意見反饋
義工
[2005年] 阿B是BIG BABY 請大家給意見

別墅

國民生產總值:724

阿B是BIG BABY 請大家給意見

昨天我的阿B是 36週 ,但阿B已經有7.7LB,醫生同我講阿B好重,可能要考慮開刀,因為阿B的頭仔大了兩星期,個肚又大了3星期,其他位置也大了一個星期。由32-36週呢個時間,阿B差唔多一星期重一磅。現在醫生叫我考慮開刀呢個問題,我唔想開刀的,因為由有BB開始,我已經諗住餵人奶的,開刀個傷口可能會好痛,所以我沒沒有心理準備要開刀生。兩個星期後再一次檢查到時阿B可能有8.5LB ,如果係妳地會唔會選擇開刀呢?

我真係好唔開心的 :-(
http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

子爵府

國民生產總值:14766

Re: 阿B是BIG BABY 請大家給意見

jenjen123,

我最近有個朋友生左個9磅幾既BB, 佢最初都係係唸住自己生, 但係產檢個醫生已經話阿bb個頭仔太大, 而個媽咪既盤骨位置又唔夠大, 就算比你生都生唔到, 所以最後都係開刀, 我覺得醫生比得意見你既話都係聽佢講好d

男爵府

國民生產總值:7070

同意, 你個醫生係私家定公立? 若果係公立, 更加無理由"扼"你.

happyalice 寫道:
jenjen123,

我最近有個朋友生左個9磅幾既BB, 佢最初都係係唸住自己生, 但係產檢個醫生已經話阿bb個頭仔太大, 而個媽咪既盤骨位置又唔夠大, 就算比你生都生唔到, 所以最後都係開刀, 我覺得醫生比得意見你既話都係聽佢講好d

男爵府

國民生產總值:6885

jenjen123,
其實我都有擔心過呢個問題...
我都唔想bb太大, 好驚會生唔出..
我亦都唔想開刀..
不過如果醫生同咁同你講..你都係信醫生好d...
如果你試生, 唔成功, 之後又要開刀, 味仲辛苦...(touch wood)..

大宅

國民生產總值:3106

jenjen123,

我姑9話開刀都可以餵人奶,因為佢都係!所以我都一樣開刀&餵人奶!唔好擔心la!

子爵府

國民生產總值:14844

jenjen123,
其實都可以餵人奶架~~~
不過你要忍少少痛囉,為0左呀B就咩都得啦~~~
何況你呀B大,你要試順產,痛你幾個鐘之後都係要開刀咪仲傻~~~~

大宅

國民生產總值:2103

你就好啦, 36週有7.7lbs.
有無問過醫生,其實bb大咁多會唔會早產架呢??
醫生幫你check左夠唔夠位生?

jenjen123 寫道:
昨天我的阿B是 36週 ,但阿B已經有7.7LB,醫生同我講阿B好重,可能要考慮開刀,因為阿B的頭仔大了兩星期,個肚又大了3星期,其他位置也大了一個星期。由32-36週呢個時間,阿B差唔多一星期重一磅。現在醫生叫我考慮開刀呢個問題,我唔想開刀的,因為由有BB開始,我已經諗住餵人奶的,開刀個傷口可能會好痛,所以我沒沒有心理準備要開刀生。兩個星期後再一次檢查到時阿B可能有8.5LB ,如果係妳地會唔會選擇開刀呢?

我真係好唔開心的 :-(

複式洋房

國民生產總值:361

我老公個亞哥個老婆, 同你個程況差唔多, 36週已經照到8磅, 於是e生建議佢馬上開刀, 結果37週就攞咗bb出嚟, 最後7.7lbs. 佢話見到自己生嗰啲人第二日就行來行去, 但佢就唔得囉.

別墅

國民生產總值:724

tweetycheung,

我都有問過如果bb咁大會唔會早產,醫生同我講沒有關係的,要睇bb頭仔係唔係好落,要落到盤腔的位置就可能會早產,但我上次去檢查的時候,bb雖然已調了頭,不過頭仔仍然在比較高的位置。

http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

複式洋房

國民生產總值:378

Jen Jen 123,

我有個朋友佢個B有8.5磅,本來堅持自己生。但痛咗12個鐘都係生唔到,結果推咗入去開刀。

另一個朋友一開始就開刀,佢只係遲咗幾日先開始餵人奶。但最後都成功,不過傷口就要長D時間先完全康復(內&外的傷口-要成兩個月。及要

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.