夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我對老公另類報復,哈...

我老公好自我,放假就只做自己喜歡的玩意,打game,砌模型,看vcd,佢好似重意為自己單身,一d家庭觀念都冇,唔理老婆同個女。我之前為左呢樣,成日同佢講,搞到自己好唔開心,老公又覺得自己冇錯冇問題。我其實好想佢陪多d我同個女,關心下我地姐。

不過,我諗通左d野,老公唔識tum我開心,我咪自己tum自己囉,呢個星期,我好開心o甘去扮靚,行街,同個女係屋企玩,一路煮飯一路聽歌,重哼左幾句歌,成個人都輕鬆晒。老公好似發覺左我有d唔同,未煮好飯就開定飯桌,平日佢霸住部電視打game,好勞氣o甘叫極都唔幫手開飯架。我又陰聲細氣同佢講,水喉壞壞地,佢即刻唔睇電視去整好佢。之前,睡房燈泡燒左,我唔夠高換,叫左佢一年先肯換呀........

我當初只係諗自己tum自己,費事同佢嘈,估唔到有意外收獲

洋房

Re: 我對老公另類報復,哈...

咁我就話你係very good 啦!!

公爵府

恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

大宅

晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

大宅

大宅

Yeah! 我覺得男人都係受軟唔受硬!
2個寶貝~雅詠&灝泯

侯爵府

angelmak ,
你有無打電話比個衰婆呀?????

大宅

O... 唔記得tim~ :mrgreen:
2個寶貝~雅詠&灝泯

侯爵府

唔好意思呀, 借小小位.....
angelmak,
你好無心肝呀!!!!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

晴B媽 :
其實我同你有d似。自老公自己開舖後,就一直好忙,沒有陪我,甚至電話都冇個,我打俾佢,佢可以忙到cut 我線。初時,我都成日同佢嘈,常常表現得好唔like!但我越不滿,佢就越反感。後來,我自己想通佐,亦開始自己搵娛樂! 反而e+佢會內疚自己抽唔到時間陪我,雖然都係年中無休咁做,不過,佢偶爾會特登放早少少回家陪我,也會打電話給我,而我亦習慣呢d生活~ 自己有很多空間也樂得清閒。

哈哈~ 我諗很多男人都係咁,你越鬧佢,佢就越反叛! 你越唔理佢,佢反而會緊你多d~~
Childhood is journey, not a race.

子爵府

好媽媽勳章

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命約有10~15年;你的離棄,會是我最大的痛苦.
當我要捱過最辛苦的歷程時,請千萬不要說:「我不忍心看他。」或者「讓我不在場時才發生。」
只要有你和我在一起,所有的事都會變得簡單容易接受。請你永遠不要忘記,我愛你。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

是是但但 寫道:
晴B媽 :
其實我同你有d似。自老公自己開舖後,就一直好忙,沒有陪我,甚至電話都冇個,我打俾佢,佢可以忙到cut 我線。初時,我都成日同佢嘈,常常表現得好唔like!但我越不滿,佢就越反感。後來,我自己想通佐,亦開始自己搵娛樂! 反而e+佢會內疚自己抽唔到時間陪我,雖然都係年中無休咁做,不過,佢偶爾會特登放早少少回家陪我,也會打電話給我,而我亦習慣呢d生活~ 自己有很多空間也樂得清閒。

哈哈~ 我諗很多男人都係咁,你越鬧佢,佢就越反叛! 你越唔理佢,佢反而會緊你多d~~

是是但但 ,

又真係好似喎.....我老公又係忙到電話都冇個,o甘我做老婆點都要打個電話問佢返唔返黎食飯加嘛,佢就極度不耐煩cut我線。
依家好囉~~我懶得理佢,唔鬼打比佢,我自己煮比囡囡一個食,唔考慮o甘多。如果佢真係返黎先開爐煮過佢食。我諗我開始睇化啦 對老公來說,我唔再要求佢陪我倆,佢應該冇晒壓力,好free好happy。對我自己來說,唔再對佢要求及抱著希望,反而冇o甘失望,冇o甘"炆"。

想辦法令自己生活得開心,原來容易好多。我要跟自己談戀愛,愛自己多d。呢個係我新覺悟。

男爵府

呢排我都係, 行溫柔政策, 先至同大仔少頂撞乍。

大仔鐘意親子, 仲係用打機、睇卡通黎親, 初初我話佢side時間, 導個仔d衰野, 佢好唔like架。 後尾我身體力行, 唔鬼話大仔, 自己搵亞仔d書睇, 咁亞仔自然走黎同我睇書, 嘈都費事嘈, 咁大仔反而知衰, 都無再打機喇。

洋房

其實唔好話報唔報復,我覺得女人同男人一樣,就算有左家庭同小孩,都要有自己既興趣同生活,如果唔係就會將D注意力太過集中係老公�子女身上,有時自己唔覺,但整整下對方就會好大壓力,所以我幾時都話一定要有自己喜歡做既野,讓大家都有平衡點。
     沒有原因 為什麼一定要有原因        有人到了七十歲還問原因

伯爵府

晴B媽
我成日都係噤對我老公的,所以好自然就會幫手,我每次叫佢整嘢緊係話第日先,之後我自己整好,佢好自然下次我再叫佢整佢就即刻走去整啦,其實2公婆一世流流長,成日攪到大家唔開心有咩為呀,自己做的嘢好多時會感染埋對方的,其實女人要人tum男人更加要人tum.
晴B媽 寫道:
我老公好自我,放假就只做自己喜歡的玩意,打game,砌模型,看vcd,佢好似重意為自己單身,一d家庭觀念都冇,唔理老婆同個女。我之前為左呢樣,成日同佢講,搞到自己好唔開心,老公又覺得自己冇錯冇問題。我其實好想佢陪多d我同個女,關心下我地姐。

不過,我諗通左d野,老公唔識tum我開心,我咪自己tum自己囉,呢個星期,我好開心o甘去扮靚,行街,同個女係屋企玩,一路煮飯一路聽歌,重哼左幾句歌,成個人都輕鬆晒。老公好似發覺左我有d唔同,未煮好飯就開定飯桌,平日佢霸住部電視打game,好勞氣o甘叫極都唔幫手開飯架。我又陰聲細氣同佢講,水喉壞壞地,佢即刻唔睇電視去整好佢。之前,睡房燈泡燒左,我唔夠高換,叫左佢一年先肯換呀........

我當初只係諗自己tum自己,費事同佢嘈,估唔到有意外收獲
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

可能唔只男人,係人都係咁....越被人話,越要你去做,你會有種被迫既感覺, 如向牆打球一樣, 反彈力越大.... 自己放開一點,用懷柔政策,反而會有較好既結果! 就算對方真係唔變,自己都唔會咁辛苦!

題外話:
前兩天,我老公竟然自動洗風扇,洗抽氣扇~! 哈哈~~真係奇觀! 事後佢仲同我講「原來係咁辛苦既~我應該平時多d做呢d野,唔好等你咁辛苦!」
佢平時咁忙,我都冇咩奢望過佢陪我~ 何況做家務! 但佢竟然自動自覺洗風扇.....
Childhood is journey, not a race.

大宅

恭喜! 恭喜!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至