母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教"上奶"係點既

我bb已經滿月,但我餵人奶的情況仍然令自己好迷惘。
我頭2個星期泵人奶(隔4-5個鐘/每次2安)加奶粉,因為乳腺塞,bb唔係好肯埋身食,第三個星期因為驚越泵越少,開始埋身餵,只補1-2餐奶粉。但bb每次食好耐,食個幾兩個鐘,然後又唔夠1個鐘又喊,好似食極都唔飽。如是者,我身心疲倦,完全無得休息。埋身餵後我只覺得多左少少奶,唔係好谷(其實由開始到而家都係甘)。

我想請問
1,我是否起初做得唔好,身體適應左唔做甘多奶,而家埋身餵都刺激唔起d奶?
2.bb每次都吮得唔係好大力,但我見到佢吸吮的動作,下巴一下一下甘郁,是否他吮得太細力,刺激唔到大腦製造多d奶?
3.成日聽人奶媽咪講會"上奶",情況究竟是怎樣?大約幾時先會上奶?
4. 我兩個乳房通常只有早上谷d,bb食完這餐後,時時都會係扁扁的,我成日擔心bb下餐(通常個多小時後)會無咩奶落肚,這是否真的表示我唔夠奶俾bb?我應否俾佢食?定係補奶粉比佢,等隔一餐谷DD先俾佢食?

我其實重有好多問題,我成個人都好混亂,我以前從來唔覺得自己聰明,但起碼唔係好蠢,而家我先發覺自己在餵人奶方面真係一個大蠢才,學極都唔識,我老公重成日擔心我有抑鬱。

我而家只係想攪清楚,如果自己真的不能再造多D奶俾BB,就叫自己面對現實,無謂餓親BB,辛苦BB。

我可能講得好混亂,希望大家明白及賜教。

大宅

Re: 想請教"上奶"係點既

我諗你最好喂身多d,盡可能唔好補奶粉。

我唔係好識教人點做,但可以講我生bb後的情況你聽:

bb出世頭3天,我住內科不能喂bb,姑娘用杯喂奶粉給他。

bb出世第4天-7天,我開始谷奶,姑娘敎我用手擠奶,及用泵。成1hr先得2oz奶,因仲住內科,唔方便去探bb,每天給他2-3支2oz人奶,其余吃奶分。

第8-10天,我出院,bb留院照黃,我在家pump奶都係每天給2-3支奶(2-3oz/支) 3天bb要用奶樽吃奶粉。即係頭10天我沒有埋身喂bb,只泵少少奶。

之後bb回家,才真正去學習如何喂bb。

我個bb每1-1.5hr就要奶一次,一天喂成十幾次奶,好似吃極都唔飽,仲每次要吃45mins-1hr,成日發老脾用口扯我乳頭,好忟憎,好似冇奶比佢吃咁。

可能好遲先埋身喂人奶,d乳線唔通,好多硬塊,每次邊喂邊按硬塊,好痛,都花了好多天才通晒d乳線,之後就完全冇谷奶情況。

初時我都以為冇奶才會有咁情況發生,但佢吃完我用手擠又有小小奶喎,經過1week觀察,姑娘話bb重量有增長,bb有足夠小便,而冇谷奶原因是bb吃得密,而我每天要追回bb在醫院時吃奶粉的數量3oz x 7次 (21oz/天) 所以跟本未谷奶就要喂bb,但唔係冇奶。bb過了滿月會好點。所以我堅持一直全人奶喂佢,而事實上,頭2個月bb都是1-1.5hrs吃奶,每次都好耐,日夜如是,真係冇得訓,由朝到晚抱住佢都在吃奶。

幸好我老公比我還有信心,佢話媽咪一定會夠奶比bb,唔會冇,哩d係與生俱來的本能。

bb2個月大我才開始泵奶,初時又係4hrs泵得3oz,噴奶反射好小,要泵好耐。但漸漸增至4oz,5oz到現在6oz,10mins搞掂。我bb而家已3.5月大,體重比出生時由初時減了磅,至今已一個double有多。

雲師奶 該用戶已被刪除

複式洋房

看到兩位媽媽的詳盡的分享及鼓勵,真的很感動呀,亦給我釋去很多的疑慮,感激,感激!

如方便的話,再有少少問題想問:
雲的孩子都在跳舞:
bb體重上升得ok,每日都有6-8條濕片,但計唔計大便?佢日日都大便3-4次,但這2日(超過36小時)竟然只有1次大便,會不會有問題?

2fungs:
我記得在法國醫院生完第三日,乳房到似石頭,我要求借電泵,泵左成個鐘,得一層薄薄的液體,但姑娘趕我返房休息,睇都無睇我乳房,第二日我又泵,好辛苦先得1安,再多一日,我又借泵,個姑娘又係無摸過或望過我個乳房,就叫我唔好泵,泵奶是有需要時先泵,如外出,就要泵定俾bb食,我唔知頭唔知路就信左,乳房繼續谷同痛,bb日日有跟醫院餵哺時間埋身吮,但原來咩都吮唔到,到出院時第七日,我朋友探我時話我的乳腺塞哂,周圍好多硬塊。我後來先知醫院姑娘超忙,個個都"耍"我,免得做多d工夫。

我找consultation幫我按摩先通番好多,幾次後,因為太貴,沒有再找她。我自己日日按,通得要死,情況有些進展,但周圍仍有好多硬塊,請問你幾時先按通哂?我驚唔快快處理會有乳腺炎。

我又係見自己乳房軟哂,bb仍然在吮,成日拉出乳頭擠下,又真係有少少乳液流出,你的真實經歷真的幫到我,讓我不用擔心無奶俾bb!

唔知點表達我對兩位媽媽的多謝,總之真的非常感激!

大宅

Maximum,
如果你唔介意,我可以答你便便的問題,初生bb的大便次數係多d的,到滿月後,就可能減為每天或隔天才一次, 所以你bb的情況也很正常. 你可以用筆記簿略略記下他大小便的情況便可. 我記得初初的個幾月又係餵bb餵得好密,同埋bb好似食極唔飽咁,我又冇晒自己時間,我試過最高記錄係餵左佢一朝, non-stop. 後來睇左本書"超級嬰兒通"(Secrets of the baby whisperer), 佢講到每三個鐘一個循環,包括"食", "活動", "睡覺", "自己時間";實行左後,而家大部份時間都可以跟倒係三個鐘一餐.
前幾天因為在公司實在太忙,所以泵奶時間好少,返到屋企發現右邊乳房的右面硬晒,有些痛,我都好擔心係乳腺炎,我不斷用手按摩. 因為平時bb係採橫抱式餵法,好少食到硬果邊,所以我當晚就用攬球式餵法,說來神奇,佢食左一陣,硬塊就消失,所以我想bb的吸啜的確是解決乳房硬塊的最佳方法.當然,如果已經發炎就應該要看醫生,但是如果是初期的話, 可以試試以bb的下巴抵在硬塊的那邊,因為他吸啜時會"按摩"到硬塊. 這是我親身的體會. 希望對你有幫助.

複式洋房

當然唔介意啦,重對我有好大的幫助添,我聽日都叫老公買這本書睇睇。你地的分享,真的令我無甘驚青,放鬆左好多。不過今日仍然餵得好辛苦,尋晚半夜4點起身,到9點先停到,因為我同bb都輪流瞓著,唔知佢食左幾多,我叫自己以後半夜都係唔好瞓係度餵。晚上剛剛食完2個鐘,撐左成日既我已累得要死,佢竟然又勁喊,要繼續食。唉!唔知這樣既日子要到幾時先完?????????
God Bless You All!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