家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

皮sofa用mug清潔劑去污?

屋企張sofa係淺色, 有黑色(用左1-2年, 日積月累果d積)的污積, 請問用mug 清潔劑去污? 用碧麗珠? 藍威寶? 平時工人都有清潔, 不過可能無對症下葯用有效的清潔劑, 請指教.

男爵府

環保接龍勳章

Re: 皮sofa用mug清潔劑去污?

Happie 寫道:
屋企張sofa係淺色, 有黑色(用左1-2年, 日積月累果d積)的污積, 請問用mug 清潔劑去污? 用碧麗珠? 藍威寶? 平時工人都有清潔, 不過可能無對症下葯用有效的清潔劑, 請指教.

請看pm
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

民房

可以嘗試到日本城買"日本LEC-KING家具清潔海綿",好神奇的只是用水,不必加用其他清潔劑的,又平!!好用喎!!

男爵府

Melody & Harry mom,

Got u. Thank you very much for your advice.

別墅

"激落"海棉正呀.........我張粉籃色梳化,用激落後好似新買一樣.
:-) :-) :-) hojaimami ;-) ;-) ;-)

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

hojaimami 寫道:
"激落"海棉正呀.........我張粉籃色梳化,用激落後好似新買一樣.

"激落"海棉係邊度有得賣呀? 幾多錢呀? 點樣用呀?

大宅

It is really very amazing. I bought a small one and it is only $16.9. Super useful.

Thanks very much.

Melody1110 寫道:
可以嘗試到日本城買"日本LEC-KING家具清潔海綿",好神奇的只是用水,不必加用其他清潔劑的,又平!!好用喎!!

禁止訪問

大宅

等我都試下先

之前用開【珠碧麗】jubliee $48

禁止訪問

子爵府

【珠碧麗】係用來抹塑膠機殼用架, 主要係打臘, 所以唔岩清潔皮sofa.

別墅

我之前都試過"珠碧麗"結果唔得.相信它不適合用在皮梳化.之後係日本城買"激落"嘩............正呀...........掂呀..............真係換然一新.愈擦愈起勁,好好玩 但要買大的海綿,才夠用,因為用"激落"擦梳化,舊綿好易爛 :wink:
:-) :-) :-) hojaimami ;-) ;-) ;-)

子爵府

hojaimami,

今日係千色店買左個激落海棉, 但係原來有好多款架, 唔知邊隻先岩, 我見你地話$16.90既價, 所以買左個款, 唔知岩唔岩, 但係全部都寫住(不用清洗劑, 能奇異的擦淨不秀網, 陶器, 玻璃上之污漬), 但係無講係可以用係皮度喎!

想問下係使用方法度, 寫住將海棉剪切合適的大小, 係咪濕左水之後就唔可以再用架? 所以先要剪切需要既大小?

別墅

rclamlam:
我只係用過"激落"一隻,其它就未試過,擦洗皮梳化係ok架,我張梳化絲毫無損,只係換然一新,最好買大舊d,剪啱自己好揸手的大小,濕水後再揸出水,就可以直接用,好正架,我覺得好神奇,好好玩 so good ar............

子爵府

"激落"唔係唔好用 , 但係好攞命 , 抹張sofa要用成一大 "舊"
我上星期行千色店 , 見倒有個千色哥哥sale一隻叫做 "萬用清潔膏" 就買返黎試吓 , $160有2樽 , 好抵用 , 佢話一樽淨係抹sofa都用成年 , 返到黎試 , ok喎 ! 好簡單 , 比"舊"海綿落去抹 , 一陣間張sofa有9成新 , 我張sofa 係白色 , 之前用過好多都唔掂 , 轉用呢隻又ok喎 ! 你可以去行吓千色 , 永安等 , 睇吓重有冇得賣丫 ! 我行果間係元朗千色 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

大宅

係【珠碧麗】唔係【碧麗珠】,要攪清楚兩樣野

【珠碧麗】絕對適合皮sofa用,不過效果唔係太明顯,但好處係佢唔會傷皮

我都試過用【潔而亮】,效果好就好,不過我張sofa就慘,皮開肉定

民房

剛剛係日本城買左舊"激落" $22.9 ....今晚返屋企試下先

子爵府

我剛用左激落啦, 真係效果好好呀, 個棉好dirty, 洗完又可以用, 不過都唔用得好多次, 但係真係乾淨左好多呀.

點解激落有咁多款, 每款有咩分別呢!

民房

I am using "珠碧麗" too. It is good for cleaning the sofa.

luiwhy 寫道:
係【珠碧麗】唔係【碧麗珠】,要攪清楚兩樣野

【珠碧麗】絕對適合皮sofa用,不過效果唔係太明顯,但好處係佢唔會傷皮

我都試過用【潔而亮】,效果好就好,不過我張sofa就慘,皮開肉定

首頁

尾頁

跳至