自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

乜結婚送禮都要規定嫁咩?

姑仔結婚,奶奶要我哋送一條脛鍊,一條手鍊比姑仔(其實姑仔想要錢)
但係我地結婚時,我老公個亞哥亞嫂都係送左一對好細既介指!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 乜結婚送禮都要規定嫁咩?

大宅

大家一家人,講明要咩一d都吾奇, 你姑仔想要錢,咪做人情囉, 我妹妹結婚都係講明我地送咩, 吾使浪費無謂錢,送埋一d 無謂野麻, 至於你奶奶方面, 你咪話我會同姑仔商量架啦!

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

啋個都有味啦,自己覺得應該做幾多, 你同你老公話事,唔駛通知99你會比乜, 到時見到係乜咪乜囉,唔通99話比層樓比架車佢都要比.

男爵府

2020勳章

lolo123 :
我諗你奶奶點解要你送啲乜呢! 原因係你老公算係你姑仔既長輩, 所以先要你地送啲比較上叫做大睇啲既金器囉! 如果係我既話我會送一隻金花鐲再賀禮囉!

lolo123 寫道:
姑仔結婚,奶奶要我哋送一條脛鍊,一條手鍊比姑仔(其實姑仔想要錢)

大宅

[quote]
446948 寫道:
lolo123 :
我諗你奶奶點解要你送啲乜呢! 原因係你老公算係你姑仔既長輩, 所以先要你地送啲比較上叫做大睇啲既金器囉! 如果係我既話我會送一隻金花鐲再賀禮囉!

[size=large]有道理喎!

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

[quote]
446948 寫道:
lolo123 :
如果係我既話我會送一隻金花鐲再賀禮囉!

[quote]
比我都會係咁

男爵府

長輩要送金?唔怪得我結婚時收到咁多金,有好多都好無謂,小朋友手鐲都有. 有啲親戚都幾冇誠意.

大宅

都係問你姑仔送什麼好,不過老人家點都要見金先大體

大宅

Vincent913

係呀送啲嘢都幾無謂嫁,我大伯唔知係咪自己結婚時人哋送比佢啲禮物,因為段估自己買比個細佬,唔會買隻,寫住個"忍"字既介指啩!
該用戶已被刪除

男爵府

lolo123 寫道:
Vincent913

係呀送啲嘢都幾無謂嫁,我大伯唔知係咪自己結婚時人哋送比佢啲禮物,因為段估自己買比個細佬,唔會買隻,寫住個"忍"啩!

送"忍"字,都幾好笑,呢啲算唔算大哥對細佬既忠告?

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

咁都得送個"忍 "字
Vincent913 寫道:
[quote]
lolo123 寫道:
Vincent913

係呀送啲嘢都幾無謂嫁,我大伯唔知係咪自己結婚時人哋送比佢啲禮物,因為段估自己買比個細佬,唔會買隻,寫住個"忍"啩!

送"忍"字,都幾好笑,呢啲算唔算大哥對細佬既忠告? [/quote]
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

大宅

無錯係個"忍"字!

我當時真係有個衝動,打電話再一次多謝佢!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

係呀.... 咁姑仔出嫁個時成身都係金, 咁先至夠得睇, 通常自己親人都會送金, 好親如兄弟姐妹就另外再加 cash....

446948 寫道:
lolo123 :

[quote]
lolo123 寫道:
[/quote]

大宅

062004 寫道:
[quote]
446948 寫道:
lolo123 :
如果係我既話我會送一隻金花鐲再賀禮囉!

[quote]
比我都會係咁

我都係.

不過,我老公無妹,只有細佬.
但如果佢結婚,我實會做得好好睇睇.
叔仔雖然同我唔係好好傾,但都好尊重我,
所以,佢人生大事,我都會好好咁對佢,令佢有面子. :wink:

仲有係,如果奶奶到時真係出到聲話想我送d 乜,我唔介意照跟.有喜事,梗係想老人家開開心心,順o下佢地意都無妨. :-P

別墅

我姑仔年尾結婚,本來佢都話唔要金,想要白金或其他野,
但係問完d 長輩之後,都係決定送金器,到時再俾封利是俾
佢。
始終去飲都有d三姑六婆係到,有d 金鎮住佢地好d。

別墅

albe 寫道:
我姑仔年尾結婚,本來佢都話唔要金,想要白金或其他野,
但係問完d 長輩之後,都係決定送金器,到時再俾封利是俾
佢。
始終去飲都有d三姑六婆係到,有d 金鎮住佢地好d。

始仲中國人呀嗎!都係送金器 !

珊瑚宮

2020勳章

我姑仔結婚我地送條 "哎呀"的鑽可手鏈, 千元多d,又夠大體,但又就有得看, 無得使 (因變錢就吾值錢) 因佢老公好"姑寒", 費是見財心喜, 賣了條"鏈"

大宅

12312 寫道:
我姑仔結婚我地送條 "哎呀"的鑽可手鏈, 千元多d,又夠大體,但又就有得看, 無得使 (因變錢就吾值錢) 因佢老公好"姑寒", 費是見財心喜, 賣了條"鏈"

好辦法!

首頁

尾頁

跳至