自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

死人菜檔,千祈唔好幫襯

頭先諗住去買菜,見到有蕉賣,諗住買幾隻俾bb食,我問個男人(有1男1女)最少可買幾隻,我買開o個檔係可以買3隻的,有d街市賣1隻都賣,我老公同我都唔食蕉,佢唔答我跟住問:咁你想買幾多隻呀?!佢咁問即係買幾多隻都得啦,咁我咪話:要2隻,佢話: 全細界都冇2隻蕉賣啦,起碼半疏,(我之前問佢佢又唔答)我話: o個頭個檔都有啦!佢話:咁你去賣1,2隻蕉個度賣law!(語氣好寸)

原本我諗住算,跟住個女人話:虧你講得出呀!(意思係買咁少)我即刻講:咩講得出呀,痴x線

呢間野係沙田全輝中心留下(河畔區近惠康)

大宅

Re: 死人菜檔,千祈唔好幫襯

唔好激氣,佢自己損失左一個客仔,係佢唔識做生意見!

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

:lol:

別墅

好多人都係咁架!狗眼看人低,俾我我就會去你話買二隻個檔度買,然後拎住係手走番去個菜檔個度,行黎行去吊住二隻蕉係手,俾佢睇下都好! :mrgreen:

看得起肩膀,放得低重擔!大家活在快樂中 :-) 開心係成功0既開始 :cheeze:

用戶要求終止服務

Kayloveed 寫道:
好多人都係咁架!狗眼看人低,俾我我就會去你話買二隻個檔度買,然後拎住係手走番去個菜檔個度,行黎行去吊住二隻蕉係手,俾佢睇下都好! :mrgreen:

Kayloveed,

我原本都諗住等我個仔訓完晏覺買2隻蕉再落去,最衰我個仔訓到好夜

大宅

有時買得少真的很頭痛

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

去惠康買啦!我妹妹話買一兩隻都得架!

禁止訪問

男爵府

小路 寫道:
去惠康買啦!我妹妹話買一兩隻都得架!
yes~1隻都得,我都係咁買比lolo食...
仲有連1蚊菜都買到...因為用黎煮粥仔..1蚊都好夠...但會比街市貴.. :lol:

侯爵府

好媽媽勳章

今時今日咁o既服務態度係唔夠o架......
鬼唔望佢早日"汁"笠 :tongue:

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

今時今日咁既態度點得呀

男爵府

我係百佳度鍾意買幾多隻都得, 同埋點樣'簡'都得, 如果係街市摸吓都俾人閙呀, 所以我不嬲都係百佳到買餸架.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

街市買"食送"係咁衰...買一紮蕉都係十蚊八蚊,又唔係買唔起,最慘係食唔哂,買咁多返去"吽"咩?!我都好憎係街市買野.一磅提子$15,兩磅$20.買你屎未?!買一磅又唔抵,焗住買兩磅喎.一個人早午晚三餐提子當飯食都食唔哂啦.
$24蚊一斤蝦,係都比多d你話,"靚女!要多少少$30啦"你都磅哂收埋錢,say no都唔得啦!!
我都寧願去超市,貴少少都好過買咁多,嘥哂d野!!

大宅

我多數去 "百佳" / "惠康" 買, 需然貴少少, 好過睇人面色, 鍾意買幾多就買幾多, 平時每次買生果每款買少少, 我鍾意食唔同款.

大宅

晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果買小小野去百佳好過,費事睇人面色。
又吾會浪費,又吾洗擺到變晒壞晒。
一於以後去百佳買,永世吾好幫襯佢。 :tongue:

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

d 街市係咁衰架.... 有一次係街市聽到有人買半斤白菜仔, 好似係 $3/斤, 咁個街市婆就磅多左 $2 啦..... 咁個女人就話唔要咁多, 食唔晒, 跟住隔離檔就話要黎滾湯都嫌佢無味啦...... 其實個女人同個男朋友一齊, 可能佢地玩煮飯仔.... 又或者佢係久不久先煮一次, 唔想浪費 d 野...... 生果都係惠康買, 佢地 d 質數都幾穩定, 所以我都幾鐘意係佢地度買.....

公爵府

好媽媽勳章

洋房

其實D街市就應該變通吓啦, 家陣大部分都係小家庭, 吾同以前下下都一家五、六個人. 所以買的分量自然小D啦, 佢地成日要多先賣, 遲早D客咪走晒去超市買囉.

大宅

係呀,如果想買小小,我都會去百佳或惠康,試過剩係買兩條蕉,都話多謝晒,佢地一定係冇生意所以發窮惡,咁無品唔會做得長

首頁

尾頁

跳至