意見反饋
義工
[2005年] 有無bb只鍾意食糊仔, 唔鍾意食粥仔呢 ??

洋房

國民生產總值:94

有無bb只鍾意食糊仔, 唔鍾意食粥仔呢 ??

我個囝好鍾意食糊仔, 已食了差不多一個多月, 近日0林住煮粥比佢試, 點知佢唔肯食, 試左幾日都唔得, 現在唯有比住佢食糊仔先. 各位媽咪有無類似情況, 可以分享0下

大宅

國民生產總值:4412

Re: 有無bb只鍾意食糊仔, 唔鍾意食粥仔呢 ??

慢慢黎啦﹐糊仔容易吞過粥仔﹐初時煲稀D﹐D米開晒花﹐係咁試下試下就得架啦。

大宅

國民生產總值:1622

我都試過粥仔, 唔中意, 只中意糊仔, 係好中意 !
順其自然lo.

禁止訪問

國民生產總值:5989

大宅

有雀巢為主,試緊嘉竇.
1日食2次(2碗)
我懶,唔沖奶,用奶粉加入糊,1次溝掂.
每次有10匙(雀巢隻奶粉匙), +1~2匙奶粉 +1/3果容(享氏,嘉寶)

大宅

國民生產總值:1708

BB中意食糊仔, 係因為佢個質地滑, 同埋甜甜地. 所以煮粥仔都要整到甜甜地, 例如加 d 粟米水, 紅蘿蔔水, 或者煲d湯底, 黎煮番 d 粥, 咁會成功好多.

我初時都唔識, 覺得好懊惱, 後來我買左本書, 係講 bb 食譜, 咁我跟住煮, 佢真係好中意食. 係就係功夫多 d, 不過真係冇計.

我試過蘿蔔粟米水, 如果佢接受到就加 d 瘦肉, 全部都係只要味, 唔要渣...........食得幾好之後, 就可以用煲過湯 d 紅蘿蔔, 顏爛佢, 撈埋 d 粥仔一齊煮, 咁會出味 d.......見到佢肯食, 我真係好感動, 好有滿足感. 你地都試下, 真係要慢慢試, 冇得急.

至於粥仔個質地, 都係要由稀至杰, 如果有攪拌機, 可以將 d 開左花o既粥仔, 加埋 d 湯一齊攪, 幾秒鐘就變成好綿o既糊仔, 咁如果想再稀 d 咪加 d 湯再煮下囉.......唉! 世上只有媽媽好!!! :-(

其實真係好花時間同心機, 見到佢唔食我真係好想打佢鬧佢, 但係又要忍住唔可以鬧, 費事佢怕左食飯. 見到佢食得好開心, 我就真係感動到想喊.............而家我每日都會諗下用咩料煮粥仔比佢食. 佢而家一日食兩餐粥仔, 中午同晚飯, 等佢慢慢習慣食正餐o既時間.

各位媽咪加油啊!!!!!!!!!!!!

男爵府

國民生產總值:6535

BB都兩樣都鍾意食,
但係我大多數都煲粥仔,
除非沒有時間, 才考慮食糊仔...
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

我都係多數煲粥仔, 如果冇時間就比佢食奶算啊~~~~

大宅

我上次又係用好多心機煲粥俾她, 點知她唔食. 今日我又再來多次先 !

今早我開始俾蛋黃溝麥片+奶, 她好中意.

好似 rosa 話, 真係只有做緊媽咪, 先感受到:
世上只有媽媽好 !

大宅

我睇書講, 有時佢地係中意比較有咬口o既食物架!!

不過蛋黃同麥片我就未敢比佢食, 因為驚佢消化唔到!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.