在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好辛苦!公司人事問題

公司30零人,加入左依間公司差不多1年,我係admin o既主管。
依間公司o既老闆太好人,做野好出色,但人事管理上就... :cry: 佢好怕得失d staff,所以成日隻眼開隻眼閉。

作為department head,我覺得我有責任uphold公司o既policy,at least要維持公司o既紀律。但係,公司d人,真係完全吾店,我想執行d policy,因為係我o既工作責任,但真係有心冇力,吾執行咩,佢會比佢o係背後話我Q用,我好辛苦,有時真係比班人激到喊... :cry: :cry:

公司有部份o既人係咁O既:
- annual leave張申請表o係放完假番黎先交比我,仲要催佢交

- 有人試過吾返工又吾打電話返黎告假又吾接電話,第2日返工吾交假紙吾交代mud事

- 11:15am叫外賣(雞比湯烏冬),我問佢做mud依d時間食野,佢話係早餐

- 返工時間走左去修甲

- 早退吾出聲(鬼祟地走)

仲有好多,根本冇人理我!因為佢地吾驚我!我話佢地佢地返而會嬲我.... :cry: 之前有次類似case我同我老闆傾傾下忍吾住喊,我吾係扮可憐,係真係好吾開心,根本冇人respect自己,出memo/定policy又如何??佢地都照係咁做! 果次我喊左成10分鐘,我老闆安慰我,佢話有時d野做吾倒吾會怪我,但我真係過吾倒自己果關同睇吾過眼,一間公司點可能係咁,痴線架!!

有冇sister都係做admin?有冇心得可分享? 我好helpless!雖然我知老闆會support我,但我自己情緒成日比d衰人影響,壓力大到成日頭痛 :-(

公爵府

好媽媽勳章

Re: 好辛苦!公司人事問題

查實你老闆都唔介意D 員工冇王管.
你要執行紀律真係難D. 若你要處罰冇紀律既同事, 人地一句 : 你自己都係打工咋,
咁咪重衰,
見意你向老闆提出, 犯規同事一律嚴格執行, 例如 : 放假唔出聲唔打電話返公司, 當曠工計, 扣人工.
工作時間私自出走, 扣人工/炒友

公爵府

你間公司仲請唔請人?
首先要控制你的情緒.
要老闆知道紀律及員工自律性對公司造成的影響,
及會影響工作氣氛, 要老闆知道你的職責,
做好老闆要獎罰分明,不是放縱同事, 這樣遲早出事.
三十人的公司話多唔多, 不過, 一定要制定員工手則.
你老闆唔支持你, 你都做唔到乜.
消極的話隻眼開隻眼閉;
積極的話迫你老闆放權, 你當家.

恭賀新禧,迎春接福!

大宅

我共中一項工作都係做admin野,你老闆唔合作,都真係好難做...除非你老闆肯下放權力比你(一定要白紙黑字寫低簽名作實),等佢無得抵賴....
你間公司d人咁,都真係好唔掂,公司想繼續"發揚光大"都幾難~

我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

別墅

其實唔洗禁嬲丫,放假唔比假紙,又無通知屬個人責任,扣錢咪得囉。

11:15am叫外賣早餐、靜靜雞早退...唔洗你直接話佢ga,同佢部門主管或老細講,如果佢地唔出聲,你都不好做醜人啦。

你做得1年admin(就算係主管),其他如果年資耐你好多嘅話,好難聽你支笛...

可能這樣公司文化根深蒂固,老闆有心改革的話,一定放權比你, 否則的話...你都放鬆d啦,求其同d同事打好關係就算囉。

請問貴公司請人嗎?

男爵府

老闆都吾理, 你又點理得咁多?????

侯爵府

我覺得你老細5想理喎

大宅

栗子媽媽 , mona:你地都嚟講下呀?hehe
如果比我,我都會唔理!費時做犯眾憎嘛!同 d 同事打好關係咪仲好!老細都唔理就算囉!冇謂哂自己既精神!

男爵府

一個盡忠職手o既人, 根本唔可以o向呢o的公司立足, 如果你認為你唔可以改變呢間公司, 我諗你應該知點做.....

佢o地o向間公司食慣歎慣, 點可以返轉頭守番規矩呢, 都係你老細作o既孽啦

你老細唔up頭, 你根本唔可以做到o的乜o架啦, 係時候諗吓自己前途啦
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

首頁

尾頁

跳至