懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

開刀or順產 ??

我到而家重係十五十六, 唔知選擇開刀or順產. 醫生話要決定啦.
請問有無媽咪好似我0甘, 拿唔定主意呢?
或者有無媽咪可以提供意見呢?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 開刀or順產 ??

我個時個女都係咁上下, 我都係順產, 人地要開到10度先可以生, 我開到六度就可以生啦
[img][/img][img align=left

大宅

加而晴媽媽﹕

我而家都係十五、十六,我好怕痛,諗住開刀,但親友10個有9個半都話順產好,我都未知如何?,你又擔心什麼呢?

大宅

我個時有諗過順產架,不過到最後醫生幫bb度頭圍的時候,bb個size太大可能唔可以順產,所以最終都要開刀生囉.

而我就選擇左用半身麻醉,只係打第一枝針落背脊骨到最痛,之後就什麼痛楚也沒有了,全個生仔過程包括聯針都只係用左30分鐘. 不過如果你真係想睇驗下順產的過程,你咪試下囉.

大宅

好媽媽勳章

YYB :

我都係一樣怕痛. 同埋因為第一胎, 咩都唔知, 太多unknow啦.

禁止訪問

子爵府

我都怕痛,但我都係順產既,痛就一定有,但我覺得,到時你就自然會頂得順架啦,呢d係女人天生的本能。

複式洋房

複式洋房

我上星期都仲係好像十五十六緊呀!我又怕痛,又怕順產時唔夠氣生bb.....!後來有個朋友個朋友做醫生,佢都話其實最好就順產啦~唔夠氣多數都係果d30幾歲先要考慮~仲有因bb由陰道出!唔知有d咩野會令bb精靈d~~傷口一定痛!不過一星期到就會無事架啦!而開刀呢!個傷口出面同入面都有!會耐好多先復原呀!仲有如果個醫生開得唔好!都有影響下胎架喎~所以我而家都打算順產啦!惟有比心機頂硬上啦~~
[img][/img]

男爵府

我都好明白呢啲心情,但我醫生話BB面向出,要等BB轉向入面,會生好耐,多過十個鍾.最後開刀生.

洋房

我順產生完,ok啦,冇想像咁痛,其實痛最多都係10hours, 又唔係成日痛,快服完就抵番啦,況且我覺得都冇牙痛咁辛苦,我覺得生完又要湊b,傷口又唔好咪仲慘

男爵府

梗係順產好啦!!
如果醫生話bb係正常size&位置,
而你o既盤骨又ok o既,
就梗係順產啦....因為會康復得快好多架,
生完第2日已經可以下床去餵奶比bb架啦...
而且又好快補得tim....
比d信心啦,雖然真係好痛,但係
一開到4-5度,就好鬼快生得出架啦...
而且, 最緊要係:
我未聽過有女人係唔識生仔架......只係
而家有得選擇,先至令到我地會驚jeh...
不過你生完見到人地開完刀o既辛苦樣,
你就知我無講錯架le....
唔駛驚架,如果dr.話ok,便
自己比d信心,試下自己生啦....

其實我覺得生完湊bb,仲辛苦過
大肚&生仔個陣...

別墅

I agree with LeBlue.
我舊年開刀做過卵巢手術,休息了成個月至復元。今個月頭自己生BB, 8個鐘後行動自如,雖然諗起生嘅過程都覺痛,但好快忘記自己生過咁,先苦後甜,勇敢D 就得嘞!
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)
My two gracious gifts from God:
Ivan & Nattie

禁止發言

子爵府

makwinny,
同意,又係wor,十個月都無痛過,都幾阿Q精神

makwinny 寫道:
我都係1st time,但我簡順產(如無意外).因為我有個fd開刀,衣家個仔6個月,傷口有時仲痛!! d姑娘話生完子宮收縮會痛,如果加埋外面傷口,咪痛上加痛?? 仲有,我又有個fd開刀生仔果陣個醫生清理得個子宮唔乾淨,佢衣家三十几歲就有宮肌瘤,仲要做手術 况且陣痛聽講只係好似M痛咁,反正10個月無痛,咪當還返比佢囉,長痛不如短痛嘛,自然d好
:lol:
]

