自由講場

跳至

首頁

尾頁
y

男爵府

有無人知打了乙型肝炎針後(3支),體內可維持幾多年抗體呢!

我計劃咁生BB所以要打肝炎針(04年5月完成3支針),想知體內可維持幾多年抗體呢,因我怕無晒抗體都唔知,我老公係乙型肝炎帶箘者,thank

男爵府

Re: 有無人知打了乙型肝炎針後(3支),體內可維持幾多年抗體呢!

as far as I knew - I need to test the antibody after 10 years. if not enough, will need to inject the booster dose.

I finished my injection (3 doses) in 94. do the testing in 2004, and inject the booster dose by then.

大宅

Re: 有無人知打了乙型肝炎針後(3支),體內可維持幾多年抗體呢!

Average is 5 years. But you better check it every 5 years. If you antibody is low, you need to inject one dose to increase the antibody.

大宅

我2000年打左, 06年1月剛好5年, 我想問係咪去普通診所驗血, 唔夠先打多支, 因為想當年, 我係係家計會打的.

別墅

我之前打咗, 姑娘話我antibodies高, 終身免疫
知足知不足, 有為有不為

大宅

點解我從來無打過針, 但身體又會有抗體? 婚前檢查同兩次大肚時驗血o的報告都係, o甘我係咪終身免疫呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

因為你曾经接觸過肝炎菌,但你身體打贏咗,所以產生咗抗體.

Jimsalad 寫道:
點解我從來無打過針, 但身體又會有抗體? 婚前檢查同兩次大肚時驗血o的報告都係, o甘我係咪終身免疫呀?

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我睇過一個女e生︳
佢話打過三支後都永久架啦﹗
但又真係有報紙曾經咁講過架喎﹗

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

係架﹗有d係天生會有架﹗
88654321 寫道:
因為你曾经接觸過肝炎菌,但你身體打贏咗,所以產生咗抗體.

[quote]
Jimsalad 寫道:

[/quote]

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

我99年打晒三支針到最近做body check-up時驗血醫生話我有足夠

首頁

尾頁

跳至