跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋BB有冇死訓

我亞b(二个多月), 今个星期開始死訓呀.
早上食完5安奶, 玩一陣,gu wo完 就訓, 之后每歺都食到4安奶左右就推出奶咀,唔食又 玩一陣,gu wo完又訓. 到了晚上8:00-9:00pm 左右那歺奶, 食完后, 竟然可以一訓訓到第二日7:00-8:00am. 成10-12粒鐘.
唔洗食11:00-12:00pm最后訓前那歺奶. 幾奇怪 !

宜家每日食4歺奶, 奶量又少咗, 都唔知佢點解咁, 你哋有冇相同問題呀.

男爵府

Re: 你

無喎! 10-11 pm drinks breastmilk ---> next time will be about 4 am

洋房

Anita,

我bb最長紀錄係試過晚上8點幾食左奶,
到第二朝8點幾,
依家都時不時係咁架,
昨晚又係9點食完到今朝8點囉~
可能bb日頭無
從我母親生我, 你就是我的 神! 8月17日:3.745kg / 9月6日:4.385kg /10月20日:6.2kg / 11月21日:17.5lbs / 1月3日:18.7lbs / 2月24日:21.3lbs

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Re: 你哋BB有冇死訓

ANITA HO

我個仔咪又係咁. 訓多過初生, 好奇怪.

食完奶, 佢個咀會"妹妹下" 比食淨既奶佢飲又係 "BU" 出來, 原來佢扭眼訓, 要食奶咀訓覺, 餐餐食完都會訓, 佢都係食小左. 之前食開6安, 而家4.5~5安. 見佢精靈情度冇減到,所以都唔太擔心.

不過, 如果佢9點幾食完, 以往我會拖到佢12點幾1點比埋佢食就訓到6點幾7點,但近呢幾次, 佢食完9點幾會訓到3點幾4點, 我都冇乎!!!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

一日咪食36安? 醫生冇話食得太密咩?

[quote]
Fayehung 寫道:
Anita,

我bb最長紀錄係試過晚上8點幾食左奶,
到第二朝8點幾,
依家都時不時係咁架,
昨晚又係9點食完到今朝8點囉~
可能bb日頭無

洋房

係呀, 佢8月17日出世,
依家體重大概14-15磅左右,
上次去健康院, 姑娘話體重都ok喎!

[quote]
moonychan 寫道:
一日咪食36安? 醫生冇話食得太密咩?

從我母親生我, 你就是我的 神! 8月17日:3.745kg / 9月6日:4.385kg /10月20日:6.2kg / 11月21日:17.5lbs / 1月3日:18.7lbs / 2月24日:21.3lbs

大宅

我bb呢個星期開始都係死訓呀, 通常好夜先訓, 2am訓到朝早11am先起身...因為佢訓得太耐, 宜家變左食四餐, 一餐6-7oz, 唔知咁樣佢會唔會瘦番呢...之前佢既體重增長得幾好.

珍珠宮

嘩, 你個b 早我個 b 出世 1個week 咋, 我bb有12磅半, 你個b 14~15磅, 屬大碼了.

大宅

點解你地d bb可以一教訓咁長﹖
我個b 1200 訓,5點幾6點就要再食奶,
不過佢都係死訓b,佢日駁夜,夜駁日,一餐駁一餐咁訓,
有時一日醒得一陣間格咋,佢會週圍同人傾計,
如果你唔得閒理佢,佢轉頭又訓返架la,
其實我唔想佢訓咁多,不過想佢夜晚可以訓長d,
你地有冇計﹖

大宅

Hi Fayehung & Moonychan,

係啦, 訓多過初生時好多, 幾奇怪.

直至昨晚我bb仍然係10:00PM前訓到第二朝7-8點AM.
未死訓前, 佢每日食5歺奶, 每歺食5安奶 (即25安奶一日) 每歺奶距4个鐘. 之前我咪話我BB在某歺会在尾1安或半安奶時"BU"返奶咀出來唔食, 咁咪食小咗. 好擔心.

