烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

BoBo8352 發表於 11-12-4 17:54
要剁嘛

Hi bobo,

尋日剩左一半未整 今日試左用焗爐焗啦 係乾d不過都ok既 阿女話要餅形所以一d粒一d餅

子爵府

引用:Quote:BoBo8352+發表於+11-12-4+17:54+要剁

原帖由 TangTang 於 11-12-05 發表
Hi bobo,

尋日剩左一半未整 今日試左用焗爐焗啦 係乾d不過都ok既 阿女話要餅形所以一d粒一d餅

侯爵府

BoBo8352 發表於 11-12-5 18:42
嘩~ 你駛唔駛咁快回呀

子爵府

環保接龍勳章

回覆:自家製肉丸

子爵府

引用:Quote:BoBo8352+發表於+11-12-5+18:42+嘩~+

原帖由 TangTang 於 11-12-05 發表
嘩~ 你駛唔駛咁快回呀
我地呢d講效率架

TangTang    發表於 11-12-5 18:46

侯爵府

BoBo8352 發表於 11-12-5 18:44
我地呢d講效率架

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TangTang 發表於 11-12-5 02:41
Hi bobo,

其實焗都可以唔乾架,唔駛用麵包糠,就咁撕細麵包,加牛奶浸吓,
到吸收晒D牛奶之後,直接加入肉中搓勻,做成肉丸之後就入焗爐,
我焗完冇即時拎出嚟,放焗爐中一陣再取出,唔乾仲好淋。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

引用:Quote:TangTang+發表於+11-12-5+02:41+Hi+b

原帖由 rose-mag 於 11-12-06 發表
其實焗都可以唔乾架,唔駛用麵包糠,就咁撕細麵包,加牛奶浸吓,
到吸收晒D牛奶之後,直接加入肉中搓勻,做 ...
有無成品
你成日攪到口水長流

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

colakola 發表於 11-12-5 23:25
有無成品
你成日攪到口水長流
唔好意思,即刻post相加埋條link,得未呀?
http://blog.yahoo.com/rose-mag/articles/161619/category/%E6%9D%8E%E5%A4%AA%E7%85%AE%E9%A3%AF%E4%BB%94

公爵府

熱血金章 畀面勳章

你靚過姨媽好多

子爵府

引用:Quote:colakola+發表於+11-12-5+23:25+有無

唔好意思,即刻post相加埋條link,得未呀?
http://blog.yahoo.com/rose-mag/articles/161619/category/%E6 ...
我肚餓了
話我知你屋企地址
我要去打劫

王國長老

colakola 發表於 11-12-5 23:38
我肚餓了
話我知你屋企地址
我要去打劫
咁D肉丸好貴,你要搭飛機十幾個鐘至到,你真係嚟,我請你食晒又有咩所謂。

子爵府

引用:Quote:colakola+發表於+11-12-5+23:38+我肚

咁D肉丸好貴,你要搭飛機十幾個鐘至到,你真係嚟,我請你食晒又有咩所謂。 ...
唔係化
我私家錢咪用哂
我都係隔空食住先
等你反香港黎整好喇

王國長老

colakola 發表於 11-12-6 00:10
唔係化
我私家錢咪用哂
我都係隔空食住先
咁你等我啦,不見不散。而家要瞓啦,C U tomorrow。

子爵府

引用:Quote:colakola+發表於+11-12-6+00:10+唔係

咁你等我啦,不見不散。而家要瞓啦,C U tomorrow。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

畀面勳章

你哋D對話好搞笑~~

侯爵府

rose-mag 發表於 11-12-6 15:13
到吸收晒D牛奶之後,直接加入肉中搓勻,做 ...
我都有加奶架 不過原來唔駛用麵包糠架 等我仲"hong"脆d麵包加落去添 真係笨實 你整嗰d超靚呀

王國長老

TangTang 發表於 11-12-6 00:42
我都有加奶架 不過原來唔駛用麵包糠架 等我仲"hong"脆d麵包加落去添 真係笨實 你整嗰d超靚呀
...
我係當整meatloaf咁整法,所以D肉質會軟少少。冇相干啦,整過至嘛。

大宅

又好吸引喎

首頁

尾頁

跳至