兄弟唔多唔少都有俾錢買野食, 佢驚真係俾人查到會有咩刑罰?! 但如果佢放棄唔申請, 0甘佢每個月就無左$1700既津貼, 一年就成$20000呀, 我都唔知點幫佢

大宅

cookie,
咁奇??
舊年我申請津貼時,我同社署職員講我仲有4個已出嫁我姑奶.
佢地間中有拎錢返黎比我老爺奶奶洗用.
當時個職員話呢d唔關事架~!
今年好似嚴左咁多o既???

仲有,我到而家都未批到~!
如果唔得,我都放棄喇~!

王國長老

王國長老

bb2002,
您幾時入表架??如果唔得佢會話您知架, 我朋友就係驚查到既話引起好大既反效果-->驚會影響埋之前報稅既申請, 因為其實佢哥哥報稅時羅左供養父母免稅, 而家因為教署個點都幾邊緣-->申請前12個月內至少6個月同住或非同住但就負責全部生活費
就係呢個POINT陰到好多人架 不過我88都想知其實教署呢個資助同稅局有冇聯系既呢 ?-( ?-( ?-(

大宅

cookie,
稅局同教署同是政府部門lor~
其實當社署/教署有懷疑都一樣會展開調查.
所以要審慎d好.
我唔洗交稅.我老公都唔洗.
只係供養父母上有d問題.
因為上年個社署職員話外嫁女拎錢返黎唔計在內.
但今年又唔係咁講.

我9月入紙申請.
到而家都未有回覆.
我預左無.

王國長老

王國長老

0甘如果真係查到會罰, 會點罰???

大宅

唔清楚~
不如pm.
thx~!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.