論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解我屋企果件樣樣靚野,又咖啡又益力多又餅,都唔似無錢。
你地屋企D賓賓係咪咁架~

333s  非也...  發表於 11-12-2 07:41
jas602  我以前個賓自己買廁紙有粉紅色ROSE印花的  發表於 11-12-1 00:06

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我這幾年來請的賓賓,个个都話自己屋企有哂我家大部份有的家電,亦有講佢家鄉生活不是太差。我諗自尊關係所以有点跨大來講,但我都信佢地現在不同十幾年前那ㄠ窮。

333s  在港打褲頭, 又偷, 又用雇主....... 致富自然易d  發表於 11-12-2 07:43

男爵府

以前請印印感覺佢地真係好窮,但今次請個賓..簡直覺得請左個公主返嚟,好似煮餸彈左D汁落件衫,佢竟然拿拿聲係熄火去換衫跟住搵水浸住件污糟衫,好似好經貴咁..D衫好新,D鞋都好靚,日日開P咁食...我想像唔到佢地有幾窮

333s  表演比雇主看..... 印印 可以分分鈡是取 金馬獎....  發表於 11-12-2 07:46

複式洋房

回覆:ivy_lau 的帖子

我個印modern beauty do facial,$300 買盒cream, 自己有lap top,食sushi....所以一d 都唔會同我慳!話一句,又話受氣,我寧願請個樸素d!

miumiu0101  咁有米, 使咩做工人........  發表於 11-12-3 13:19
333s  真有錢, 可能是 一樓一... 做男人生意.  發表於 11-12-2 07:47

子爵府

回覆:其實菲律賓工人係咪唔係咁窮架咋?

我第一次請工人,請左個賓第一次出國,初時聽人講佢地好落後好鄉下,㤐知聽佢講好多家電都有,小朋友都用紙尿片,見佢d 衫都好令同企理下

子爵府

我以前個賓,佢同我講佢細個用微波爐架!因為亞媽係香港打工買返去!所以佢咩家電都識用!不過佢亞媽c左就冇錢了,而且嫁個老公又冇咩錢,所以先黎香港做.不過佢好識嘆架!要飲可樂/coffee,日日買個菠蘿包/糃粉飲coffee下午茶(of course我冇叫佢tea啦!)

男爵府

我果個都係日日要下午茶,好識享受~

333s  吃茶, 用家主人的錢.... 日日下午茶  發表於 11-12-2 07:48

男爵府

they are not poor, like my bun bun, she need to drink coffee everyday, i got many snacks and she can eat whatever she want. but you can see that they are big different with yau yau. bun bun only select the expensive and nice snakes, like starbucks biscuit, chocolate. she seldom eat normal biscuit.
also they need to dress up and make up before go out. use expensive mobile phone, i think they work in HK just want to have relex job compare to factory job in her country

333s  good employer.  發表於 11-12-2 07:49

別墅

我覺得好視乎你個姐姐係來至城市定鄉村,因為我工人話佢來至城市,所以D家電都好齊,不是太貧窮,佢仲話佢間屋大過好屋企好多!

至於慳家定大洗就好睇個工人的品格了!

jloklok  你係唔係換著張大頭貼呀?以前好似唔係尼張相呢  發表於 11-12-1 10:55

男爵府

回覆 Care_Bears2009 的帖子

同你一樣,我賓係第一次出國..但係我一D都唔覺得佢窮~

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 ivy_lau 的帖子

Agree

男爵府

回覆 summone79 的帖子

好認同

男爵府

我都想問佢係來自鄉村定係城市

別墅

回覆 TwoBabies 的帖子

jloklok: 係呀,換咗張新相呀,你真係心水清嘞!

複式洋房

我都覺得佢地其實好有米的...

我屋企個個, 都唔乜食我D野, 鐘意自己買黎食(不過佢又唔係用我俾的零用錢買架喎)
點止咖啡/益力多/餅 呀, 仲有鮮奶(有時仲要係屋仔奶, 唔係大盒奶, 幾高級!!) 果汁, 即沖麥片, 獨立包裝西梅(零食), 一大堆高級零食 及水果 (包括蘋果/橙/牛油果/香蕉), 仲試過有涼粉...

