意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 16|主題: 77876

跳至
細路傷風好番, 但咳唔斷尾, 又唔想食西藥, 點算?

複式洋房

國民生產總值:154

大宅

國民生產總值:1917

Re: 細路傷風好番, 但咳唔斷尾, 又唔想食西藥, 點算?

可以食位元堂的猴'祖'散
可以止咳

男爵府

國民生產總值:7735

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 細路傷風好番, 但咳唔斷尾, 又唔想食西藥, 點算?

go to the Chinese doctor law, I always do that.

大宅

國民生產總值:1998

好媽媽勳章

莎朗 寫道:
可以食位元堂的猴'祖'散
可以止咳

我亞囡個次都係傷風完就咳,都係食猴'祖'散,但起馬要食六、七樽先好~~~

男爵府

國民生產總值:6949

^oo^ 寫道:

我個囡都試過,飲

大宅

國民生產總值:1758

BK Milk勳章

係唔係80幾蚊果d,定係要純d要成千蚊果d呀
[img][/img]

男爵府

國民生產總值:8254

我個b都係咳唔斷尾,食西藥食到無胃口食奶,我都係比余仁生既猴棗散,早晚一支,食左3日好好多,但朝早起身都咳一兩聲,但痰就無啦!
diana,
係位元堂$8x幾蚊(10支)果隻,但我上星期係華潤堂買$99(10支庄加送3支),所以你去華潤堂睇睇有無呢個package!
^0^

象牙宮

國民生產總值:209260

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問猴棗散對兒童有冇功效? 還是只對bb有效呢? 因我個仔之前感冒發燒, 到而家就變咗咳(多夜咳, 白痰), 我都想買啲猴棗散佢試下.

別墅

國民生產總值:797

2019勳章

嘩,想問吓余仁生$8x幾蚊(10支)果隻猴棗散,點解咁平(only $8.x 一支)?因為余仁生要成$90蚊支?

男爵府

國民生產總值:8254

位元堂$8x幾蚊(10支)果隻猴棗散~~係猴棗未加其他藥材
余仁生要成$90蚊支~~~係全部猴棗未(功效好好多)但好貴!
^0^

禁止訪問

國民生產總值:997

好媽媽勳章

洋房

國民生產總值:391

小朋友 如果巳有兩歲可考慮帶他看中醫, 因為除了可清未清的感冒, 不知你們的 BB 有否這情況, 吃完西藥, 頭仔勁出汗, 但手仔是涷的, 中醫說是因身體虛弱了且出淡汗, 吃中藥可幫他恢復及增強番抵抗力.

大宅

國民生產總值:2804

有無好中醫介紹?
最好係沙田.

大宅

國民生產總值:1939

講開又係喎,好似呢幾日咁,天氣咁涼,我bb個頭仔濕到好似洗完頭咁,但隻手仔同腳仔就凍.咁可以食咩調理呢?佢岩岩1歲咋,係咪未睇得中醫住呀.

YAN+BB 寫道:
小朋友 如果巳有兩歲可考慮帶他看中醫, 因為除了可清未清的感冒, 不知你們的 BB 有否這情況, 吃完西藥, 頭仔勁出汗, 但手仔是涷的, 中醫說是因身體虛弱了且出淡汗, 吃中藥可幫他恢復及增強番抵抗力.
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

洋房

我看開個中醫話一歲巳可以吃中藥, 但我覺得太細, 不放心. 不過我囡囡兩歲前有這情況, 我試過在他病後給他吃兩三天保嬰丹, 當清感冒也可以, 但你最好試下問一問中醫.
[quote]
企鵝仔 寫道:
講開又係喎,好似呢幾日咁,天氣咁涼,我bb個頭仔濕到好似洗完頭咁,但隻手仔同腳仔就凍.咁可以食咩調理呢?佢岩岩1歲咋,係咪未睇得中醫住呀.

洋房

SORRY 呀! 我住香港東區的, 我只帶囡囡往附近商場藥房看的, 試了兩個覺得現在這個也不錯便繼續帶他去.
選擇中醫有其中一個條件最好近屋企, 因為中醫要日日去, 太遠十分麻煩.
Maggie3493 寫道:
有無好中醫介紹?
最好係沙田.

水晶宮

國民生產總值:55399

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

我個仔食保嬰丹都ok,3日見效
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

等待驗證會員

國民生產總值:4440

YAN+BB

我都住香港東區,可否pm我?Thank you.

珍珠宮

國民生產總值:34820

聽人講話煲鱷魚肉對咳好好架

複式洋房

國民生產總值:154

係呀! 食西藥嗰排真係勁出汗但手仔涷, 仲面青青, 睇幾次西醫都係咳有痰, 最後唯有停食西藥, 靠飲湯等佢自己好, 見到就擔心! 不過點都唔敢睇中醫, 唔係唔信, 係唔知邊個醫生可靠.

今日去咗萬寧同屈臣氏睇猴棗散, 發現原來有幾隻牌子, 價錢好平 (全部唔使$100一盒), 不過唔敢買, 都係好似余仁生可靠啲.

我媽咪話以前啲bb"食蛇膽川貝未"都好有效, 唔知而家邊道有得賣; 湯水方面, 可以用"川貝燉鷓鴣"(咸食), 但係一定要野生鷓鴣先至有效, 而家好難買到; 另外"川貝燉雪梨" (甜食)都有效, 如果寒咳就用蘋果, bb唔鍾意食可以加少少蜜糖一齊燉, 但係最好唔好落, 因怕野痰; 仲有"雪甲膏燉果皮(加一少粒冰糖)"; 以上三種方法都要連續食幾次先見效.

此外, 藥材鋪老板教我煲以下湯水, 佢話一轉天氣就要飲定打底, 唔使等有病至飲:

除痰止咳湯(3-4人份量)

瘦肉
羅漢果 (1個可分幾次用) 或 海底椰 (藥材鋪有售)
麥冬
百合
無花果
果皮
川貝

唉! 嚟緊又話有流感, 都唔知3歲應唔應該俾佢打流感針?
好似話打開年年都要打, 又話打咗以後抗藥性會增強,
第時有病會好難醫, 都唔知點算!?

YAN+BB 寫道:

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.