宜家我試

禁止訪問

大宅

AnitaHo 寫道:
我bb仍然係10:00PM前訓到第二朝7-8點AM.

如果係我就發達!
請問你點樣train up bb呢個schedule架﹖

大宅

Ellice

其實我都冇train佢嫁. 不過我bb係婆婆湊星期一至五,咁星期六我先湊佢回家. 返到我家后佢周圍望,唔習慣, 所以訓得唔冧, 又紮跳, 哭..etc 總之,睇佢个樣就知佢好眼訓. 之后星期日晚返到婆婆到就好舒服咁開始死訓喇...

大宅

Ellice

係呢, 你个b幾大呀. 我B就2个半月左右開始死訓.
会唔会你个b未到時間呀, 可能到2个半月時間就会呢 !!

民房

[quote]未死訓前, 佢每日食5歺奶, 每歺食5安奶 (即25安奶一日) 每歺奶距4个鐘. 之前我咪話我BB在某歺会在尾1安或半安奶時"BU"返奶咀出來唔食, 咁咪食小咗. 好擔心.宜家我試

大宅

ANITA,
真係同人唔同命,我個b又係比婆婆湊,又係住響婆婆度,
星期五晚先接返屋企果隻,佢之前都可以由1200訓到5、6點,我仲諗緊佢應該好快可以訓到7點,點知呢兩日唔知係凍左定係點,佢由半夜開始一個鐘醒一次,攪到大家都無教好訓!我而家直頭覺得心灰意冷!如果晚晚都係咁醒婆婆就慘la!唔知點算!

我個b今日arm arm兩個半月大,承你貴言,希望佢由今晚開始一教訓到大天光la!

大宅

Ellice,
你有冇用米袋紮住佢訓呀 ? 我有架.
又会唔会係凍呀 或 熱呀 ?? 咁佢係哭醒 定係 叫咋 定 紮醒, 有冇開眼架 ? 咁你咪抱到佢訓到好冧好冧D先至放床, 咁應該有攪訓囉.

Taremama,
咁有係喎, 應該lee兩歺係会開胃D先至arm. 因為訓咁多粒鐘之后先至有得食.
咁你bb有冇再減歺, 好似我b咁不用再食11:00-12:00pm那歺奶吖 ?

民房

AnitaHo,

我bb有時食4餐, 有時食5餐. 不過唔知佢胃口差咗會唔會同佢上個禮拜二打完五合一針有關呢? 佢打完針之後有小小發燒(37.6). 不過佢瞓得, 玩得, 仲成日同我哋笑, 大便又正常, 而家體重係6.37kg(佢8月9日出世, 得3.05kg), 係唔係又好似唔駛担心住, 觀察吓先呢?

洋房

感謝主, 都算係大碼bb架!
你個b笑得好甜喎, 好得意! :lol:

moonychan 寫道:
嘩, 你個b 早我個 b 出世 1個week 咋, 我bb有12磅半, 你個b 14~15磅, 屬大碼了.

大宅

開始醒果陣,佢通常都無喊,只係週身郁,移醫哦哦咁,對眼係合埋既,但耐得濟無人理就會越叫越大聲…繼而開眼…繼而淚彈……!
我無抱到佢訓冧先放床架,通常掃完風就放床,然後熄燈,no matter佢訓左定未訓,因為佢可以自己入眠,唔使人理,有時我都唔知佢幾時訓,因為我自己一掃完風就九秒九訓架la!
我冇用米袋宅佢,我覺得佢好似唔係幾鍾意個米袋咁,宅住佢反而週身郁,唔知係咪個袋太重﹖!
凍/熱應該就唔係,佢d衫應該幾ok!
或者我今晚用下米袋先!

AnitaHo 寫道:
你有冇用米袋紮住佢訓呀 ? 我有架.
又会唔会係凍呀 或 熱呀 ?? 咁佢係哭醒 定係 叫咋 定 紮醒, 有冇開眼架 ? 咁你咪抱到佢訓到好冧好冧D先至放床, 咁應該有攪訓囉.

首頁

尾頁

跳至