自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

樓主:
你媽媽有無可能腦退化症呢? 會唔會搵私家做test, 再轉入政府會快些.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主....加油!
知足常樂 自得其樂 苦中作樂

伯爵府

政府分6000元,倒不如用來建多一間醫院對市民有長遠莫大利益.

333s  举腳贊成  發表於 11-12-1 23:22

禁止訪問

回覆:去看精神科, 竟然要排到2015年3月

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

親子王國15週年勳章

twinsdady 發表於 11-12-1 18:46
無辦法人太多啦,有錢一路排一路睇住私家,睇精神科專科係有啲貴,如果無能力可以找一些收讀過精神學文憑的家 ...

之前有類似topic 我只係講過可以試吓解燃眉之急

點知有d 人痴晒線係咁鬧話我亂講, 用佢自己遇過一次唔好o既經歷就否定晒話呢d 醫生完全廢兼冇用

難得有人提議相似建議, agree with you

有需要又等唔切政府真係要睇住先, 唔好死頂

禁止訪問

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

去看精神科, 竟然要排到2015年3月

其實都視乎邊間診所, 我排東九龍睇抑都係排左三個月

琥珀宮

畀面勳章

引用:本地醫生仲唔比海外醫生來港工作,+為左佢地

原帖由 Henrymama 於 11-12-01 發表
本地醫生仲唔比海外醫生來港工作, 為左佢地醫生的利益, 跟本無同小市民想過, 仲話醫者父母心, 我就話好卑鄙 ...
Agree

大宅

Henrymama

我女朋友在大埔那打素精神科排期兩個月就有位了,門診告示板上的期是嚇人的,妳是不是指母親的約期紙出了的日子是2015? 如果是,多看一次私家醫生然後把藥單拿到街外藥房自行配藥,大約$0.5-$7粒。

大宅

回覆 Henrymama 的帖子

我諗有幾個問題會影响等候時間
1) 你排嗰區爆唔爆--- 有某啲區可能係好多case都迫埋嗰邊
2) 你媽媽情況是否嚴重, 例如有可能影响生命安全
3) 如睇左家庭醫生一段時間先轉介 (例如3個月以上), 加埋家庭醫生所寫的轉介信及病歷
可能會讓醫院較能看到急切性

你而家排緊邊區?
同埋你一路睇家庭醫生一路排住, 睇到咁上下睇下情況好轉定惡化再作決定

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:twinsdady+發表於+11-12-1+18:46+無

原帖由 kakachopper 於 11-12-01 發表
之前有類似topic 我只係講過可以試吓解燃眉之急

點知有d 人痴晒線係咁鬧話我亂講, 用佢自己遇過一次唔好o ...
當時我有份參與討論,又係俾人鬧我眼紅醫生人工高,看錢看,又話外地醫生唔合資格,成日以為外地醫生等同內地醫生

象牙宮

香港生活壓力大, 好多人會患上 情緒病.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

如果樓主唔想睇私家醫生咁貴的話, 可以睇下是否符合資格參加呢個計劃:

http://www.mhahk.org.hk/chi/sub2_1_service_1_7.htm

- 每月收入$10,000至$15,000的低收入人士或家庭,(每節) $150;
- 每月收入少於$10,000的低收入人士或家庭,(每節) $100;
- 綜援人士、失業人士或非領取長俸的退休人士,(每節) $50。

不過唔知d醫生好唔好, 身邊冇人試過

Z_Z  呢個係輔導,唔會開藥,樓主媽媽而家有幻覺,可能未必適合,但都係gd sharing^^  發表於 11-12-2 00:32

翡翠宮

公家醫院嘛!係咁上下啦!

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

男爵府

打多幾次電話去門診部訴苦,如果有人取消或者改期,你便有機會快些。

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至