潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

民房

織頸巾

想織一條俾我老公,一條俾我仔仔..
大家有冇d款式同埋colour建議俾我呀~
有一些花款我都識織~但唔好係咁難果種呀~哈哈

大宅

Re: 織頸巾

如果織俾仔仔
款式最好簡單d
等仔仔用起比較軟綿綿

可以考慮高低針
pattern 如下(好似織冷衫的彈弓腳)

高低高低高低高低高低
高低高低高低高低高低
高低高低高低高低高低
高低高低高低高低高低
高低高低高低高低高低

男爵府

加針 > 兩針織埋一針 >加針 > 兩針織埋一針 ......
加針 > 兩針織埋一針 >加針 > 兩針織埋一針 ......
重複以下

*** 起針時單數,雙數織出 lai 個花唔同ga, 你可以起幾針試織睇0下邊個花自己比較喜歡 ***

民房

唔該哂呀..我仲想問下邊度既冷又平又靚呀~因為我睇開太子聯合果間既,但我又覺得偏費wo..

男爵府

葵涌廣場有好多平冷ga

公爵府

花園街都ok.

男爵府

圖樣呀
我織完都送0西俾人.......
0甘啦! 我今晚返去織一塊仔再影相post 出 lai 俾你睇啦!! 好唔好?

akina&melody 寫道:
wakuwaku:

早晨,不好意思,有無圖樣給我看,謝謝!

水晶宮

我就鍾意辮子果種圖樣

可試下用2色冷間住織
我試過用 紫+灰 / 紫+白 比我妹 & 自己
每隻色織20行, 粗間 咁囉

織完第二年的冬天, izzue 都有條頸巾係 "紫+灰粗間"

公爵府

你試下起平針腳, 織7-8行, 頭尾要織高低針 (闊個邊, 每邊約織6針). 唔係會捲埋豬腸咁.

民房

GOOD!!我之前成日都唔明點整先唔會變豬腸架..而家識啦~thanks.
該用戶已被刪除

公爵府

我意思邊位要織高低針. 唔可以全部織平針(即面織低針, 底織高針). 如果頭尾織高低針, 就唔會兩邊'曉/捲'.

唔明再話我知

Bob&Wendy 寫道:
emeraldlam,

Sorry, 我唔明呀,可唔可以再explain .......

公爵府

sincee
唔駛客氣

大宅

你好呀, 我想問咁係咪織第一針之前要加針啦, 即係加完針先將第一&二針織埋一針 , 定係第一針織平針, 跟住先加針再兩針織埋一針???? thanks

wakuwaku 寫道:
重複以下

*** 起針時單數,雙數織出 lai 個花唔同ga, 你可以起幾針試織睇0下邊個花自己比較喜歡 ***

公爵府

公爵府

maksin
我唔肯定wakuwaku的織法. 不過照看就應該:

織1針低, 加針>兩針織埋一針 >加針 > 兩針織埋一針 .... 1針低作尾. 唔係好難係第一針就加針.

wakuwaku, 有錯, 請指點

複式洋房

我覺得男性始終單色會靚D,例如:白,灰都唔錯
小朋友就咩o野顏色都無所謂,混色都得,因為可以cute,可以斯文,乜都得,點都好睇o既,不過,最重要係唔好吉肉,細佬仔最怕吉肉

sincee 寫道:
想織一條俾我老公,一條俾我仔仔..
大家有冇d款式同埋colour建議俾我呀~
有一些花款我都識織~但唔好係咁難果種呀~哈哈

男爵府

完全正確!! 好易, 又快起貨.
舊年一氣幫同事織5條都好快咋~~~~
不過起針時單, 雙個花有分別. 無記錯就起單係直紋 , 雙係斜紋

emeraldlam 寫道:
maksin
我唔肯定wakuwaku的織法. 不過照看就應該:

織1針低, 加針>兩針織埋一針 >加針 > 兩針織埋一針 .... 1針低作尾. 唔係好難係第一針就加針.

wakuwaku, 有錯, 請指點

男爵府

第一行
1.第一針唔織
2.加針 (即毛冷繞向上一下)
3.兩針織埋一針
4.加針 (即毛冷繞向上一下)
5.兩針織埋一針
6.加針 (即毛冷繞各上一下)
7.兩針織埋一針

如此這般.... 至尾

第2,3,4...... 行都係0甘

Maksin 寫道:
你好呀, 我想問咁係咪織第一針之前要加針啦, 即係加完針先將第一&二針織埋一針 , 定係第一針織平針, 跟住先加針再兩針織埋一針???? thanks

[quote]
wakuwaku 寫道:
重複以下

[/quote]

男爵府

wakuwaku...你未訓呀, 我織緊件衫仔比bb
堯堯網站Part IIDec 18, 2004 2.43 kgJan 19, 2005 3.53 kgFeb 22, 2005 4.75 kgApr 02, 2005 5.90 kg (連衫)Apr 22, 2005 6.12 kgMay 30, 2005 7.00 kg (連衫)Jun 30, 2005 7.50 kg (連衫) 70cm長Aug 01, 2005 7.60 kg (連衫)

首頁

尾頁

跳至