論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

有無keep起工人passport

如題

別墅

Re: 有無keep起工人passport

我諗你應該問--
有無人"冇"keep起工人嘅passport...

大宅

I.D. 我就比印印自己KEEP,PASSPORT係AGENT度,佢FIRST CONTRACT都未完,不過我想找藉口取番,因為我知我AGENT續約收得貴,朋友教我取回PASSPORT,可以出去其他AGENT 邊間平係邊間續都得! 是嗎?

珍珠宮

koala 寫道:
我諗你應該問--
有無人"冇"keep起工人嘅passport...

agreed 我fd就係俾工人自己keep....so 個人走佐佬

民房

dear all:

我知道唔可以逼工人比passport 我keep, so can anyone give me some suggestions on how to convince her to surrender her passport to me ah.

thank you

伯爵府

我無keep個工人passport/id card/employment contract喎......

就算個工人借左錢, 走埋佬, 都唔關我事架!

洋房

keep住工人既Identity Card OR passport OR 任何identity都係犯法架喎!

所以我冇keep到!

大宅

犯法?無咁嚴重,因為有d真實情況,確係個工人要求僱主幫佢鎖起d 重要文件,同埋鎖埋d錢。咁點會犯法?

大宅

佢 既 PASSPORT KEEP AGENT 到,
I.D. KEEP 我 到

男爵府

我有同事試過個工人走老,搞到D細佬突然無人湊,臨急臨忙要請假早走.而我自己就真係試過個工人完約後有菲籍財務公司打黎追數,我比入境處D文件佢,証明工人走佐都無用,係個一年成日有人打黎講粗口,又無端打黎收線,所以你係估唔到佢地去用個passport做乜,又唔知去邊D人度,做邊D事,因為佢最多以後唔再黎hk,所以你自己唸下啦.不過又係個別情況既.

洋房

咁工人出街, 差人查佢身份證, 咁佢點算呀? 佢會答差人, 僱主keep住我囉! 咁無問題嗎?

仲有身份證和護照, 係私人財物黎架嘛, 其他人絕對冇權利去keep住佢既 identity架!

我都好想keep住印印 d 身份證和護照呀, 不過我問過人咁樣答我之後, 我真係唔敢, 費事有咩野事上黎, 比佢玩番我轉頭

別墅

身份證一定要佢自己帶响身架
No kidding!!

伯爵府

jone 寫道:
我有同事試過個工人走老,搞到D細佬突然無人湊,臨急臨忙要請假早走.而我自己就真係試過個工人完約後有菲籍財務公司打黎追數,我比入境處D文件佢,証明工人走佐都無用,係個一年成日有人打黎講粗口,又無端打黎收線,所以你係估唔到佢地去用個passport做乜,又唔知去邊D人度,做邊D事,因為佢最多以後唔再黎hk,所以你自己唸下啦.不過又係個別情況既.

我姑奶都有相同經驗.

不過, 我個人認為, d財仔明知個工人走左 (有信), 都仲要滋擾個僱主, 就係間財仔ge問題. 僱主係唔可以因為呢個原因, 斬腳指, 要keep工人的個人文件, 就係因為怕佢走佬.

個工人借又好, 唔借又好, 走左佬都好, 都係佢個人ge事.

所以我覺得法例對呢d財仔嚴d最緊要, 鬼叫佢地係又借唔係又借. 銀行都唔會亂借錢啦! 係佢地自已搵自己笨之嘛!

民房

佢自願比妳keep就ok.如果唔喺, 真係犯法架!
就算妳keep起佢本passport. 佢唔話妳知, 走去領事館報失攞個本都得. ?-(

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

passport 係agent 到.
id card 我 keep .
係犯法咩...???
吾知喎??

珍珠宮

我冇keep呀, 比我唔見左咪c

首頁

尾頁

跳至