大宅

剖腹產嬰 易患過度活躍 新 聞 — 兩 岸 新 聞
【 本 報 訊 】 北 京 市 婦 幼 保 健 院 日 前 公 布 的 統 計 數 字 顯 示 , 該 市 去 年 近 五 成 孕 婦 選 擇 剖 腹 生 產 , 比 二 十 年 前 激 增 一 倍 。 報 告 指 其 中 有 三 分 之 一 採 用 剖 腹 生 產 的 孕 婦 完 全 有 能 力 自 然 分 娩 , 專 家 指 出 , 剖 腹 生 產 可 使 嬰 孩 出 現 過 度 活 躍 症 等 後 遺 症 , 呼 籲 孕 婦 勿 濫 用 剖 腹 生 產 。

北 京 市 婦 幼 保 健 院 院 長 丁 輝 指 說 , 剖 腹 生 產 的 嬰 孩 較 容 易 出 現 感 覺 統 合 失 調 症 、 多 動 症 等 情 況 , 而 有 研 究 數 據 顯 示 , 剖 腹 生 產 在 內 地 流 行 二 十 年 以 來 , 兒 童 罹 患 過 度 活 躍 症 的 數 字 有 所 增 加 。

產 道 擠 壓 促 使 大 腦 成 ?
他 表 示 , 剖 腹 生 產 主 要 是 幫 助 難 產 、 或 是 本 身 患 有 高 血 壓 、 心 臟 病 等 高 危 妊 娠 的 產 婦 , 屬 於 非 正 常 需 要 的 分 娩 方 式 , 採 用 剖 腹 生 產 的 孕 婦 需 要 承 擔 手 術 及 麻 醉 的 風 險 。

專 家 建 議 , 健 康 的 孕 婦 應 盡 量 採 取 自 然 分 娩 , 自 然 分 娩 不 僅 使 孕 婦 承 擔 最 小 的 風 險 , 而 且 嬰 兒 在 經 歷 產 道 的 正 常 擠 壓 將 促 使 大 腦 初 級 成 熟 , 而 經 剖 腹 生 產 的 嬰 孩 由 於 直 接 由 母 體 取 出 , 長 大 後 就 容 易 出 現 感 覺 統 合 失 調 症 等 方 面 的 問 題 , 有 此 症 狀 的 兒 童 通 常 會 有 運 動 時 不 協 調 、 精 神 不 集 中 及 自 制 能 力 較 差 等 。

剖 腹 產 子 增 子 宮 破 裂 風 險
德 新 社 報 道 , 英 國 一 個 孕 婦 慈 善 團 體 的 調 查 顯 示 , 七 成 受 訪 母 親 認 為 如 非 健 康 需 要 , 孕 婦 不 應 該 接 受 剖 腹 產 子 手 術 。
該 團 體 調 查 了 近 二 千 名 母 親 , 結 果 發 現 大 部 份 受 訪 者 不 同 意 孕 婦 因 為 生 活 模 式 等 非 健 康 理 由 而 接 受 剖 腹 產 子 。 有 專 家 警 告 , 剖 腹 產 子 是 大 型 的 腹 腔 手 術 , 會 增 加 日 後 子 宮 破 裂 的 風 險 , 手 術 也 可 能 造 成 嚴 重 出 血 , 所 以 不 應 視 為 容 易 的 生 產 方 法 。

別墅

吓...驚驚....

大宅

Isn't natural birth + epidural the best option?

公爵府

點都係順產好, 產後可以補身, 唔駛怕肥, 身體可能重會好過以前, 都唔駛怕生仔好痛, 真係唔係想像中咁, 我乜野止痛都冇用, 好容易就咁純天然生左出黎, 仲要成 9 磅 bb 添, 自己盡力啦, 對 BB & 你都好架, 加油.

開刀要o係肚皮 & 子宮都開一刀, 即係兩個傷口, 我記得醫生講過, 子宮要幾年先可以完全康復, 再生 bb 就要小心 d 喇. 何況, 開刀頭頭唔補得, 開左刀好易入風 & 好傷身
[/url]

珊瑚宮

好媽媽勳章

我都覺得都係順產好d,我生嗰陣乜野止痛針都冇打,又冇聞氣,連痛及生出嚟只係用咗兩個幾鐘咋,咁就生咗個9磅3嘅仔喇,生完除咗恥骨痛之外其他乜事都冇,好正常又精神,所以再有bb嘅話我都係揀順產

首頁

尾頁

跳至