意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 3|主題: 77867

BB已10個多月大,仍未出牙,要補充什麼?

大宅

國民生產總值:1016

BB已10個多月大,仍未出牙,要補充什麼?

囡囡已10個多月大,身體很好,但仍未出牙,她一直吃母乳,6個月開始吃粥、魚、菜得食物,請問現在需要為她補充什麼食物或營養?為何這麼遲仍未出牙?大家有沒有類此經驗?請多多指教!

複式洋房

國民生產總值:261

Re: BB已10個多月大,仍未出牙,要補充什麼?

以我所知係應該要補充鈣質!!

禁止訪問

國民生產總值:10761

大宅

國民生產總值:4157

My son's first tooth appeared when he was about 11 months old. You can give her some food that is rich in calcium e.g. cheese, milk.

I once asked a doctor this question and he said that taller babies tend to have teeth later. Is your baby a tall one?

別墅

國民生產總值:901

rinapang,
咁o岩個囡囡都係10個幾月大喎, 過佢都係重未出牙, 我都去問過D媽咪同事, 我有個同事話我知佢個囡囡成一歲先至出牙仔, 佢重話越遲出越喎, 佢解釋係話越遲出就D牙會越靚喎, 佢咁樣講完之後我先至無咁擔咋, 妳都唔好咁擔喇, 唔好咁喇, 以

複式洋房

國民生產總值:109

我個囡囡11個月都未出牙,
之前睇醫生時都問過,醫生話無問題.
咁啱今日惠氏d姑娘打嚟講開話晒吓太陽都會有幫助喎.
匡遙 - 2004年11月27日在屯門醫院出世 27/11/04 3.00kgs 02/12/04 2.89kgs 14/12/04 3.35kgs 30/12/04 3.99kgs 28/01/05 4.78kgs 04/04/05 6.41kgs [/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid170/p3b5905bfca368338c237d785f8d6f4a5/f3f37faa.jpg.thumb.jpg[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid181/p52037fc5bc3e6145b6bb81929388d462/f2d78b99.jpg.thumb.jpg[/img]

男爵府

國民生產總值:6949

可比些芝士、乳酪bb食丫

大宅

國民生產總值:1016

多謝大家熱心回覆, 囡囡對牛奶製成品有敏感,不能吃芝士乳酪等食品,可能calcium不足, 我已買些含calcium的飲品給她,另外,亦會用牙刷套幫囡囡刷牙!
囡囡只是中碼BB,不是高的一類,看見原來其他家長也有類似經驗,我就放心了,因為我以往從未聽見過,而最近又看見有些朋友(成人)只換過部份乳齒,沒有全部換恆齒,惟有待乳齒蛀牙或拔掉後換假牙,所以有些擔心牙齒的成長!

男爵府

國民生產總值:6949

可買些bb餅,含鈣質架

大宅

國民生產總值:2436

Don't worry, my b have 1st teeth when he was 15 months old. My doctor said everyone is different.

侯爵府

國民生產總值:24286

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我個女又係十個月大,又係無牙
我駝住佢個時日日飲高釫低脂奶,南瓜豬尾骨湯.照計我個囡應該有好多釫比佢吸收架.係咪真係關釫事呢?!
不過我又唔係好擔心佢咁遲出牙,因為佢而家無牙都可以咬爛哂d食物先吞.

洋房

國民生產總值:268

我囡囡1yr才出牙, 我看過醫生, 他說沒有問題, 如大過1yr還未出牙, 就要找醫生la
:party:

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.