產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

便秘!! 好痛苦

唔知各位mama 有咩好方法呢?? 或有無人同我同一情況
我而家懷孕差唔多13week la, 因為我便秘左好耐la,
又食菜, 橙, 鮮奶, 麥片, 木瓜, 紅咪都無反應
其實我係有便便, 但出唔到呀, 我由星期1至星期6 只係星期3去左一次, 但係量唔多

如果今晚都出唔到我諗我會入醫院(尋晚老公都叫我入醫院, 我話睇多日先la)
html

大宅

Re: 便秘!! 好痛苦

我都係咁, 不過我用奇異果炸汁, 唔加水, 飲一杯就有大大, 我都係d嚴重便秘, 成日想去又去唔到真係想死, 你不如試下哩個方法丫

大宅

fung1975

多謝你既議見!! thx
等我今日放工返去試下
想問你通常用幾多隻奇異果??
html

大宅

我唔知用幾多個, 次次都係老公整, 佢會加多個萍果落去搞

別墅

我之前都試過,有便便,去唔到,要去痛到死。

我現在每天食菜(功用不大),每天食兩個生果(一定有一個係橙),每朝一杯鮮橙汁,記住係鮮橙汁,有渣果隻。If 冇鮮橙汁,可以試

大宅

飲豆漿∼∼我試過係得架(我用豆漿機自己整)∼∼
我的電腦壞了,可能要一段時間才回覆pm,如有急事,請電話聯絡~

子爵府

食火龍果啦.. 都好work的.

大宅

畀面勳章

可以飲prune juice, 好work ga

公爵府

畀面勳章

食火龍果真係好好架!!

禁止訪問

大宅

多謝你地既意見!!
我已經買左火龍果, 奇異果, 萍果la
希望快d有得去la...
仲有呀, 我想問有d bk mama 話唔食得香蕉,
咁大蕉食唔食得呀??
因為我知道大蕉都可以通便架
我而家先得果13week, 幾時先等到生呀
成日都無得去真係好慘架
個肚谷到人地唔知以為5個月呀
html
該用戶已被刪除

民房

你可試下食西柚/沙田柚。

無辦法就去WATSONS/MANNING買FLEET(通便劑-政府醫院都用呢隻牌子﹐絕對安全﹐ 孕婦生之前都用嚟通便)HK$19-﹐ 包你有得疴。

之前我都有便秘﹐後期食清咗﹐ 食少D熱氣嘢會好D。
30週後會好D。而家39週﹐ 最近一日2-3次。爽呀﹗
[url=Lilypie Baby Ticker]Lilypie Baby Ticker[/url]

大宅

試下煲薑汁番薯糖水,落小小冰糖調味就ok. 我奶奶煲了兩次, 之後就有便便, 但要熱食,不可隔夜,因有太多風入肚. very work.
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

複式洋房

我都係有咁問題,你可以試下食芝麻糊,我食左都會有效,而且對bb都好,不過我見有d媽咪話要5,6個月先食,但因有效,我而家9週我都會一星期食一次,食完都會有效.你可以試下,另外近日新發現,新近當造的恐龍蛋布冧都有用,食一至兩個再加少少生果第二日都得去,希望對你會有用.

民房

妳可以試吓食纖維粉...我問過醫生..佢都話冇問題...
希望可以幫到妳啦....
但係我而家兩個幾月,已經冇得去...我仲痛苦.. :-(
我試過好多方法都唔得...我可能遲d會去洗腸.... :-( :-(
畢畢,畢畢,我錫晒妳....

民房

kam_1113 寫道:
飲豆漿∼∼我試過係得架(我用豆漿機自己整)∼∼

但係人地話豆漿好涼呀...我之前試過日日飲...最後.......... :-( :-( 仲小產埋...所以唔好試呀....我而家有咗都唔敢飲....
畢畢,畢畢,我錫晒妳....

複式洋房

試下買十字牌燕麥奶飲呀...好好飲家....我一向都有便秘家,但而家日日下午茶都有飲燕麥奶,就日日夜晚都有得去啦...試下啦~~~
[img align=right]http://img.mms.sohu.com/mms/1841/65/70065/p2.gif[/img]

大宅

都可以食西梅 or 飲西梅汁>>>
不過有樣野真係好work架, 就係特定時間去廁所,
帶份雜誌入去等下就得囉..

大宅

我果陣每朝食兩個奇異果同飲一大杯水, 跟住就有得去.

首頁

尾頁

跳至