我買左一罐勁大的花生醬(O係價真棧買), 佢就自己買一罐細的花生加朱古力的(都係頂好牌)
我買一包CHEESE, 佢就自己買菲力芝味醬.
我買橙... 問佢食唔食, 佢話唔食, 轉頭過幾日, 佢會買番幾個'比我個D仲大個的橙番黎:;pppp:

佢一開始同我打工時我已經講我屋企D野佢可以任食的! 當然唔係過份的啦, 之前我番工時佢都會去買下花生醬芝士面包的, 但哩2個月我冇做野O係屋企, 佢就開始唔乜點食我買的野...佢咁樣買野番黎, 咪即係暗示佢唔食我D野?

仲有我買過D 叮叮飯. 之前同佢講, 如果有時屋企冇飯食(因為有時我地冇番屋企食, 怕佢一個人冇飯食) 咁就可以叮下黎食啦... 點知食左一盒, 佢就話佢唔鐘意食... 係波仔叮飯... 都唔係好差啫??

我有D擔心, 會唔會佢有朝一日唔做時, 叫我俾番伙食費佢架? ($750X12X2) 都唔少架喎...

但唔係我唔提供... 係佢唔like 我D食物咋喎...

子爵府

陪月勳章

引用:they+are+not+poor,+like+my+bun+bun,+she+

原帖由 summone79 於 11-12-01 發表
they are not poor, like my bun bun, she need to drink coffee everyday, i got many snacks and she can ...
Agree !

大宅

我個話自己第一次來, 但見佢D衫褲鞋都新"chok chok", 有電話, 仲可能識廣東話, 1日換3套衫,
"陸"菜唔鍾意, 到有肉炒菜就食.
我買平養魚(鲩魚$2.8両)唔多鍾意食, 買($4両)海魚(獅頭-->小黃花魚)就話好味啦. 我買肉丸/雞翼俾佢做lunch唔鍾意, 要餐餐(lunch & dinner) 食small fish($4両海魚獅頭).
我平日買$12袋裝新命bread俾佢食2日, 佢第一次放假已經自己買貴包食.

男爵府

窮吾窮都無所謂,只要工作態度好,最緊要吾偷。
我工人吾似窮開,oversea,一般電器都識用,做左兩年仲出埋notebook,而我兩年幾都無吾見野,吾知偷同窮有無關係呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

雖然窮, 但愛駛錢

我是全職媽媽, 之前一直用鐘點, 我第一次請賓(海外請來的), 佢只來了第二天, 就問我, 佢可唔可以去財務公司借錢, 佢話佢要寄錢返屋企....我點處理暫時唔討論住

第一天, 佢話無洗頭水, 我話可以用我們的洗頭水沐浴露, 無問題, 但不要浪費

但佢在國家帶來的香皂, 是護膚品牌子, 要HK$25/件, 靚野來

第三天, 佢剛巧姨媽到, 話自己無衛生巾, 要用開夜用的, 好... 我話我有兩種, 一種係超大長(成塊龍船咁), 夜晚瞓覺可以用哩隻, 平時可以用普通夜用, 佢話出糧時會買返俾我

這幾天, 同佢出街, 佢專揀靚既睇, 幾百蚊的波鞋, 靚衫靚褲, 靚鞋想買俾佢個女(當然佢而家無錢買唔到住)

我在家品店買枕頭俾佢(已經係靚同舒服果種)(她卻想買廸廸尼款), 我買刀叉匙羮, 要靚的, 佢無錢, 都話要買HK$15/隻, 磨沙手套用來沖涼, 無錢, 出糧時俾返我

昨天, 在樓下展銷會, 睇珠寶首飾手錶, 問我是真的還是假的

以上架野, 如果一出糧, 都可以用了一大折啦......

佢地雖然有落後國家的文化, 亦同時有西方國家的駛錢方式囉

待續.....

jloklok  請問距結著婚沒?how old ?  發表於 11-12-2 10:59

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至