婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

幽門螺旋菌?

請問有無人試過有呢個病? 係咪=有機會係cancer架?

我個胃痛左成2個星期, 睇醫生話係胃炎, 但係食左藥都唔見好, 禽日睇個個醫生話有可能係幽門螺旋菌, 叫我去做"吹氣測試", 請問係d咩黎架, 會唔會痛架?

Thanks~

貓芝

別墅

Re: 幽門螺旋菌?

上次醫生話做"吹氣測試", 話好簡單無痛,如真的有幽門螺旋菌,吃兩星期葯ok!最後無乜事我都無做,好多香港人都有。

洋房

smartkaka
唔該晒 ~

我個醫生都話如果真係check到有菌, 起碼要食番1個星期既抗生素至得wor~

貓芝

大宅

我近呢幾個月開始有胃痛, 試過兩次半夜三更走去睇醫生(24小時診所), 醫生話係胃抽筋, 佢話如果我痛得咁頻密, 要照吓個胃, 請問有冇人試過插條喉照胃呀? 感覺如何? 重有想請問如何"吹氣測試"幽門螺旋菌, 有有人試過點吹法? thanks.

http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

禁止訪問

別墅

我十年前有幽門螺旋菌入左院,好番後一直到而家都無事,但間中都會有輕微既胃痛
:-)

洋房

MsFriendly

我10幾年前試過係私家診所度照胃鏡, 過程已經唔係好記得, 剩係記得做完之後喉嚨有d痛好似火燒咁, 聽醫生講應該係插喉時整損左wor .

至於"吹氣測試", 我今日打過去Lab問佢個過程係點, 個staff話要先飲d藥水落肚跟住就對住個儀器吹幾下就得架啦, 好似好簡單咁呀可 ?-(? 不過可能我聽錯或者聽漏d重要野都未定, 所以最好都係問下你個醫生啦~

貓芝

複式洋房

四年前我都有幽門螺旋菌, 我只驗了血, 跟住食兩個星期藥, 但係 d 藥好苦 {食個陣梗係唔苦啦, 但係食完後, 你就會開始發覺喉嚨有些開始苦, 跟住就好苦, 就算訓左覺都試過苦到醒左, 我唔知道今時今日治療這種病係咪用這款藥). 不過, 食完那次療程後, 就好番冇事了.

伯爵府

好媽媽勳章

我大約今年6月左右開始有胃痛, 仲要係半夜或快天光時開始痛, 個種痛既感覺唔同一般既痛, 係痛到個人入心入肺, 食止痛藥都唔得, 但痛個幾鐘就會冇事. 痛左幾次越來越密之後, 7月底可能因為個胃d菌去左腸度, 有嚴重腸胃炎, 住左4日醫院. 其間照曬所有內臟同照左胃鏡, 係私家醫院照胃鏡一d都唔痛, 佢幫我打左針, 跟住就訓左, 到醒左都已經係房. 最後醫生話係胃炎唔係幽門螺旋菌, 俾左2個月既胃藥我食.

但而家周不時都會胃痛, 醫生話胃炎會番發, 有D人比較容易發炎, 特別係食野唔定時, 鐘意食刺激性食物, 飲酒同食凍野既人.

而家唯有介口, 食野定時D, 唔食生冷野. 我都唔知仲有咩可以做??? 有冇人有咁幾經驗, 點先可以斷尾唔好再痛呢?

別墅

我之前一路都有胃酸分泌過多, 開頭以為工作壓力大, 但係每次都胃痛, 好唔舒服, 開頭醫生叫去照胃鏡, 不過我拒絕因為好多人講都會好痛, 後來醫生話可以抽血同埋吹氣驗, 我選擇咗抽血, 發覺超出標準好多, 醫生開咗兩個星期葯比我, 到而家都無事

首頁

尾頁

跳至