夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 我大嫂話...

一d都唔同意,我個仔不知幾乖~~ :tongue:

子爵府

好媽媽勳章

你大嫂係唔係唔係香港人...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

我大嫂生3女1仔, 到0左40歲因為仲想博仔, 結果就生0左個女, 然後就同我講呢番說話, 話我會苦命! (真找死 )
佢仲同人講話我個be唔會叻得去邊, 因為我係開刀既, 佢話個bb唔識搵窿出, 所以呢d bb會蠢d (佢露眉), 我都覺得佢係妒忌之嘛! 超~~~~~

佢唔係大lu 人, 是一個口沒遮攔既番梘人!

子爵府

好媽媽勳章

駛鬼理佢咩...佢唔抵得咁講...你聽完咪算囉...遲d邊個係龍係鳯...到時咪知道囉...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

未聽過

別墅

一個無知婦孺的說話何必記在心,世人皆煩惱自尋。

洋房

唔駛理佢 !佢講來自我安慰 che .
其实生仔先就無咁大壓力要再追下一胎lor !

你不妨同佢講:話你都感受到佢想博仔好大壓力lor !
CKBINGO :-P :-D

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

好明顯佢唔抵得你之嘛!
下次佢再講,你咪同佢講~ 「下?! 係咩?! 有d 咁既樹??!! 我都係第一次聽咋喎! 大嫂,咁都俾你諗到~ 你好叻呀!!!
Childhood is journey, not a race.

大宅

happy168 寫道:
毫無根據,唔駛理佢,聽完就算啦

agree

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

癈話..冇根據

禁止訪問

男爵府

個人覺得無論生仔定生女都命苦.........因為要勞心,勞力........又無啖好食.........唔生.........自由自在就最福命

大宅

你大嫂都有病嘅.
叫佢睇吓心理醫生啦!

洋房

自己條命苦唔苦,係決定於自己點睇,唔係人地點講。

珍珠宮

你大嫂都傻下傻下 :tongue:

水晶宮

orngng 寫道:
我大嫂生3女1仔, 到0左40歲因為仲想博仔, 結果就生0左個女, 然後就同我講呢番說話, 話我會苦命! (真找死 )
佢仲同人講話我個be唔會叻得去邊, 因為我係開刀既, 佢話個bb唔識搵窿出, 所以呢d bb會蠢d (佢露眉), 我都覺得佢係妒忌之嘛! 超~~~~~

佢唔係大lu 人, 是一個口沒遮攔既番梘人!

你呢個番梘大嫂40歲仲想博仔,唔通佢真係想'law'苦黎辛!
我個仔BB時都唔知幾好湊,而家又聽話又好錫妹妹,但相反阿妹就唔係咁好湊,又8掛,食奶就一定要餓先食,出街就絕食,我係街到餵佢幾想 ,但見佢係屋企好乖咁食晒就個個都錫到佢'lon'。放心啦,小朋友乖唔乖,命好命苦係自己點睇嫁姐!

翡翠宮

我唔信我姑媽第一胎夠係仔囉, 佢都不知幾好福氣老公又鍚d仔女又孝順, 唔好話你大嫂唔抵得你生個仔

侯爵府

好媽媽勳章

我去大陸旅行時,在一些落後的農村,聽過當地人這樣說!
(我想應該是這句話的出處)
我還問當地人為什麼這樣說,原因是:
1.因為太窮,父母一般都要從事務農工作,而一般家庭(自古以來)都會生很多孩子,如果第一個是女,到她2-3歲時就可以幫手照顧跟住生的細佬妹,幫手煮飯做家務(傳统男仔吾使煮飯做家務).......
2.因為窮,屋企冇$同個仔聚老婆。如果第一個係女,就可以先賣左佢(嫁出去),用收返D禮金再買返(取)個心抱,所以一般會好快有孫抱==>咪好命囉!!

不過這巳是很古老的說法了,現在,如果40歲就抱孫,都吾知係好命定命苦!

[quote]
orngng 寫道:
我大嫂話第一胎生仔d人苦命過生女d人好多wor, 又話第一胎係生女d人係好好福氣wor, 有冇人聽過d 0甘0既事呢? 係真唔係真呢? 我諗我生完"仔", 會冇運行, 如果屬實!

別墅

你應該同你大嫂講:
"係呀,亞嫂,我命苦你都算到睇到,
你真係勁,咁唔該你比住十萬八萬過我扎袋,
等我唔駛咁苦丫"

呢d人係要串下佢,佢先至會講少d

首頁

尾頁

跳至