論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

又要送錢比個工人走

我已經密謀term.個工人

大宅

Re: 又要送錢比個工人走

我岩岩先炒完,除左要比你果d之外,仲有內陸機$400加機場稅呢 :-( :-( :-(

大宅

我幾年前都試過一次, 真係好傷, 宜家可能又要
第二次, 因為我個印印講到明等我炒佢, 有錢補。

大宅

我第一次請工人, 都係上月底補錢炒左個衰佢, 其實我地d香港老板好簡單, 只係希望可以請個人返來幫下自已手, 照顧d小朋友, 做下家務, 自己就在出面捱世界, 個個月要出糧比工人架, 佢地又唔係白做, 反而自己就要受老板氣 ! 又要包食包住包日常用品, 下下又驚佢地做得唔開心, 會對自己d仔女唔好, 對佢地好佢地以為"老馮" (我果個就係禁差, 來左五個月未到就成日黑面, 打斧頭, 後來仲偷野), 成日好似你欠佢禁, 其實佢地唔鍾意就唔好來hk啦, 又無人迫佢地來, 來左又唔安份, 我不是有種族岐視, 我地真係一d高等d既民族黎架 !
炒佢仲要賠錢送張機票請佢走, 其實真係好鬼激氣架 !

大宅

唉~~~我係上星期先少左個工人,真係又要出$$$又要激氣,送走左佢雖然屋企d野要一腳踢,仲要湊埋細路,但我依家覺得好舒服~~~唔駛下下睇人面色同勞氣(我依家陀梗第二胎、放梗產假),不過到放完產假時真的唔知點算...真難為要返工既媽咪... :cry:
大家比d心機,唔好為左呢d工人咁激心。

大宅

我都同意, 炒左佢之後覺得心情仲開朗左, 有d唔駛再睇人面色的感覺 !
個工人事前絕無諗過我會炒佢, 諗番都幾開心, 炒佢果日我個佢講話同佢一齊返公司簽番個名, 仲同佢講叫佢晚上煮甚麼, 點知佢到去我就叫agent同佢計數, 唔准佢來返來啦 ! 後尾聽個agent講佢喊到死, 不過仲用粗口駡個agent夾埋我炒佢, 不過, 個衰印都抵死架 !
該用戶已被刪除

男爵府

如果在香港請外傭有試用期就好啦!

大宅

醒目開學勳章

未夠一年,炒工人唔使比年假錢.

大宅

sophie&sara 寫道:
mrs.so
妳個工人返去邊?點解有$850'禁'平的機票?我要比$1144去馬尼拉? ?-( ?-( ?-(

me too-->$1144!

大宅

prettywife 寫道:
如果在香港請外傭有試用期就好啦!

agree!
咁我只要補7日!唔使補1個月咁傷!
:-( :-( :-(

男爵府

請問佢幾時執行李? 我都會炒個印印, 都想知程序, thanks,

nonowong 寫道:
我都同意, 炒左佢之後覺得心情仲開朗左, 有d唔駛再睇人面色的感覺 !
個工人事前絕無諗過我會炒佢, 諗番都幾開心, 炒佢果日我個佢講話同佢一齊返公司簽番個名, 仲同佢講叫佢晚上煮甚麼, 點知佢到去我就叫agent同佢計數, 唔准佢來返來啦 ! 後尾聽個agent講佢喊到死, 不過仲用粗口駡個agent夾埋我炒佢, 不過, 個衰印都抵死架 !

複式洋房

nonowong,
How about your maid's luggage ?
You went to agent with your maid with her luggage ?

?-(

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我問樂途旅行社, 如果11月14日前馬尼拉就$850, 可改期, 點解可以補7日錢呀?

勞工法例做滿三個月不論任何情況都要按比例計算年假...

男爵府

咁平,我二個月前炒個印,要1600!去菲的機票平好多呀.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

大宅

dorismama,
果日同左佢返公司後, 我就無比佢返我屋企, 佢d行李我自己幫佢拾完拿返agent, 因為我要完全殺佢一個措手不及 因為佢之前偷左我d野又話"掉"左, 雖然我無証據, 但係我可以肯定佢有偷我d野, 因為有好多好野唔係唔見左就比佢 "掉" 左, 次次都係我問佢先至講, 否則就會石沉大海 ! 我同佢執野時終於肯定個死pk係有偷我野, 因為在佢個櫃度有香水, 唇筆, 眉筆.......(當然全部係我架啦), 激起上來佢掉我d野, 我咪掉番佢d野啦, 佢有幾件新衫都比我掉左無比番佢, 後來我攞番佢d野返公司比佢之後, 佢竟然有面打比我老公話 " 先生, 你無幫我攞毛巾牙刷黎呀 到目前為止, 我都好心涼架, 等佢偷野偷得禁開心, 就等佢著住對拖鞋(佢當日係著拖鞋返公司的)上飛機啦 !

首頁

尾頁

跳至