嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

食奶好扭計咁點呀?

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 食奶好扭計咁點呀?

你bb幾大呀?
該用戶已被刪除

侯爵府

好媽媽勳章

o下.......個幾月就唔肯飲奶......
其實bb o既o野真係好一時時o架咋,呢期唔肯飲,
遲d又會飲番o架喇....

複式洋房

有一個方法係外國都幾流行..不過香港d父母唔多捨得, 就係餓個bb一餐

我試過兩日...而家個b餐餐清樽呀...
話說佢前排成日扭計唔肯飲奶, 或者飲得兩三安就誓死唔飲...激到我死, 後尾我個外國朋友教我話要餓佢, 咁我就試
該用戶已被刪除

大宅

我agree~didikoko的做法!!
不過, 我就唔會刻意餓佢, 佢餓就自然會飲!! 佢唔飲, 你死迫佢的話, 只會令到佢厭奶ga咋~

我工人試過迫阿仔飲奶, 卒之...有飲, 但連之前飲左果2-3安都嘔番晒出黎呢! 仲衰啦...

但當然, 你要check下有冇其他因素啦, 或者個奶咀太硬, 太大佢飲唔到都唔定!!

所以, 如果佢穴係扭計唔飲奶的話, 就由得佢唔好飲~唔駛迫ga, 大人都會食濟啦~係咪
該用戶已被刪除

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

個幾月大唔肯飲奶, 你喂梗幾多安呀?

我BB個幾月時食到4~4.5安, 後來見佢食得晒又加奶, 加到6安時終於出事, 佢可能食濟, 枕住食得3安, 仲衰過初生時食量, 我先至睇下奶粉罐既沖調表, 發覺2至3個月既BABY (11磅)食4安ONLY, 但我BABY已有12磅半,所以開5安已足夠,
結果, 佢真係食翻正常, 就算食淨都係半安咁上下.

仲有呀, 好攪笑嫁, 佢一食夠, 會擰頭唔飲嫁, 再"隊"比佢, 佢會"BU"出來, 成面都係.......
該用戶已被刪除

大宅

Suki&Koey,
你真係唔駛太緊張ga~
BB好現實架, 佢一肚餓就會食ga喇! 就算佢一日或者幾日都食得好少, 都唔緊要ga~你要留意下佢, 仲有冇其他唔妥?! 玩得, 瞓得, 冇吽逗...就冇乜問題ga喇~
唔駛咁擔心喎!!

男爵府

Suki&Koey ,
我個囡一個月大咪又係....
佢一次飲2-3安.. : :-( :-(
飲得又慢又啜得少......唉......

首頁

尾頁

跳至